Læsetid: 2 min.

Kuk-kuk på grønsværen

Mistrøstigt Esbjerg-mandskab smeltede ned i Parken og tabte 5-1 til et ellers uprangende FCK foran tyve tusind tilskuere
26. september 2005

I lørdagsspalterne havde JydskeVestkysten spurgt Esbjergs træner, om ikke hans spillere ville kunne drage nytte af en psykolog. Det var et naturligt spørgsmål. Hvad gør man, når ens bil begynder at skabe sig, bare fordi man har tilbragt sommeren med at køre fræs på heden og brænde gummi af nede på havnen? Man opsøger en mekaniker, der kan foreslå en radialdæksløsning, der passer til ens behov. De sædvanligvis så fuldfedt fightende esbjergensere har fået en fortvivlende superligastart. Af sæsonens første 11 kampe har de tabt de syv.

Cheftræner Ove Pedersen svarede nej. Han henviste til, at han allerede havde forsøgte at tage toppen af tristessen. For at skabe mere sammenhold indlogerede han torsdag den 15. september hele holdet på Ho Feriecenter til en god middag - og som dessert: UEFA Cup-fodbold i fjernsynet. Du altforbarmende. Det ville en trænet klinisk psykolog aldrig have tilladt, for aktørerne på fladskærmen den aften har formentlig været superligarivalerne Brøndby og FC København i deres respektive (temmelig gode) kampe mod henholdsvis FC Zürich og Hamburger SV. Det er da for surt at sidde og se på.

Esbjerg-spillerne er tilsyneladende ikke de eneste, som har hængt lidt med næbbet. Samme lørdag udtalte FCK's træner, Hans Backe, til tv, at hans spillere ikke var gået nok til den til dagens træning, og at de led af "et mentalitetsproblem", som han diagnosticerede som "danskermentalitet". Det var utroligt, sagde han videre, "at spillerne ikke forstår, at de lever en privilegeret tilværelse som professionelle fodboldspillere og forventes at tage opgaverne alvorligt". Men hvad var FCK'ernes problem? At de ligger nummer et?

Således var der - på papiret - i hvert fald ét hold med roterende fis i kasketten, som løb ind på banen foran 20.099 tilskuere i Parken i aftes, og det kunne ses.

Straffen falder

I første halvleg spillede Esbjerg ganske udmærket for et mandskab, der ligger mellem de fire første hold og nedrykningsstregen. I lang tid så det ud som om, at Esbjerg ville ryste nervesvækkelsen af sig. Men hvor fint og afbalanceret opspillet end fungerede, var det som om, heldet manglede i de afgørende dueller.

FCK's spillere virkede til gengæld tunge og ubevægelige i forsvaret og på midtbanen. Pludselig forstod man, hvad Backe fablede om. De unge mennesker gad ikke flytte sig for hinanden - ikke engang når den 22-årige sydafrikanske heksemester Elrio van Heerden fik kuglen i fødderne i midtercirklen. Det var en pine at se på, og det var ikke nogen skam, hvis man inderligt håbede, at Esbjerg ville straffe sløseriet.

Da Esbjergs Lasse Kryger kort før pausen udlignede til 1-1 i en situation, hvor hjemmeholdets forsvar så meget måbende ud, var der lagt i ovnen til en overraskelse. Den udeblev, da førnævnte van Heerden og lange Peter Møller i løbet af fire minutter scorede hver sit glimrende mål, dog uden at være blevet dækket op. Esbjerg-træner Pedersen stod på sidelinjen i sin træningsdragt og råbte, men hvor var det forgæves. Drengene var nede, og mens de var det, susede yderligere to mål ind om ørerne på dem, signeret Marcus Allbäck. FCK anstrengte sig ikke. Nu tror de, at de er verdensme-stre. Mærk Dem mine ord: Straffen falder mod Hamborg i denne uge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her