Læsetid: 4 min.

Kulturfestival på gyngende grund

En ledelse der overhører al kritik, medarbejderflugt og en bestyrelsesformand, der fralægger sig ansvaret. Det er status for organisationen bag sommerens stort anlagte kulturfestival, Images of the Middle East. Nu breder bekymringen sig blandt festivalens mange partnere
22. juni 2006

Den 16. maj sendte en samlet medarbejderstab i Center for Kultur og Udvikling (CKU), der er organisationen bag kulturfestivalen Images of the Middle East, et brev til CKU's bestyrelse, hvori det blandt andet lød, at "det nuværende arbejdsmiljø i sekretariatet må karakteriseres som fuldstændig uacceptabelt". Over fire sider opsummeres en lang række problemer i forhold til organisationens leder og bestyrelse, der blandt peger på, at alt for mange medarbejdere forlader institutionen, hvilket udvander den faglige kapacitet.

Håbet var, at få en bestyrelse i tale, da medarbejderne anså situationen op mod festivalen som stærkt bekymrende. Som det beskrives af organisationens faglige personale: "Vi opfatter disse problemer som en alvorlig trussel på kort sigt for Images of the Middle East."

Men medarbejdernes brev blev mødt med larmende tavshed. For som bestyrelsesformand, den tidligere konservative kulturminister, Grethe Rostbøll, forklarer, "det er ikke bestyrelsens opgave". Hun henviser til, at løsningernes mand er Centerchef Olaf Gerlach Hansen. Og dét til trods for, at det afsendte brev direkte indikerer, at det netop er samarbejdet med den øverste ledelse, altså centrets leder igennem otte år, Olaf Gerlach Hansen, der er problemet.

Græsrod til professionel

Problemerne i organisationen kan ikke blive uddybet fra de aktuelle medarbejdere, da de ikke må udtale sig til pressen. I øvrigt er alle sekretariatsmedlemmer, der blandt andre står bag skrivelsen til bestyrelsen, sygemeldt.

Derimod beskriver en række tidligere ansatte, rådsmedlemmer og partnere til CKU, hvordan organisationen igennem mange år, er blevet styret af en egenrådig leder, der har haft svært ved at acceptere den professionelle stabs beslutninger.

Filmproducent Palle Wedel, der har været ansat under samtlige Images festivaler og senest arbejdede for CKU fra november 2005 til marts 2006, beskriver situationen som "en organisation i opløsning".

"Min bekymring er meget specifik. Det drejer sig om den daglige leder og bestyrelsen. Kommunikationen derfra er meget anstrengt og sparsom - for ikke at sige ikke-eksisterende," fortæller Palle Wedel.

En af årsagerne til, at der har været store problemer skyldes, at CKU over årene er vokset fra at være en græsrodsorganisation hovedsageligt baseret på frivillighed til at være en stor professionel organisation, der i dag varetager projekter i sværvægtsklassen. Som eksempelvis den kommende festival, der råder over et budget på 28,5 millioner kroner.

"Det kræver en rygrad af professionalisme og faglig kontinuitet at være så stor en organisation. Men når man har en fuldstændig egenrådig ledelse, så forsvinder den faglige kapacitet. Jeg ved positivt, at mere end halvdelen af de faglige medarbejdere i perioden har forladt organisationen på grund af problemer med ledelsen," siger Palle Wedel.

Bekymrede partnere

En af festivalens partnere er Mille Rode, der er den danske forfatterforening, Dansk PEN's, kontaktperson i forhold til CKU:

"Alle i branchen ved, at der er store problemer internt i organisationen. Det er ikke nogen hemmelighed. Men det er bekymrende, at der tilsyneladende ikke tages hånd om problemerne."

Mille Rode beklager den megen uro, som hun frygter vil skade det storstilede arrangement:

"Festivalen er mere vigtig end nogensinde - jeg tror ikke, at der for et år siden var nogen, der havde forestillet sig, hvor vigtig netop den her festival ville blive."

Samme melding lyder fra flere af de lokale bykoordinatorer, der fortæller at særligt den pludselige fyring af projektchefen, Jutta Helles, vakte både forundring og bekymring.

"Jeg blev nervøs for kontinuiteten, og blev meget overrasket over fyringen af Jutta Helles. Hun var en meget stærk og fast platform for festivalen."

Den manglende kontinuitet i CKU's professionelle stab har ifølge Grethe Rostbøll den naturlige forklaring, at festivalen kun afvikles hver tredje år. Derfor ansættes folk på korte kontrakter.

Alligevel har udskiftningen af personel været særlig høj i CKU, hvor i alt 93 medarbejdere over de seneste otte år har forladt organisationen, og som det fortælles fra blandt andre Palle Wedel, har en del forladt arbejdet i utilfredshed. Det mærkes i det miljø, som festivalen afholdes i.

"Som partner over flere år, har vi ikke oplevet andet end ekstremt kvalificerede medarbejdere. Det eneste ærgerlige er, at de er så hurtigt ude af døren igen," siger Kim Foss, der er leder af Natfilm.

Grethe Rostbøll bekræfter, at der siden januar i år har været en række samarbejdsproblemer internt i organisationen. Hun mener bare ikke, at det som sådan har noget med festivalen at gøre:

"Problemer opstår alle steder. I det her tilfælde er de bare mere synlige på grund af festivalen. Og jeg ved godt, at nogle af de medarbejdere, som vi har hyret denne gang, er rundt og sætte rygter i gang. Men det er ikke korrekt, at der er kaos."

- Men det fremgår ellers meget utvetydigt i det afsendte brev til bestyrelsen, at samtlige medarbejdere mener, at der er store problemer?

"Jeg har ikke sagt, at vi har ikke problemer. Jeg kan ikke uddybe problemernes karakter på grund af tavshedspligt. Men det er rigtigt, at der har været problemer."

- Er problemerne løst?

"Nej, det tror jeg ikke, men jeg tror at festivalen har det udmærket."

- Men hvad med bestyrelsens ansvar?

"Vi skal ikke have fingrene ind i de problemer. Det er ikke bestyrelsens opgave. Vi holder os på vores banehalvdel. Det er centerlederens ansvar at tage sig de pågældende problemer."

- Men når det er lederen, der er problemet?

"Bestyrelsen er hverken blinde eller døve. Du spørger om problemet er løst, og jeg kan blot svare, at festivalen er sikret. Så må vi til efteråret tage hånd om det her."

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Olaf Gerlach Hansen, da han er bortrejst.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu