Læsetid: 3 min.

Kulturminister skaber ny splid om kanon

Socialdemokraterne beskylder nu Brian Mikkelsen for grøftegraveri, efter at han tirsdag forsvarede sine udtalelser om sammenhængen mellem kanonen og kampen mod 'en middelalderlig muslimsk kultur'. Tidligere medlem af kanonudvalget Erik A. Nielsen truer med at trække sine bidrag tilbage
11. marts 2006

Kulturminister Brian Mikkelsen bliver nu anklaget for at grave yderligere kulturelle grøfter, efter at han på et debatmøde tirsdag forsvarede sine udtalelser fremsat på De Konservatives landsråd i september sidste år. Her koblede kulturministeren sit nationale kanonprojekt sammen med kultur- og værdikampen mod antidemokratiske tendenser i muslimske indvandrergrupper.

Efter protester fra kanonudvalget trak han siden sine udtalelser tilbage, men på et debatmøde tirsdag bekendtgjorde kulturministeren, at udtalelserne nu har endnu større gyldighed end før.

Det er en uheldig kovending, mener Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen, som beskylder kulturministeren for at grave nye grøfter.

"Brian Mikkelsen må beslutte sig til, hvad han vil med kanonen. Efter landsrådet trak han udtalelserne tilbage. Men nu gælder de pludselig alligevel. Det er trist, at landets kulturminister i den nuværende situation ikke kan se behovet for at samle frem for at sprede," siger Mogens Jensen, der mener, at udtalelserne er med til at så tvivl om hele formålet med kanonprojektet.

"Det skaber stor usikkerhed om, hvad regeringen egentlig vil med kanonen, og om det er en del af kulturkampen eller ej," siger Mogens Jensen, som nu har kaldt kulturministeren i samråd for at få svar på, hvordan udtalelserne skal fortolkes. Kulturministeren selv havde fredag ikke lyst til at kommentere sagen, men oplyser gennem sin presserådgiver, at han betragter sagen som afsluttet.

Medlem trækker sig

Kulturministerens kovending fik torsdag Erik A. Nielsen, tidligere medlem af kulturkanonens litteraturudvalg til at trække sine bidrag tilbage.

"Jeg skal hermed meddele, at jeg trækker mine bidrag til den kulturkanon, der for tiden er under produktion, tilbage og på det bestemteste modsætter mig, at noget, jeg har skrevet, trykkes i den planlagte publikation," skriver han ifølge Berlingske Tidende i en e-mail til Kulturministeriet.

Også blandt kanonens øvrige udvalgsmedlemmer liver sagen op i en ellers overstået diskussion.

"Jeg er sindssygt ked af Eriks beslutning, især fordi han er så kompetent, og fordi det er så glimrende, det han har skrevet. Kulturkanonen kan slet ikke bruges til kulturkamp. Værkerne kan højst udvide et snæversyn," siger tidligere formand for kanonudvalget for billedkunst, Hein Heinsen.

Internationalt orienteret

Merete Ahnfeldt-Mollerup, formand for kanonudvalget for kunsthåndværk og design, er også irriteret over kulturministerens udtalelser, men siger, at hun ikke har nogen planer om at drage samme konsekvens som Erik A. Nielsen.

"Nu har Brian været i gang igen, men vi har ikke tænkt os at trække noget tilbage. Udvalgene er jo meget forskellige, og vores projekt har været internationalt orienteret. Danske litterater slås derimod med 'pianister' om, hvem der ejer danskheden, og det gør litteraturudvalgets arbejde mere sårbart over for misbrug fra nationalistiske dagsordner," forklarer Merete Ahnfeldt-Mollerup.

Formanden for kanonudvalget for litteratur mener ikke, det er udvalgenes opgave at forhindre, at kanonen bliver brugt i politisk sammenhæng.

"Visse kulturformer er lettere at transportere over landegrænser. Der er så meget, der kan bruges politisk. Vi har udført et stykke arbejde for kulturministeriet, og det er det. Det må være op til dem, der bruger kanonen politisk, at forsvare den politisk," kommenterer Finn Hauberg Mortensen, formand for kanonudvalget for litteratur.

"Man skal ikke være naiv og tro, at vores arbejde ikke er politisk, men vi fører jo en faglig diskussion. Som privatpersoner kan vi blande os i den politiske debat, men det er noget helt andet," uddyber han.

Erik A. Nielsen ønskede fredag ikke at kommentere sin beslutning yderligere, men forklarede over for Information, at han nu vil bruge weekenden til at genoverveje sin beslutning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her