Læsetid: 3 min.

Kulturministeren beklager misforståelser

Efter et møde med formanden for kanon-udvalgene 'beklager' kulturministeren medlemmernes reaktioner, men trækker ikke sine udtalelser tilbage
29. september 2005

Dansk kunst. Dansk kultur. Danske værdier. Dansk kulturkanon. Der er tilsyneladende stadig uenighed om, hvorvidt kulturministeren har sagt, at en dansk kulturkanon skal indgå i en dansk kultur- og værdikamp. I går holdt formanden for regeringens syv kanonudvalg, professor Jørn Lund, møde med kulturministeren for at få klare linjer og en 'berigtigelse af, hvad der er i gang'. Det resulterede i en kortfattet pressemeddelelse fra Brian Mikkelsen, hvori han beklager, at hans udtalelser har givet anledning til 'flere reaktioner i kanonudvalgene' og understreger, at udvalgene arbejder uden politisk indblanding, og at kanon-arbejdet skal adskilles fra en værdidebat. Jørn Lund kalder udmeldingen 'tilfredsstillende', på trods af, at kulturministeren ikke beklager sine udtalelser. Medlem af det litterære kanonudvalg dr.phil. Erik A. Nielsen fastholdt i går, at kulturministeren blander tingene sammen, og at han stadig ønsker at træde ud af det litterære kanonudvalg, hvis ministeren ikke trækker sine udtalelser tilbage.

Jeg fortryder ikke

Brian Mikkelsen fortryder ikke, at han inddrog kulturkanonen i sin tale om kultur- og værdikampen.

"Jeg står ved hvert et ord, jeg har sagt, men tingene bliver blandet sammen. Kanonen skal være et frivilligt projekt," siger kulturministeren. Ved lanceringen af kanonudvalgene kaldte han i en pressemeddelelse projektet for 'et studie i værdi- og kulturfællesskab', men det var kunstneriske værdier, ikke nationale værdier, der var tale om, siger Brian Mikkelsen.

"Det er jo for eksempel en værdi, at vi har haft en Asger Jorn og en Carl Nielsen. Kultur er også traditioner og mentalitet. En kulturkanon er selvfølgelig dansk - det er oplægget. Hvordan udvalgsmedlemmerne så definerer det, vil jeg ikke blande mig i," siger han. Kulturministeren fastholder, at kanonen skal være en del af en kulturel 'oprustning'.

Brian Mikkelsen udtalte tirsdag, at nogle kunne have været interesseret i frembringe misforståelsen. Han vil dog ikke pege på hvem, men nøjes med at sige, at han ville ønske, at kanonudvalgs-medlemmerne havde snakket med ham inden.

"Jeg har valgt 35 medlemmer, hvoraf mange bestemt ikke er borgerlige og kan være uenige i regeringens politik på adskillige områder. Det kan man så diskutere, men det har ikke noget med kulturkanonen at gøre," siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen erklærede i sin tale i weekenden, at første halvleg af kulturkampen var vundet. Men han erkender, at det er umuligt at vinde en kamp om værdier.

"Vi har vundet første halvleg, fordi meningspluralismen er slået igennem, og alle nu kan sige, hvad de vil. Men nu er det en ny diskussion, for demokrati skal altid forsvares, og vi vil altid være under angreb fra mennesker, der vil andre ting."

Jeg går stadigvæk

Kulturministerens udmelding kommer, efter at to kanon-udvalgsmedlemmer i tirsdagens Information truede med at forlade det litterære udvalg, med mindre ministeren trak sine udmeldinger tilbage. Dr.phil. Erik A. Nielsen var en af dem. På trods af Brian Mikkelsens mange forsøg på at forklare sine udtalelser i gårsdagens aviser, fastholdt Erik A. Nielsen i går sin trussel:

"Hvis han ikke trækker sine udtalelser tilbage og beklager, at han har fremsat dem, så vil jeg ikke være med i det kanonudvalg længere, og jeg vil tage de ting, som jeg har skrevet til udgivelsen med mig," siger Erik A. Nielsen.

Inden den officielle beklagelse modtog samtlige kanon-udvalgs medlemmer i går en mail fra kulturministeren, men heller ikke den betragter Erik A. Nielsen som en undskyldning for ministerens udtalelser.

"Tværtimod, han fastholder dem med stor kraft," siger han.

"Jeg mener, at det er Brian Mikkelsen, der har blandet to ting sammen, og han skal ikke komme og sige, at det er os andre, der har gjort det," siger Erik A. Nielsen. Han vil dog give ministeren lidt tid, inden han trækker sig, da der 'sker mange ting lige nu.'

"Det er klart, at han står i en klemme, både over for statsministeren, partiet og kanonudvalget. Han bliver nødt at levere et diplomatisk mesterstykke, hvis det skal lykkes," siger Erik A. Nielsen. Forfatter og dr.phil. i litteratur Mette Winge sagde i tirsdagens Information, at hun var 'helt enig' med Erik A. Nielsen. I går var hun tilfreds med, at ministeren har 'flyttet sig lidt'.

"Jeg vil lade det stå åbent - hvis de andre går, går jeg også," siger Mette Winge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her