Læsetid: 2 min.

Kun en pct. af de ledige står ikke til rådighed

Regeringen vil stramme reglerne til trods for, at ministeriets egen analyse viser, at kun én procent ikke står til rådighed
27. oktober 2005

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil stramme rådighedsreglerne for ledige.

Det har han meddelt i forbindelse med revisionen af arbejdsmarkedsaftalen 'flere i arbejde.'

Det til trods for, at en analyse - som Information er kommet i besiddelse af - foretaget af Arbejdsdirektoratet for Beskæftigelsesministeriet, viser, at det kun er omkring en procent af de ledige, der ikke stod til rådighed i forbindelse med aktiviteter i AF-regi i både 1999 og 2004.

En analyse, der skal diskuteres ved dagens forhandlinger mellem forligspartierne i 'flere i arbejde.'

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen ønsker at a-kasserne fremover skal gennemføre systematiske rådighedsvurderinger af deres medlemmer hver tredje måned, og at ledige, der bliver væk fra en samtale, skal trækkes tre uger i deres dagpenge.

I forbindelse med lanceringen af stramningerne sagde Claus Hjort Frederiksen til Information.

"Alle ledige har en forpligtelse til at tage imod et job, som de får tilbudt. Men alle ledige har også en pligt til at være aktivt søgende. Men serviceeftersynet af 'flere i arbejde' har vist, at der ikke bliver fulgt tilstrækkeligt op på de lediges jobsøgning."

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov forstår ikke regeringens iver efter at stramme.

"Tallene taler jo deres eget tydelige sprog. Det er blot en procent, der ikke står til rådighed. I stedet for at fokusere på stramninger op på at lave Arbejdsformidlingerne om til samtale-fabrikker burde regeringen give sagsbehandlerne mulighed for at gøre deres arbejde. Nemlig, at formidle job til de ledige," siger han.

Arbejdsdirektoratets analyse viser desuden, at der er sket et fald i de aktiviteter, der reelt afprøver lediges rådighed - eller den reelle formidling. I 1999 udgjorde disse aktiviteter 13 procent af arbejdsformidlingernes arbejdsområde, mens de i 2004 blot udgør fem procent.

"Arbejdsmarkedet skriger på arbejdskraft. Men i stedet på at bruge tiden på at finde de rigtige folk til de rigtige job opretter ministeren samtale-fabrikker," siger Thomas Adelskov.

Analysen viser, at den aktive jobformidling - formidlingssamtalen - er faldet fra 158.009 i 1999 til 63.070 i 2004, samtidig med, at de ledige i den periode er blevet langt bedre til at møde op til disse samtaler.

I 1994 mødte 5427 ikke op, mens antallet i 2004 var 2056.

Beskæftigelsesministeren ønskede i går ikke at kommentere analysen, som han først vil drøfte med forligspartierne, oplyste ministeriet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu