Læsetid: 4 min.

'Det er kun i Sverige, Iran og Nordkorea, at sex er ulovlig'

Siden Sverige forbød køb af sex, er både kunder og prostituerede søgt over sundet. 'Flere piger arbejder i København end før loven,' fortæller en svensk prostitueret. 'Priserne i Danmark er mindst halvdelen af herhjemme,' lyder forklaringen fra en svensk kunde
10. maj 2007

Lena er svensk prostitueret, men hun arbejder i Danmark og det er hun ikke alene om. Igennem hendes seks år i Danmark har hun mødt mellem 50-60 svenske kvinder, der ligeledes har valgt livet som gæstesexarbejder i broderlandet. Der har altid været svenske prostituerede i Danmark, men antallet steg markant, efter at Sverige i 1999 indførte et forbud mod køb af seksuelle ydelser, fortæller hun: "Flere piger arbejder i København end før loven. Hvis jeg skal tage udgangspunkt i mig selv, så har jeg fem veninder, der arbejder her lige nu. Men alle, inklusive mig selv, ønsker, at vi kunne være blevet i Sverige."

Lena er en af kilderne i en ny undersøgelse, gennemført af Prostitutionsenheden i Malmø Kommune, der bl.a. andet søger at kortlægge markedet for seksuelle ydelser i Øresundsregionen. Af de 65 svenske prostituerede, der medvirkede, tjente 10 deres penge i Danmark. Ifølge Niclas Olsson, der ledede undersøgelsen, har det vist sig meget vanskeligt at kortlægge markedet. Men han bekræfter, at den svenske lov har haft betydning. "Jeg er ikke i tvivl om, at der er flere piger, som i dag vælger at arbejde i Danmark, end inden loven blev indført," siger Niclas Olsson.

Sexkundernes Nordkorea

Også kunderne begyndte at se mod Danmark, efterhånden som det svenske forbud begyndte at virke. Netportalen Venuslogen.dk, hvor sexkunder anmelder prostituerede, har oprettet et særligt rum, hvor svenske kunder udveksler tips, bl.a. om køb af sex i Danmark. Og budskabet er klart: Der ikke er nogen vej udenom at søge udenlands. Som en svensk prostitutionskunde skriver: "Det er kun i Sverige, Iran og Nordkorea, at sex er ulovligt." At købe sig til sex i Danmark er derimod en smal sag. Som en af sidens brugere, der jævnligt tager turen over sundet, skriver: "At købe sex i Danmark er lige så let som at handle mælk i Sverige".

Tyskland eller Danmark?

Mange af debatterne på nettet omhandler prisniveauet i Sveriges nabolande. Flere foreslår, at man tager en uge længere væk, f.eks. til Thailand, da den dyrere billet opvejes af den billigere pris på sex.

Andre mener, at storbordellerne i Tyskland - der blev meget omdiskuteret under VM i fodbold - holder en kvalitet, der retfærdiggør turen dertil.

Men langt størstedelen af indlæggene på hjemmesiden handler dog om Danmark. En ung mand, der aldrig før har benyttet sig af en prostitueret, søger råd hos de mere erfarne kunder vedrørende nabolandenes udbud. Flere melder sig på banen. En kunde, der kalder sig Peter, skriver:

"Priserne i Danmark er mindst halvdelen af herhjemme, og pigerne er mindst dobbelt så kønne. Protest imod de høje priser i Sverige!."

Og fra en anden bruger af portalen kan man forstå, at udbuddet af ydelser er større i Danmark. På et spørgsmålet om, hvorvidt man kan finde en dansk prostitueret, der vil acceptere ydmygelser, svarer han, at man kan finde alt det i København, som er svært at opdrive i Sverige.

"Du kan pisse på hende, du kan knalde hende, du kan tale sødt. Du kan, hvad fanden du vil."

Også udbuddet af gadeprostituerede omkring Istedgade diskuteres. En bruger, der kalder sig Gandhi, mener, at de danske 'narkoludere' er blevet udkonkurreret af det, han beskriver som 'frække udenlandske piger'. Han skriver: "I sidegaderne til Istedgade findes rigtig fine piger fra Asien, Afrika og Østeuropa."

Niclas Olsson fra Malmøs Prostitutionsenhed bekræfter, at kunderne tiltrækkes af Danmark, fordi udbuddet er større og priserne lavere.

"Der er tre store konkurrenceparametre inden for prostitution: alder, udseende og etnicitet. Konkurrencen i Danmark er større. Det betyder både lavere priser og yngre piger," siger han.

Etniske svenske, tak

Flere steder på nettet kan man finde annoncer, hvor danske massageklinikker søger svenske kvinder. En massageklinik i København tilbyder pladser til 'etniske svenskere', der kan tale dansk. I undersøgelsen bekræfter Lena, at svenskerne er i høj kurs på de danske bordeller. Bl.a. fordi de kan passe ind på klinikkerne for 'danske piger' frem for de blandende 'lavstatus-klinikker' med kvinder fra primært Østeuropa og tredjeverdenslande.

"En svensk pige er statusmæssigt ligeværdig med en dansk, hvis hun er etnisk svensk og taler svensk uden accent," fortæller hun i undersøgelsen.

Helsingør trækker

Det er København, der tiltrækker flest af de svenske prostituerede og deres kunder, men også Helsingør er blevet rejsemål for svenske sexturister. En rundspørge gennemført af Frederiksborg Amts Avis viser, at der i 1995 kun var et enkelt synligt bordel i Helsingør. Nu har kunderne seks bordeller at vælge imellem.

En lokal prostitueret fortæller til avisen, at omkring halvdelen af alle kunder er svenskere. Hos Nordsjællands Politi har man endnu ikke noget overblik over prostitutionsmarkedet i regionen, da de først lige har taget fat på kortlægningsarbejdet efter politireformen.

"Men vi har en klar fornemmelse af, at der er kommet flere svenske kunder. Det er utvivlsomt sådan, at en del af markedet rykker til nabolandene, når loven gør det mere vanskeligt," siger politiinspektør ved Nordsjællands Politi, Karl Erik Agerbo.

Dansk kriminalisering?

Hverken Kompetencecenter Prostitution eller Reden Stop Kvindehandel har tal på antallet af svenske kunder og prostituerede i Danmark. Daglig leder af Reden Stop Kvindehandel, Trine Lund-Jensen, finder det dog oplagt, at loven har skubbet en del af handlen til Danmark. Hun håber, at Danmark før eller siden følger det svenske eksempel og kriminaliserer kunden.

"Så ville en del af det danske marked sikkert rykke til Tyskland, men sådan er det. Synet på prostitution i Europa er så forskelligartet, at det er naivt at tro, at vi kan lave fælles regler. Et eller andet sted må man starte," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her