Læsetid: 4 min.

Kunst er en krig om lys og mørke

Dagens tv undertrykker kunsten og har intet med hverken kulturen eller virkeligheden at gøre, mener filmmanden og multikunstneren Erik Clausen
15. december 2005

Det tager Erik Clausen cirka 12 sekunder at beslutte sig for, hvad han skal sige om den kulturelle situation i Danmark. Derefter er det svært at få et ord indført.

Den folkekære kunstner vil ud med et budskab, og det er ikke et af de mere imødekommende:

"Kunst er krig. En krig på synspunkter, en krig mellem lys og mørke. Måske var det svært at se fronten, da vi blev regeret af socialdemokrater, men nu er den jo tydelig. Vi har en kulturminister, som måske nok går op i fodbold, men åbenlyst hader de sprælske og de intellektuelle kunstnere - det er til at dø af grin af!"

Filmmanden og gøgleren Clausen har sjældent holdt sine meninger for sig selv. Og han giver ikke meget for kunstnere, der er bange for konfrontation:

"Hvis de unge spiller uskyldige, fordi de er ønskebørn og mimoser, der har gået på beskyttede kunstskoler, tror de måske, at kunsten er en slags 'blå stue'. Men kunsten har altid været en front og skal altid være det. Det gik hen og blev lidt af en sandkasse under Socialdemokratiets dominans, men nu er der modvind, og så må vi vise, hvad vi duer til."

Liberalismen søger tabere

- Hvordan skal denne kamp konkret komme til udtryk?

"Det er op til kunsteren selv, men personligt mener jeg, at vi må stramme den og blive mere polemiske, poetiske og humoristiske. Det er det, vi kan, og det de andre ikke kan. Liberalismen har kun brug for kunst, der bekræfter liberalismen, altså en kunst af vindere - og det får de kun ved at kalde os andre for tabere og få kunsten til at gå i defensiven."

- Er du enig i, at det kan være svært for nogle kunstere at nå ud til danskerne i en medievirkelighed domineret af programmer som 'Vild med dans'?

"Jeg ser totalt bort fra fjernsynet som en kulturbærende faktor. Jeg ser det som en billedkontrollerende institution, der er med til i sit praktiske virke at dementere alle kunstneriske og poetiske udsagn. Om det så sker med 'Er du svans, så gå til dans' eller Hit med sangen, som så skulle være et billede på dansk musikliv i dag, så ved folk jo godt, at det ikke er rigtigt. Ude i det ganske land trives der en rablende, vanvittig, kaotisk overskudskultur af alt lige fra sport til musik, populært og eksperimenterende. Den tror jeg på."

Tv er en gammel tante

Clausen har svært ved at få sit Danmarks-billede til at harmonisere med det billede, han ser i fjernsynet: "Det Danmark, jeg oplever, når jeg tager rundt i landet - den levende, livsglade befolkning - kan jeg ikke genkende hverken på den ene eller den anden kanal. Jeg kan kun se en systematisk prædiken af accepterede 'sandheder' og statistikker om indvandrere, som tv-folkene tror mere på end det, de selv ser henne om hjørnet. Derfor tror jeg, at folk ser tv ligesom en gammel tante - hun fortæller gode historier, men hun overdriver altid. "

- Det tror du, at de fleste danskere tænker, når de ser tv?

"Afgjort, det tror jeg ganske afgjort. De tager tv med et vist forbehold, på samme måde som man nogle gange tager en reklameavis."

- Er alt gået op i hat og Hit med sangen, eller kan der stadig laves brede kvalitetsproduktioner?

"Hit med sangens kvalitet er skam, at det er blevet til en god vittighed, som vi kunstnere kan stikke i hovedet på hinanden. Men den kvalitet, du efterspørger, ser du jo i biografer og på koncertsteder og andre steder i hele landet. Kunsten består af kaos og udfordring, og når de vil have orden i Danmarks Radio, må det blive uden mig og alle de andre, der tør tage en chance."

Kunstnere, fat mod

- Har du så fuldstændig opgivet troen på, at tv'et i teorien kan være noget godt?

"Tja, jeg ser ikke længere andet end sport i tv... Ja, og så prøver de jo at opretholde en vis troværdighed ved at vise de film, vi andre laver. Når en film som min sidste (Villa Paranoia, red.) om en gammel mand, der er livstræt og ikke gider sige noget, alligevel kan sælge 210.000 biografbilletter, så er det vel et bevis på, at publikum gerne vil lade sig udfordre."

- Tror du stadig, der vil være plads til kvalitetstingene fremover?

"Ja, men så må vi også bevise, at det er kvalitet. Første gang, jeg viste en spillefilm for en producent, kaldte han det det værste lort, han nogensinde havde set. Vi må bevise, at vi tør lade os udfordre. Men jeg vil sige 'fat mod', for kunsten har altid været en del af krigen. Vi behøver ikke at være så bange for at have nogle problemer - vi har det trods alt stadig sjovere end de fleste andre."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her