Læsetid: 3 min.

Kunst i og uden for kontekst

Kunsten flytter hjemmefra og ind i nye sammenhænge med tre aktuelle udstillinger i København
11. juli 2006

Kunst er måske ikke det indlysende valg midt i en sommer, der på det seneste har fået den lokale strand til at ligne en sydlandsk riviera.

Der er gode grunde til at opholde sig udendørs, og færre til det modsatte, medmindre det er strengt påkrævet. Ikke desto mindre byder København netop nu på tre forskellige udstillinger med det til fælles, at kunsten eller kunstnerne i en vis forstand er rejst hjemmefra.

Der er kunst i fortovsplan på Vesterbrogade, et Berlinsk galleri på Islands Brygge og (øst)europæiske blikke på Danmark og danskerne i Kunsthallen Nikolaj.

Kunst i uvante omgivelser og kunstnere, der kaster et udefrakommende, kritisk blik på vores kultur, det sociale og virkeligheden som sådan.

København anno 2006?

Sidste år flyttede en hel kunstinstitution ind i en udendørs fritstående apoteksmontre på to kvadratmeter, der blev til KBH Kunsthal. Et initiativ med ikke så få kritiske pointer i forhold til samtidskunstens kår og eksponering i København.

For tiden udstiller Lars Bent Petersen en model af velfærdsbyen og ikke mindst kapitalens gennemgribende forandring af selvsamme. En udvikling han tydeligvis ikke finder befordrende for frihed og lighed. Holdningen og udviklingen symboliseres noget bastant og ensidigt, men også humoristisk, ved et dommedagsmonster, der æder mennesker og river huse op med rode. De små forhold har ikke hindret kunstneren i at invitere fem kolleger, bl.a. Malene Landgreen og Søren Jensen, til at bidrage med offentlige udsmykninger af kunstværkets miniaturerum.

Op med swap

På Amager har Galleri Christina Wilson fået feriebarn fra Tyskland. Berlinergalleriet Klara Wallners kunstnere gæster Islands Brygge som del af et såkaldt gallery swap. Næste år vises Wilsons kunstnere i Mitte-Nord området i Berlin. Udstillingen præsenterer seks meget forskellige unge kunstnere med kursen sat mod karriere og samlergunst, hvilket mange røde prikker bekræfter.

Rummet domineres af en stødfarlig lednings- og lysinstallation af Antonia Low (England) og ikke mindst af Henrieke Ribbes (Tyskland) farvestrålende maleriophobning.

Det må kaldes starten på en yderst positiv tendens, hvis forholdet København-Berlin på denne måde ændrer karakter fra rent sydgående kunstnerisk åreladning. Her går trafikken endelig lidt den anden vej - kom bare herop med noget mere swap!

Kunsthallen Nikolaj viser værker af otte kunstnere, der som led i et større internationalt udstillingsprojekt har tilbragt en måned i et fremmed land - her Danmark. Resultatet er udefrakommende, distancerede vinkler på nationens tilstand. Der er tankevækkende betragtninger om konteksten og det nationalmentales betydning for opfattelsen og forståelsen af kunst og virkelighed, f.eks. hos Wiebke Loper (Tyskland) og Alevtina Kakhidze (Ukraine) men også kritisk refleksion over dansk gæstfrihed og velfærdssamfundet hos Alexandra Croitoru (Rumænien) og Aleksander Komarov (Hviderusland).

Jeg følte mig noget pikeret af Croiterus værker, bl.a. et armbånd med påskriften Immigrant.

Og gider vi virkelig kun invitere en udlænding til middag formedelst kr. 380, som værket The Art of Hygge tyder på? Tænker og er flertallet af danskere sådan? Er vi fastlåste, fastlåsende, besatte af prestige og yderst reserverede? Mange spørgsmålstegn. Jeg tror ikke, det er hele sandheden, heldigvis, men se, tænk og døm selv.

Non-Freedom, Inequality and Greed af Lars Bent Petersen, KBH Kunsthal, mellem Steno Apotek og SAS Radisson Royal Hotel, Vesterbrogade 6C, til 25. august.

With Peppermint you are my Prince - Gallery Swap Klara Wallner @ Christina Wilson, Galleri Christina Wilson, Sturlasgade 12H, til 11. august.

How to Do Things? - In the Middle of (No)where..., Kunsthallen Nikolaj, Nikolaj Plads 10, til 20. august

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her