Læsetid: 3 min.

Kunsten at provokere

20. oktober 2005

Jyllands-Postens chefredaktør Carsten Juste savner opbakning fra andre medier i sagen om tegningerne af profeten Muhammed og de efterfølgende trusler mod tegnerne og Jyllands-Posten. Tegningerne blev ikke bragt som en provokation, understreger Carsten Juste.

Men hvad havde man da forventet på Jyllands-Posten? At der ingenting ville ske? Har man på Jyllands-Posten en så stærk tiltro til, at det i Danmark er lykkedes at integrere alle indvandrere så godt i det danske samfund, at alle uden videre respekterer dansk kultur og vores hævdvundne tradition for at latterliggøre alle religiøse værdinormer? Danmark er jo trods alt Jens Jørgen Thorsens fædreland.

Jyllands-Posten har naturligvis fået lige præcis den reaktion, man forventede. Lad os bare sige, at det ikke var ment som en provokation, men forventningen var uden tvivl, at der blandt vore muslimske medborgere ville være nogle, der reagerede med trusler og dermed bekræftede, at de ikke respekterer dansk lovgivning og kultur. Det var i den grad en forudsigelig reaktion.

Derfor kan Carsten Juste have ret i, at det ikke var en provokation. Det var simpelthen for nemt. Derfor var det måske også en smule skuffende, at det viste sig at være en angiveligt psykisk ustabil 17-årig dreng, som stod bag de dødstrusler, der sendte to tegnere under jorden.

"Provokationer er en del af det danske demokrati, en side af ytringsfriheden", som chefredaktør Carsten Juste så rigtigt udtaler. Provokationer kender vi i Danmark ikke mindst takket været salig Jens Jørgen Thorsen. I 1970'erne var det hans Jesus-film, der bragte sindene i kog såvel herhjemme som i udlandet.

Det var ikke muslimske medborgere uden respekt for dansk lovgivning og kultur, der reagerede dengang. Det var gode, velintegrerede danske kristne, der gerne så Thorsen dømt til evig forbandelse.

Den slags er der ikke tradition for i dansk kultur, så man nøjedes med at tilbagekalde den filmstøtte, Thorsen ellers havde fået bevilget. Senere malede Thorsen et portræt af den korsfæstede Jesus med erigeret lem. I den anledning skrev Carsten Jensen i Politiken, at Jesus var til "øl, fisse og hornmusik", hvilket førte til at daværende trafikminister Arne Melchior opsagde Trafikministeriets abonnement på Politiken.

Thorsen genopførte senere sit maleri på gavlen af Café Graffiti i Aalborg. Det blev dog hurtigt malet over igen. Måske vil Jyllands-Postens redaktør være så venlig at redegøre for, hvilken opbakning man dengang gav til Thorsen?

At provokere med respekt

Derfor kan det naturligvis være problematisk, hvis vi er havnet der, hvor komikere som Frank Hvam ikke tør pisse på Koranen. I Urban (den 18. oktober) kan man læse om performancekunstneren Uwe Max Jensen, der trods alt turde pisse på en gavl i Brande. To borgere anmeldte det til politiet (det fremgår ikke, hvilken religiøs observans, de to borgere havde). Det har nu kostet Uwe Max Jensen en bøde på 2.000 kr. for "grov uanstændighed og anstødelig opførsel til offentlig forargelse". Så forstår man måske bedre Frank Hvam. Hvis det koster 2.000 kr. at pisse på en gavl, hvad vil det så ikke koste at pisse på Koranen?

Spørgsmålet er naturligvis, hvilket formål der skulle være med at pisse på Koranen. Hvad er det for værdier, vi gerne vil overbevise vore intolerante medborgere om, de skal respektere, når vores argument er, at vi gerne må pisse på deres værdier? Er det et udtryk for den respekt for kultur, vi gerne vil have vore muslimske medborgere til at forstå, er essensen af dansk kultur?

Det er ingen sag at provokere en gruppe mennesker, der i forvejen er marginaliseret og presset på alle fronter. Hvis vi gerne vil overbevise andre om, at vores danske kultur og vore danske værdier er noget, der er grund til at respektere, så kan vi gøre det ved at vise, at det er værdier som kan holde til at blive udfordret.

Derfor vil det være en endnu større sejr for dansk kultur og kulturkampen, hvis Frank Hvam pisser på Bibelen og Jyllands-Posten genoptrykker Jens Jørgen Thorsens portræt af den korsfæstede Jesus med erektion.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her