Læsetid: 2 min.

Kunsten at skrive

20. juli 2006

I kommentar den 14. juli under rubrikken Kunsten at flyde forsøger Rolf Dorset ved ordenes hjælp at bevise, at han behersker den kunst at flyde på vand. Det gør han ikke. Hvad værre er: Han behersker i dette tilfælde heller ikke kunsten af skrive.

Al skrivnings ubønhørlige krav er, at man har forstand på det, man vil skrive om, det er ikke nok kun at mene at have det. Man må have absolut respekt for alt, hvad der kan henregnes under objektive kendsgerninger. Sjusser man sig frem, står det hele i fare for at blive noget makværk.

En god skribent er en nidkær researcher. Omhu for indholdets korrekthed giver på forunderlig vis sproglig mod, og det skrevne får vitalitet.

Saltvand er ikke nogen forudsætning for at kunne flyde, behersker man kunsten, kan man flyde i ferske søer og svømmehaller uden problemer.

Vi får at vide, at skribenten en gang har oplevet at falde i søvn (i farvand nord for Fyn eller vest for Østersøen,) mens han flød på vandet med hænderne under hovedet. Det har han ikke gjort, hvis han har anvendt den metode, han nu prøver at binde læserne på ærmet: Træk vejret overfladisk.

Overfladisk vejrtrækning speeder på grund af øget ilttilførsel som ved angst, under fødsel eller samleje. I de situationer falder man ikke lige i søvn uanset hvor godt et sovehjerte, man har.

Vil man flyde i det uendelige i al slags vand med og uden salt, fylder man, som fint beskrevet,

brystkassen med masser af luft, men det er ikke nok, man "gør maven stor", lader luften sive langsomt gennem mund og næse og tager en ny, kraftig og dyb indånding, lige før vandet slår sammen over bugen. Den teknik giver afslapning og kan føre til et uventet blund.

Intet emne er harmløst eller ligegyldigt, når man tager det skrevne ord til hjælp for at belyse det. Det er synd for Information omdømme, for skribentens ditto, synd for papiret, det er ressourcespild, og det er træls for den tilfredse læser at blive anfægtet i sin tilfredshed på grund af lemfældig skrivning og redigering.

Skrevet i ønsket om fremskridt i flydningens kunst for flest mulige såvel i ferskvand som i andre vande. Specielt til redaktionen: Pas på ikke at træde for meget i de vande i sommerens udgaver af Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu