Læsetid: 4 min.

Kunsten skal slippes fri

Regeringen driver kulturpolitik for at fremme en konservativ nationalisme, mener Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen. Han vil slippe kunsten fri
11. maj 2006

- Med jeres nye kulturoplæg lægger I op til et opgør med den kulturpolitik, som regeringen har ført. På hvilken måde vil i omforme den kulturpolitik, vi har i dag?

"Det er et stort problem, at regeringen i stor stil har forsøgt at spænde kulturen for en bestemt politisk vogn. Regeringen har fra start klart kaldt til en kulturkamp, der skulle gøre op med et venstreorienteret smagsdommeri. Et smagsdommeri, som regeringen mener har genemsyret kulturlivet gennem de seneste mange år. I det første opløb til kulturkamp gik man i konfrontation med kulturlivet og kunstnerne, og siden hen har Brian Mikkelsen jo klart understreget, at han vil føre en kulturpolitik, der har et klart nationalt konservativt udgangspunkt. Og det er noget af det, vi vil gøre op med. Vi vil slippe kunsten fri under en ny socialdemokratisk regering.

- Du siger, at I gerne vil slippe kunsten fri - hvordan er kunsten ikke fri i dag?

"Selvfølgelig er kunsten fri. Det skal kunstneren jo selv sørge for, at den er. Men vi oplever, at støttesystemet og den politiske struktur omkring kunst og kultur er blevet mere centraliseret omkring Kunststyrelsen og dermed kulturministeriet. Det er en topstyring af kunsten, som jeg synes er uheldig. Vi vil i langt højere grad decentralisere systemet igen, så kunsten får noget mere armslængde fra kulturministeren. Det er klart, at det giver en disciplinering, som er ufrugtbar, når man har alt samlet i et sekretariat, som sidder og behandler alle ansøgninger sammen og hele kunststøttesystemet samtidig referer ind til ét organ. Det er et af vores kritikpunkter. Det andet er, at vi altså også gennem den her regering oplever, at man gennem resultatkontrakter styrer de enkelte kulturinstitutioner rimelig stramt."

Drop detailstyringen

- Kan du give et eksempel på områder, hvor man har resultatkontrakter, og hvordan det fungerer inden for de pågældende områder?

"Man har for eksempel resultatkontrakter indenfor alle statslige kunstinstitutioner som Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet, Det Kongelige Teater og andre teatre, der hører under staten. Gennem de samtaler jeg har haft med de forskellige institutioner, har jeg kunnet mærke, at man føler sig mærket af en større og større detailstyring, hvor man går mere og mere ned i detaljerne angående, hvad det er, man skal levere. Jeg har ikke noget imod, at man stiller krav til de forskellige institutioner, men der er grænser for, hvor detaljerede de skal være, og hvor styrende de skal være for institutionernes idéer og aktiviteter.

- På jeres kulturkonference i mandags sagde Helle Thorning-Schmidt, at I vil føre en kulturpolitik, der er "befriet for ideologi, og som samler sig om mangfoldigheden, frem for at dele befolkningen op i dem, som er med og dem, som er imod regeringen". Hvordan fører man en af-ideologiseret kulturpolitik?

"Som jeg forstår Helle Thorning-Schmidt siger, så siger hun, at vi ikke vil, at kulturen og kunsten bliver spændt for en bestemt politisk vogn. Som når kulturminister Brian Mikkelsen forsøger at indrage kulturkanonen som en del af en kamp imod islam. Eller når man forsøger at inddrage kunst og kultur som værende udtryk for, at vi har en kultur, som vi vil sætte op imod en anden for at skabe en form for konfrontation.

Kulturpolitik handler om værdier

"Det her handler jo ikke om, at kunsten ikke skal turde konfrontationen - det skal den tværtimod have frihed til at gøre. Men det handler om, at vi kulturpolitisk som land har et afgørende ansvar, når det handler om, at forskellige holdninger, synspunkter og religioner kan være i dialog med hinanden. Kultur skal ikke bidrage til, at de her ting skal være i en ufrugtbar konfrontation med hinanden. Vi har intet imod at stille synspunkter op overfor hinanden, eller at kunsten søger konfrontation. Det har den traditionelt gjort for at få en dialog med sit publikum og ikke for at skabe splittelse. Men vi har med denne regering set, at kunsten er blevet brugt til at fremme en eller anden form for konservativ nationalisme, som jeg ikke bryder mig om."

- Jeg forstår dit svar som, at du mener, at man ikke skal føre en kulturpolitik, som er befriet for ideologi - som Helle Thorning-Schmidt ellers siger. Er det overhovedet muligt at føre kulturpolitik, der ikke hviler på ideologi?

"Det er klart, at kulturpolitikken er nødt til at hvile på værdier. Og det markede jeg også klart i min tale til kulturkonferencen i mandags. Vi skal lægge vægt på vigtige værdier i kulturpolitikken som udsyn, fællesskab, demokrati og decentralisering. Det er elementer og værdier, som skal afspejle kulturpolitikken, så selvfølgelig ligger der værdier bag en kulturpolitik - også bag den socialdemokratiske."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her