Læsetid: 2 min.

Kunsten at vedligeholde en motorcykel

En gammel mand og hans næsten lige så gamle Indian-motorcykel er hovedaktørerne i Roger Donaldsons charmerende 'Mit livs rejse'
17. marts 2006

Mit livs rejse - lad dig ikke skræmme af den ugebladsagtige titel, der får australsk-newzealandske Roger Donaldsons seneste film til at lyde som en dramadokumentarisk historie af den lidt for korrekte og kedelige slags.

Nok er filmen, der foregår i 1967, baseret på virkelige begivenheder og handler om en mand, der på 25. år forfølger sin store drøm. Og nok er den fuld af den slags følelsesfulde klicheer, som i hænderne på en dårlig instruktør kan ødelægge enhver god historie.

Men Donaldson ved, hvad han gør, og The World's Fastest Indian - som den hedder på engelsk - er i besiddelse af en klædelig uskyld og afvæbnende optimisme, der minder én om en tid, hvor verden var mere enkel og alting nemmere at holde styr på.

Det er således ikke banebrydende, samfundsomvæltende filmkunst, vi har med at gøre, men en opbyggelig feel good-fortælling af den intelligente, gammeldags slags.

Hovedpersonen, Burt Munro (Anthony Hopkins), er en aldrende, newzealandsk motorcykelentusiast med et skrantende helbred, der gennem 25 år har arbejdet på at forbedre og klargøre sin Indian-motorcykel fra 1920, så de begge kan deltage i den årlige, officielle tidtagning for hurtige køretøjer på saltsletterne ved Salt Lake City i USA og hér måske slå en rekord.

Smil og venlighed

Burt er umiddelbart en verdensfjern særling, der af og til går sine naboer på nerverne, men han er også et dedikeret, vidende menneske og et såre charmerende bekendtskab, som ikke har svært ved at skaffe sig venner. Og da han endelig får skrabet penge nok sammen til at rejse fra New Zealand til USA for at køre ræs, kommer hans positive væsen ham kun til gode.

Hvad han så end møder af forhindringer og mennesker - en transvestit, en gammel indianer, en ung soldat, politimænd, tilsammen et fint, lille Amerika-portræt - reagerer Burt med et smil og venlighed og får som regel hjælp til at komme tættere på at realisere sin store drøm.

Stille og roligt bevæger filmen og Burt sig frem mod saltsletterne, og Mit livs rejse bliver en rørende hyldest til viljen og en nostalgisk opfordring til - med Burts ord til en ung ven - at forfølge sine drømme og ikke bare lade livet passere forbi. Hopkins er historiens afdæmpede fikspunkt, og selv om man ikke får ret meget at vide om Burt Munro og hans fortid, kan man se et langt liv i hans markerede ansigt.

Burt når sit mål, men jeg skal ikke afsløre, om han slår rekorden med sin Indian og dermed bliver verdens hurtigste. Men Donaldson, der er en noget svingende instruktør, har i hvert fald lavet sin bedste om ikke mest originale film siden Cuba-krise-dramaet Thirteen Days (2000).

Mit livs rejse. Instruktion og manuskript: Roger Donaldson. New zealandsk (CinemaxX, Grand og Palads i København og en håndfuld biografer i resten af landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her