Læsetid: 2 min.

Kunstnere afviser rosende kritikers kunstsyn

De kunstnere, som kunstkritikeren Tom Jørgensen her i avisen spænder for sin kunstkritiske vogn, slår sig i tøjret. De ville helst have været fri
3. februar 2007

Nok maler, tegner eller skulpterer de noget, som er let at gå til for de fleste. Men det betyder ikke, at de vil tages til indtægt for, at det skulle være et mål i sig selv.

Adskillige af de kunstnere, som kunstkritiker Tom Jørgensen i en række artikler i sidste uges Information fremhæver for et positivt nybrud i dansk billedkunst med sanselige og lettilgængelige værker, afviser fuldstændigt Tom Jørgensens kunstsyn.

Bevares, det er fint, at han kan lide det, de laver - men Jørgensens harceleren mod konceptkunsten og de teoritunge eksperimenter vil de ikke vide af. Billedkunstneren Katrine Ærtebjerg tog til genmæle allerede i torsdagsavisen, og hun bakkes nu op af flere andre.

Blev provokeret

Julie Nord tegner og maler figurativt, er inspireret af eventyr og beskæftiger sig med motiver fra virkelighedens grænseland. Hun blev "provokeret" af Tom Jørgensens artikler.

"Som repræsentant for det lettilgængelige synes jeg, det er trættende. Vi får en mærkat på, som forfladiger vores kunst. Og vi bliver tillagt en kommercialisering, som jeg ikke bryder mig om," siger hun.

Tom Jørgensens modstilling af let- og sværttilgængelige kunstnere afviser hun også. Ifølge Julie Nord er det nemlig meget vigtigt, at der er kunstnere, som får lov at være meget svære at gå til.

"Det er, som om den ene lejr ifølge Tom Jørgensen skal slås ihjel, og den anden skal kastreres - jeg ved ikke, hvad der er værst," siger Julie Nord.

Heller ikke Lars Tygesen, som også fremhæves af Tom Jørgensen, vil spændes for Jørgensens vogn. Når Lars Tygesen maler nyromantisk og lettilgængeligt, er det blot en konsekvens af hans interesser og temperament som kunstner, ikke udtryk for en bevidst tilgængeligheds-strategi.

"Maleriet har altid været letlæseligt. Et maleri kræver ikke så meget i forhold til at skulle sætte sig ind i en installation - og sådan har det altid været," siger han.

Bedre kritik, tak

Når den generation af kunstnere, Tom Jørgensen hylder, er så publikumsvenlige, er det altså ikke et bevidst valg. Sådan blev det bare.

Den pointe understregede Katrine Ærtebjerg i torsdagsavisen, hvor hun samtidig efterlyste en kunstkritik, som diskuterer kunst på et højere plan, end hun mener, Tom Jørgensen gør. Det samme gælder Julie Nord:

"Der er dårlige malerier og gode malerier, ligesom der er god og dårlig konceptkunst. Lad os snakke om kunsten på dens egne præmisser," siger hun.

Samme holdning findes hos endnu en billedkunstner, som Tom Jørgensen fremhæver. Torben Ribe:

"Jeg synes stadig, kunst er elitært - på samme måde som elitesport. Hvis man vil have det fulde udbytte af at se på en boksekamp, kræver det også en bestemt viden. Kunst er for dem, som gider at interessere sig for den. Den kræver, at man vil investere tid og engagement."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her