Læsetid: 4 min.

Er kunstneres selvcensur og frygt for fundamentalister reel?

Det er kunstnerens opgave at overskride grænserne, mener forfatteren Kåre Bluitgen. Dansk PEN er bekymret over, at frygten for repressalier fra fundamentalistiske muslimer fører til selvcensur blandt danske kunstnere, mens imam afviser, at truslen er reel
17. september 2005

'Det er jo bare en ganske almindelig opgave', tænkte tegneren, da forfatter Kåre Bluitgen ville have illustreret sin børnebog om profeten Muhammed.

Nogle billeder af hovedpersonen Muhammed i forskellige situationer, ligesom i så mange andre børnebøger. Men lige så stille begyndte frygten at snige sig ind i tegnerens sind: Billeder af Theo van Goghs lig på gaden, og historien om underviseren fra Carsten Niebuhr Instituttet, der blev overfaldet for at have læst højt af Koranen stod pludselig ubehageligt tydeligt på nethinden. Tegneren valgte derfor at være anonym, men ærgrer sig over sin frygt.

"Jeg er forbandet ærgerlig over, at jeg ikke tør stå frem, og jeg ved godt, at det er åndssvagt at ligge under for den slags fanatisme. Jeg har ikke et billede af det store, islamiske spøgelse, der banker på døren, men jeg frygter at blive passet op på gaden og få bank, eller det der er værre," siger tegneren.

Tegneren beskriver selv sin frygt som absurd og er vred over ikke at kunne udføre sit arbejde åbent.

"På tegnestuen diskuterede vi, hvorfor man overhovedet skal lave sådan en bog, der piller ved hellige ting og risikerer at provokere folk. Men vi lever jo i et demokratisk samfund, hvor vi bør kunne stå frem. Jeg synes, det er urimeligt, at man skal stå i sådan et dilemma," siger tegneren.

Kåre Bluitgen måtte gå forgæves tre gange, før han fandt frem til sin anonyme tegner.

Alarmerende tendens

De første tre tegnere takkede nej, selv om der ikke havde været nogle reelle trusler i forbindelse med børnebogen. Formanden for Dansk PEN, journalist på Politiken, Anders Jerichow, finder det alarmerende, at tegnerne afviser at illustrere en bog, før de kender indholdet af den.

"Det kan ikke være sådan, at et emne i sig selv skal få folk til at frygte at deltage i debatten. Til demokrati og ytringsfrihed hører modet til at fremføre kritik og hører kritik. Det går ikke, at man truer andre mennesker fra at fremføre deres holdning, hvad enten de er skribenter eller tegnere," siger Anders Jerichow.

Han advarer mod, at den offentlige debat risikerer at blive 'forkrampet', og at der vil blive dannet en opfattelse af, at man ikke kan berøre bestemte emner.

Han har forståelse for, at frygten melder sig hos tegnerne, men tvivler på, at den er velbegrundet.

"Jeg skal ikke være den, der siger, at folk skal trodse deres frygt, men det er vigtigt, at vi alle insisterer på debat og debatmuligheder," siger Anders Jerichow.

Bare et billede

Forfatteren ærgrer sig, ligesom tegneren og PEN-formanden, over den umiddelbare frygt, der fører til selvcensur blandt danske kunstnere.

"Det er kunstnerens vigtigste opgave at overskride grænser, atkrænke og udfordre autoriteter og provokere indlærte sandheder. Det har altid været kunstens vigtigste opgave og skal fortsat være det," mener Kåre Bluitgen. Han har en lang tradition for at provokere politisk korrekte holdninger i sit arbejde, hvilket har indbragt ham både kritik og dødstrusler.

"Vi kan ikke vælge et område fra, hverken religiøst eller politisk, fordi vi er bange for at krænke nogen. Jeg så gerne, at vi stod sammen og afviste, at religiøse fanatikere skulle bestemme, hvor vores kunstneriske grænse går," siger Kåre Bluitgen.

Han afviser, at bogen er ment som en provokation, selv om han bevidst overtræder billedforbuddet i sin bog.

"Det er en dansk børnebogstradition, at når vi skriver om et historisk emne, der skal illustreres, så tegner man selvfølgelig hovedpersonen. Det ville jo være absurd at have ham 15 gange med røven til," siger forfatteren.

Afgrænset problem

Politisk redaktør på B.T., Erik Meier Carlsen forstår forfatternes frygt, uanset om truslen er reel eller ej og mener, at den bunder i en rationel betragtning.

"Det er jo tæt knyttet til terrorproblematikken, hvor vi kan se det mønster, at der er nogle voldsomt fanatiske, islamistiske grupperinger tilsyneladende med ganske få mennesker og muligvis ikke direkte koordineret, men inspireret af hinanden"

"Man kan sammenligne denne problematik med rockerne, hvor der helt sikkert også har været masser af tilfælde af selvcensur. Hvis man får et meget stærkt indtryk af, at her er der et nok så begrænset antal individer der er fuldstændigt rede, ovenikøbet med stor personlig risiko, til at begå de mest bestialske voldshandlinger, så er det en trussel, der er svær at håndtere"

"Det er principielt beklageligt og urovækkende, men jeg synes, man skal passe på med at lave generaliseringer. Vi har at gøre med et afgrænset fænomen, og i almindelighed vil dette ikke være noget, der forhindrer, at vi fører en fri debat her i landet."

Imam Abdul Wahid Pedersen kalder truslen ubegrundet, fordi billedforbudet kun gælder for muslimer.

"Vi kan jo ikke som muslimer blande os i, hvad andre folk gør," siger Abdul Wahid. Han påpeger, at historien bygger på en række anonyme tegnere, og mener, at den er skabt for at stigmatisere muslimer.

"Jeg synes, det er en tynd historie. Pernille Rosenkrantz-Theill og jeg modtog dødstrusler op til valget, integrationsministeren fik stukket ild på sit hus. Vi pakker jo ikke sammen og går hjem, fordi nogle gør sådan noget. Det er sådan en automatreaktion, hvor man trykker på panikknappen, og det er ikke særligt klædeligt for debatten," siger Abdul Wahid Pedersen.

Jeg giver mig ikke

Tegneren fortæller, at frygten til en hvis grad dæmpes ved viden om, at billedforbuddet ikke gælder for ikke-muslimer.

"Men imamen kan jo ikke tale for alle. Han kan jo ikke styre Hizb-ut-Tahrir," siger tegneren.

Kåre Bluitgen selv har flere gange modtaget dødstrusler, men nægter at opgive sit arbejde.

"Dødstruslerne var lammende. Men der er jo ting, der er vigtigere end et enkelt individs liv. Vi skal holde fast i ytringsfriheden, og jeg bliver i hvert fald ikke den, der giver mig," understreger forfatteren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu