Læsetid: 3 min.

Kunstsmuglere skal straffes

Det er et politisk ansvar at sørge for, at kunstsmuglere ikke får lov at gå ustraffet, siger kulturordførere fra begge sider af folketingssalen, der nu lægger pres på kulturministeren for at få lovgivningen på plads
27. juni 2006

Efter at Information i går kunne afsløre, at det stort set er straffrit at smugle kulturskatte til Danmark, samler der sig nu et politisk flertal for en lovændring. "Hvis ministeren ikke vil gå forrest med en lovændring, må vi gøre det."

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokratiets Mogens Jensen og en række andre kulturordførere fra Folketingets partier efter Informations omtale af, at hovedmanden i Danmarks første og største sag om smuglet kulturarv formodentlig vil slippe uden straf, fordi lovgivningen mangler de nødvendige paragraffer. Nu lægger partier fra begge sider af folketingssalen pres på regeringen for at leve op til den UNESCO-konvention om bekæmpelse af illegal handel med kulturarv, som Danmark tiltrådte i 2003.

De konservatives kulturordfører Jacob Axel Nielsen siger: "Man kan ikke droppe principperne om ejendomsret, bare fordi ting har krydset en grænse - hvad enten de kommer fra Norge, Sverige eller Latinamerika." Og også Ellen Trane Nørby, som er kulturordfører i det andet regeringsparti Venstre, understreger, at UNESCO-konventionen skal efterleves: "Når man underskriver en konvention, må man tage konsekvensen. Hvis man underskriver den og samtidig lader folk slippe afsted med at bryde den, gør man én ting med venstre hånd og én anden med højre, og det er problematisk."

Kulturordførernes kritik rammer kulturministeriet, som siden Danmarks tiltrædelse af UNESCO-konventionen i 2003 har ment, at det ikke var muligt eller nødvendigt at lave decideret dansk lovgivning for at leve op til konventionen, som gør det ulovligt at handle med ulovligt udført kulturarv. Men i går påpegede eksperter og jurister, at det ser ud til at blive meget svært at gennemføre en sag på grund af den manglende lovgivning. Det kommer bag på SF's kulturordfører Ole Sohn, der var med til at lægge pres på kulturministeren for at få underskrevet konventionen for tre år siden.

Hul i hovedet

"Det viser sig, at vi kun har fået en symbolsk tilslutning til konventionen, og det er jo helt hul i hovedet. Regeringen og ministeriet har jo vidst, at lande som Norge, England og Schweiz har gennemført national lovgivning som gør det muligt at efterleve konventionen, og jeg ved, at folk fra museumsverdenen og UNESCO-kommissionen gentagne gange har gjort ministeriet opmærksom på det," siger Ole Sohn.

Han forventer, at ministeren nu vil undersøge nabolandenes lovgivning og derefter bruge den til at forberede et forslag til dansk lovgivning i efteråret. "Hvis ministeren ikke vil igangsætte et forslag til den lovgivning, må jeg og oppositionen gøre det."

Dansk Folkepartis kulturordfører Louise Frevert er bortrejst på ferie, men hendes sekretariat fortæller, at hun har skrevet til kulturministeren med en række spørgsmål om, hvordan det sikres, at UNESCO-konventionen efterleves.

Ifølge de Radikales Elsebeth Gerner er sagen et eksempel på, at den nuværende regering har været alt for tilbageholdende med at følge konventioner op med den nødvendige lovgivning. "Vi har haft den samme diskussion omkring for eksempel torturkonventionen. Denne regering er af den opfattelse, at det ikke er nødvendigt at implementere konventionerne i dansk lovgivning, når Danmark har tiltrådt dem. Det gør det meget svært for politiet og retssystemet at gennemføre en sag mod gerningsmændene, fordi der ikke er lavet det nødvendige forarbejde med retningslinjer, de kan følge." Gerner ville have kaldt kulturministeren i samråd om sagen, men han er langtidssygemeldt. Derfor vil hun rejse sagen til efteråret.Brian Mikkelsens stedfortræder Flemming Hansen ville i går ikke kommentere sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her