Læsetid: 3 min.

Kup eller fup i Zimbabwe

Soldater arresteret, tortureret og anklaget for kupforsøg, mens bistandsfolk ruster sig til økonomisk sammenbrud
Soldater arresteret, tortureret og anklaget for kupforsøg, mens bistandsfolk ruster sig til økonomisk sammenbrud
18. juni 2007

Fem militærfolk i Zimbabwe er arresteret og anklaget for kupforsøg. De bliver holdt i isolation og er foreløbig fremstillet ved to lukkede retsmøder, oplyser deres forsvarer. Flere lokale uafhængige aviser tilføjer, at også et højtstående medlem af regeringspartiet ZANU er arresteret som meddelagtig.

Siden oppositionsleder Morgan Tswangirai og flere ledende partimedlemmer i januar blev gennempryglet af politisoldater, er presset øget på præsident Robert Mugabe for at finde en løsning på landets misære af sult, inflation, aids og undertrykkelse af politisk protest. Samtidig er stadig flere revner blevet synlige i magtgruppen omkring præsidenten, og hovedstaden har længe dirret af kuprygter. De bekræftede anholdelser markerer første gang i Zimbabwes historie, at medlemmer af hæren er arresteret for kupforsøg.

Ifølge anklageskriftet ville kupmagerne indsætte partiets tidligere tronfølger, Emmerson Mnangagwa, som præsident efter at have fjernet Mugabe fra posten.

Mnangagwa var en nådesløs, magtfuld sikkerhedsminister i midten af 1980'erne, da styret slagtede indbildte og mulige fjender blandt befolkningsmindretallet Ndebele. Herefter var han Mugabes loyale indpisker som parlamentsformand, men faldt i præsidentens unåde i 2004, da han med andre førende partimedlemmer forsøgte at styrke sin position op til en partikongres.

I dag er Mnangagwa reduceret til boligminister for de landområder, hvor intet nyt bygges, og alt andet forfalder. Men Mnangagwa er veteran fra frihedskampen mod det hvide mindretalsstyre, han er nært forbundet med landets frygtede hemmelige politi og har ikke opgivet drømmen om magt. Han nægter ethvert kendskab til kupforsøget, som han kaldet "tumpet".

Kilder i Zimbabwe siger til Information, at arrestationerne måske ikke har baggrund i et reelt kupforsøg, men måske snarere er et udslag af den stadigt mere skærpede kamp internt i ZANU om hvem, der skal tage over, når Mugabe ikke længere kan fastholde sit jerngreb om magten. Uanset dette er arrestationerne reelle, og en kilde på en af hovedstadens kaserner siger til den britiske avis The Daily Telegraph's lokale korrespondent, at mændene gentagne gange er blevet tortureret.

To rivaliserende fraktioner i ZANU kæmper om at vriste magten fra Mugabe, ud over kredsen omkring Mnangagwa, er en gruppe af penge- og militærfolk samlet omkring den tidligere hærchef, Solomon Mujuru og hans kone, nuværende vicepræsident Joyce Mujuru. Hæren er hidtil blevet regnet for at være loyal over for Mugabe, men den hurtigtvoksende inflation udhuler også soldaternes løn, og stadigt flere af dem deserterer.

Et præsidentvalg er berammet til marts næste år. I marts bad den regionale samarbejdsorganisation SADC Sydafrika om at mægle mellem Mugabe og oppositionen for at forberede et frit valg til næste år.

Forhandlingerne går trægt, har kilder i den sydafrikanske regering senest i sidste uge anonymt erkendt, at Mugabes hold obstruerer processen. De seneste to møder i forhandlingsgruppen er blevet aflyst, fordi ZANU's delegation udeblev.

Sammenbrud forude

Mens kupanklagerne kom til offentlighedens kendskab i fredags mødtes samtidig koordinationsgruppen for de mange hjælpeorganisationer i landet for at diskutere en intern rapport om deres fremtidige arbejdsvilkår. Ifølge dokumentet fra The Heads of Agencies Contact Group, der repræsenterer 34 grupper, inklusive FN og Oxfam, vil landets økonomi sandsynligvis bryde sammen før året er omme, skriver nyhedsbureauet AP.

Inflationen i Zimbabwe er vokset til at være verdens højeste, og siden årsskiftet har væksten været tilsyneladende helt ukontrollabel. Rapporten forventer, at udviklingen fortsat forværres, og at hjælpeorganisationerne derfor "må forberede sig på en situation, hvor et sammenbrud venter lige om hjørnet," dvs. før udgangen af 2007.

Lønningerne i Zimbabwes sundhedssektor reguleres nu hver uge, mens prisen på rutebilbilletter justeres to gange dagligt. Forretningstilbud har gyldighed på et døgn eller mindre, og mange virksomheders ansatte får lønnen udbetalt i madvarer.

Zimbabwes regering har gennem de seneste måneder kun nølende offentliggjort inflationstallene, men søndag rapporterede den anerkendte sydafrikanske avis Mail & Guardian, at lækkede tal fra Zimbabwes Statistik viser, at inflation i maj steg til 4.530 procent fra det officielle tal på 3.714 procent i april.

Udenlandske hjælpeorganisationer er stærkt kontrolleret af regeringen, og flere af dem afviste i går forbindelse til den interne rapport, der ikke var beregnet til offentliggørelse. Rapporten beskriver en udvikling, hvor landets penge efterhånden vil miste deres sidste værdi, og eftersom regeringen har indført hårde straffe ved overtrædelse af et forbud mod prisstigninger på vigtige fødevarer, vil butikker og servicefunktioner "reelt vil ophøre med at fungere", mens "kriminalitet og uro vokser".

Rapporten noterer, at hjælpeorganisationerne ikke har nogen erfaring med et sådant sammenbrud og anbefaler rådgivning fra eksperter med erfaring fra Irak og Afghanistan.

Peter Tygesen er freelance journalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her