Læsetid: 2 min.

Kup-modstandere formentlig bag bombeattentat

Analytikere i Thailand vurderer, at sympatisører med den styrtede premierminister Thaksin stod bag søndagens otte bomber
2. januar 2007

BANGKOK – En række bomber i hovedstaden Bangkok og byen Chiang Mai mod nord menes at være en protest mod kuppet i Thailand i september sidste år.
Tre personer blev dræbt, og 36 blev såret af de i alt otte bomber. 10 af de sårede er udlændinge.
Thailandske medier hældede i går til en teori om, at ukendte grupper, som er imod militærkuppet den 19. september i fjor, står bag bomberne. Kuppet førte til premierminister Thaksin Shinawatras fald.
Premierminister Surayud Chulanont, som blev håndplukket af militæret til at afløse Thaksin, gav kupmodstandere skylden for bomberne.
En af analytikerne, Srawut Aree fra Centret for Muslimske Studier på Chulalongkorn Universitet i Bangkok, konstaterer, at der er politiske gnidninger i Thailand.
»Der er en magtkamp mellem tilhængerne af Thaksin Shinawatra og de nye magthavere,« siger han.
Thaksin var i New York, da han blev styrtet, og han er forblevet i eksil siden kuppet. Men han har ladet forstå, at han ønsker at vende tilbage som thailandsk leder.
John Harrison, terrorekspert ved Institut for Forsvars- og Strategiske Studier i Singapore, siger, at det sandsynligvis var ustyrlige elementer, som er loyale over for Thaksin, der gennemførte bombesprængningerne.
»Det kan måske ikke direkte tilskrives Thaksin, men folk med sympati for Thaksin,« siger han.

Støtte blandt politifolk

Selv om der har været relativt få offentlige protester mod kuppet, er modstanden vokset de seneste uger. Kritikere af kuppet beskylder de nye ledere for korruption og andre former for upassende embedsførelse.
Panitan Wattanayagorn, politisk analytiker ved Chulalongkorn Universitet, siger, at de seneste begivenheder tyder på, at grupper, som er modstandere af kuppet, står bag bomberne.
»I de seneste uger har de forsøgt at svække regeringen med ildspåsættelse på skoler og kritik af skandaler,« siger han.
Syv af bomberne søndag eksploderede i Bangkok, og disse anslag krævede efter hans opfattelse ekspertise og planlægning. Derfor kan elementer i hær eller politi, som har sympati for Thaksin, måske have medvirket.
»Ekspremierminister Thaksin havde temmelig meget støtte i politiet,« siger han og minder om, at Thaksin er tidligere oberst i det thailandske politi.
En anden teori om bombesprængningerne nytårsaftensdag er, at muslimske separatister i den sydligste del af landet gennemførte angrebene. Men separatisterne har ikke tidligere opereret uden for de tre muslimsk dominerede provinser nær grænsen til Malaysia.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her