Læsetid: 2 min.

Kursusnotater

Hanne Hedetoft har skrevet en roman om en række almindelige mennesker på selvhjælpskursus
25. april 2005

Tager man en del damebladspsykologi, en del managementorienteret gruppedynamik, blødt op med lidt story-telling i velskrevne ordlege med hverdagsklichéer, og krydrer det med lidt løst forankret Kierkegaard-eksistentialisme, så har man stort set grundelementerne i Hanne Hedegaards nye roman, 3 skridt fra livet.

I første del af Hedegaards letløbende og pletvis underholdende roman møder man en række mennesker, der hver især ikke har kunnet finde ud af at tage ordentligt fat på livet. Der er blandt andet den ubeslutsomme ingeniør Frede, den unge musiker Mogens, der ikke er brudt igennem endnu, den fordrukne succesforfatter Phillip, det maniske ordensmenneske Bitten (hun tæller clips i arbejdstiden!), den tilbageholdende og fnisende universitetslektor Eva og den kejtede nørd Anders. De har både et og andet at bokse med og er ikke rigtig faldet på plads i livet.

Det får man baggrunden for i bogens anden del, der handler om personernes fortid. Med sans for psykologisk forenkling lader Hedetoft hver af personernes utilpassede skæbner lede tilbage til en nøglebegivenhed tidligere i deres liv. Den vankelmodige Frede er som ung pludselig og uden forklaring blevet forladt af en kæreste, kontrolfreaken Bitten har boet hjemme, til hun var i slutningen af 20'erne, og hendes far er oberst, den selvudslettende Eva har stået i skyggen af sin impulsive storebror og så fremdeles.

Lær-dig-selv-at-kende

Med en god portion forudsigelighed må alle disse personer selvfølgelig mødes og konfronteres med deres mangelfulde evner til at leve deres relativt almindelige liv. Det sker i bogens tredje del, hvor de alle sammen mødes på et selvudviklingskursus, som den succesfulde, velduftende og lidt livstrætte Marlene afholder med stor professionalisme. Kurset varer en weekend og foregår i landlige omgivelser, hvor personerne både får afprøvet deres selvtillid, hinanden og gruppedynamikkens lyksaligheder. Nogle bliver klogere, andre bliver kærester. Og man finder ud af, at nogle af personerne har meget tættere bånd til hinanden, end man først skulle tro.

Hvis man er en hund efter at komme på lær-dig-selv-og-hinanden-bedre-at-kende-kursus, kan Hanne Hedetofts roman tjene som en slags opvarmning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her