Læsetid: 2 min.

Kvalificeret arbejdskraft holdes ude

21. februar 2007

Det har man sådan set haft nogle år til at gøre - det er jo ikke et ukendt fænomen, at området mangler og vil komme til at mangle arbejdskraft. Det har vi sagt og påvist i snart 10 år.

Udhulet uddannelse

Det eneste den nuværende regering har gjort er at udhule De Grundlæggende Social og sundhedsuddannelser og nu har de gang i flere anslag moduddannelserne, i stedet for at øge status, forbedre løn og normeringer og give uddannelserne det løft, at de bliver rigtig attraktive.

Så ja, det kan godt være vi skal importere arbejdskraft, men vi skal ikke gå på kompromis med de nødvendige kvalifikationer, og det at kunne tale, læse og skrive det danske sprog.

Kvalificeret arbejdskraft

I den konkrete situation er mit ærinde dog et andet, nemlig at vi tillader kvalificerede udlændinge der allerede er i Danmark en uddannelse som social- og sundhedshjælper.

Jeg tænker på alle de Au Pair piger fra Østeuropa som søger ind på uddannelserne og som ikke kan få lov at tage uddannelsen.

Mange af disse piger er veluddannede og har gymnasiale uddannelser med fra deres hjemland.

De har arbejdet 1-2 år hos danske familier samtidig med at de har gået på sprogskole og lært dansk.

De har tilegnet sig indsigt i dansk kultur, familieliv og traditioner og flere af dem ønsker at blive fordi der ikke er uddannelses- og arbejdsmuligheder i deres eget land. Atter andre har forelsket sig og vil gerne blive.

Fordi social- og sundhedshjælperuddannelsen både er en uddannelse og et arbejde -

Man er ansat og får løn i den kommune, hvor ens praktikplads er beliggende, og det kræver såvel en opholds- som arbejdstilladelse på 1 år og 2 måneder - den tid uddannelsen tager.

Glemt konsekvensretning

Det vil Udlændingestyrelsen ikke give dem. Hvilket beror på, at da man i 2002 forlængede Social- og sundhedshjælperuddannelsen glemte man at konsekvensrette Udlændingeloven. Man kan på lov til at tage uddannelsen et år, men ikke et år og 2 måneder.

Disse piger har ikke ligget vores samfund til last, de har tjent deres egne penge og ikke modtaget sociale ydelser. De vil med løn under uddannelsen heller ikke belaste samfundet, de kan klare sig for den løn de får som elever.

Urimeligt

I øjeblikket sidder jeg med en sådan skæbne. En velbegavet ung kvinde som ønsker sig en social- og sundhedshjælperuddannelse. Hun er ikke 24 år og kan endnu ikke blive gift med en mand som hun elsker og som elsker hende. Hun kan ikke få lov til at uddanne sig som social- og sundhedshjælper på trods af at hun har dygtiggjort sig og har de tilstrækkelige kvalifikationer til at komme ind - for Udlændingestyrelsen vil ikke give hende lov.

Søger hun derimod ind på sygeplejestudiet som er et studium, kan hun godt på opholdstilladelse til det - det er skørt og helt urimeligt i en sektor hvor vi mangler disse velbegavede unge mennesker i en sektor der lider af arbejdskraftmangel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her