Læsetid: 3 min.

Kvalitet fra det tysksprogede

Riesling, zweigelt, tysk sekt og en ny vinbog
8. april 2006

For et par år siden udkom Wines of the World. Det er en slags rejsebog ind i vinens verden med en introduktion til stort set alt, hvad der har med vin at gøre. Den er nu kommet på dansk som Aschehougs bog om vin. Det er en omfattende sag på næsten 700 sider med masses af billeder og flotte oversigtskort. Det er en opslagsbog, som på en pædagogisk måde giver fin introduktion til de vigtigste vinområder og vine i hele verden. Vægten er lagt på den gamle vinverden, som fylder de første 400 sider af bogen. Det er en bog, hvor man får lov til at snuse lidt til en masse forskelligt. Står man eksempelvis med en spansk vin og vil vide, hvordan de spanske vinetiketter skal læses, så får man et klart svar i bogen. Masser af viden på en moderne måde. Anbefales varmt til alle, der gerne vil vide lidt om meget.

Rød og hvid

Nu til ugens vine. Det er ikke så længe siden vi sidst besøgte Østrig og smagte den klassiske alpelandsdrue grüne veltliner. I denne uge er de to af vinene igen fra alpelandet. De fleste forbinder sikkert Østrig med hvidvin, men de laver også glimrende rødvin i en kølig stil. Østrig har i alt kun lidt over 50.000 hektar med vin, hvilket kun er omkring halvdelen af vinarealet i Bordeaux. Og østrigerne drikker det meste af deres vin selv, så der er en god grund til, at vi ikke støder så meget på vinene fra Østrig. Det er også forholdet mellem udbud og efterspørgsel samt den høje kvalitet hos de østrigske vinproducenter, der er baggrunden for, at vinene fra alpelandet næsten altid ligger i den dyre ende prismæssigt.

Gobelsburger zweigelt er et godt eksempel på, hvad østrigerne kan, når det gælder rødvin. Zweigelt bliver ofte kaldt for Østrigs merlot, og den har da også den karakteristiske fylde og blødhed, som man finder i merlotdruen. Men zweigelt er helt sin egen. Det er en drue, som professor Zweigelt fra vinuniversitetet Klosterneuburg i Østrig opfandt i 1922 ved at krydse to andre østrigske druer. Det er en rød drue, som er ved at få en slags kultstatus hos vinelskere. Her er en fin duft af kirsebær og brombær. Fin og frisk syre. Den skal ikke drikkes for varm. Prøv at hælde den i glasset ved 15 grader, og lad den stå lidt før den drikkes. Jeg synes, den er god til lidt kogt fisk med grøntsager. En god start på noget, der måske snart kommer til at minde om forår. Der er tre flasker på tilbud til 200 kr. En fin introduktion til rødvin fra Østrig.

Kamptal er en af de bedste vinregioner i Østrig, og der er her nogle af de allerbedste grüne veltliner-vine og riesling-vine laves. Det gælder også Gobelsburger Riesling 2005, som er en helt typisk og klassisk riesling. Den er utrolig frisk og sprød med en herlig duft af lidt lime, og den har allerede nu et pift af terpentin, som jeg holder utrolig meget af. Den er tør og lækker. Her er masser af dejlig vin til 80 kr. pr. flaske, hvis man køber tre ad gangen.

Bobler

Glem alle fordomme om billigt tysk champagne og hovedpine. I dag laver de pragtfulde tørre sektvine i Tyskland. Det er ugens sidste vin et godt eksempel på. Det er Topp Vine, der har denne dejlige sekt lavet på riesling-druen fra Pfalz vinhuset Winzerverein Deidesheim. Vil man forkæle sig selv her i påsken med en frisk og tør tysk mousserende vin, så er denne tyske sekt et godt tilbud.

HHHHIIGobelsburger Zweigelt, 2004,12,5 pct.. Tre flasker for 199,50 kr. Emmerys. Nærmeste forhandler: 36 13 06 70 www.emmerys.dk

HHHHHIGobelsburger Riesling. 2005, 12,5 pct.. Tre flasker for 239,50 kr. Emmerys. Nærmeste forhandler: 36 13 06 70. www.emmerys.dk

HHHHHISekt Riesling. Winzerverein Deidesheim, Pfalz. 89 kr. pr. flaske. Topp Vine. Nærmeste forhandler: 20 16 39 20. www.toppvine.dk

Aschehougs bog om Vin. Aschehoug 2006. 299 kr. www.aschehoug.dk. Isbn.87-11-26609-0

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her