Læsetid: 2 min.

Kvinde på randen af et nervøst sammenbrud

Anthony Hopkins og Gwyneth Paltrow spiller far og datter i John Maddens 'Proof'
25. august 2006

Selv om det er mest for sine skuespilpræstationer, at Proof er værd at se, har den også visuelt og narrativt noget at byde på. John Maddens drama er baseret på et Pulitzer Pris-vindende teaterstykke af David Auburn og minder ofte om et tæt kammerspil, hvor fokus er på personerne - og det er ment som en ros.

I en nogle år har den unge kvinde Catherine (Gwyneth Paltrow) sat sit eget liv på hold for at passe sin far, den geniale matematiker Robert (Anthony Hopkins), der har mistet sin forstand og ikke længere kan arbejde. Da han dør, begynder den lige så talentfulde Catherine - og hendes bedrevidende, overrationelle storesøster, Claire (Hope Davis) - at frygte, at hun også er ved at blive skør. Hun har svært ved at finde et ståsted i livet, men indleder et forhold til en af farens protegeer, den charmerende Hal (Jake Gyllenhaal), der er overbevist om, at Robert har efterladt sig et banebrydende bevis. Da Hal finder ét blandt matematikerens papirer, siger Catherine pludselig, at det er hende, der har skrevet det, hvilket både Hal og Claire har svært ved at tro på.

Normalitet og vanvid

Paltrow, der også spillede rollen som Catherine på scenen i London, er formidabel i Proof, på én gang skrøbelig og ustabil, viljestærk og afklaret. De flashback-scener, som fortæller om hendes og farens komplekse forhold, og hvor hun står over for en som (næsten) altid god Hopkins, giver filmen en sjælden dynamik, visuelt og narrativt, og man suges ind i den på mange måder fascinerende og rørende udviklingshistorie.

Madden, der instruerede Paltrow til en Oscar i Shakespeare in Love (1998), har et sikkert greb om Proof, der beskæftiger sig med den tynde linje mellem normalitet og vanvid - hvad er hvad, spørger filmen - og ikke mindst skildrer det ofte komplicerede forhold mellem forældre og børn, geniale eller ej.

Ekstramaterialet

Ekstramaterialets bedste bid er et kommentarspor med John Madden, der fortæller om arbejdet med filmen og Paltrow, som han tydeligvis har stor respekt for. Den korte bag kameraet-dokumentar, der angiveligt skal skildre stykkets vej fra teater til lærred, er lidt uinteressant, fordi den stort set kun handler om filmen og ikke lader forfatteren, David Auburn, komme til orde.

nProof. Instruktion: John Madden. Manuskript: David Auburd og Rebecca Miller. Region 2. SF-Film

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her