Læsetid: 3 min.

Kvindebevægelsen har svigtet indvandrerne

Man har været håndsky og konfliktsky og ikke turdet gå ind i diskussionen, siger forfatterinden og debattøren Lone Nørgaard, der finder både islamisme og tørklæde undertrykkende og er glad for at leve i et land, hvor man ikke kontrolleres af mænd
10. marts 2006

"Ja. Den har svigtet ved ikke for alvor at tage fat på den undertrykkelse, der finder sted. Det er som om, at vi bare skal acceptere, at de har en anderledes kultur og at vi så ikke skal blande os i den."

- Hvad kan kvindebevægelsen gøre for at hjælpe indvandrerkvinderne?

"Vi kan sætte fokus på den undertrykkelse der foregår i form af skel mellem kønnene, at piger ikke regnes for at have samme værdi som drengene. Men man har været håndsky og konfliktsky og ikke turdet gå ind i diskussionen. Vi må selvfølgelig analysere, hvad problemerne går ud fra. Vi skal forstå, at der er tale om meget forskellige individuelle grupper. Nogle klarer sig godt i samfundet, mens andre har brug for hjælp. Men det er vigtigt, at vi får en bedre oplysningskampagne i gang, så kvinderne bliver klar over, hvad deres muligheder er."

- Mener du, at der skal indføres tørklædeforbud?

"Ja, i offentlige institutioner. F.eks. synes jeg ikke, at en læge eller lærer skal have lov til at bære tørklæde på arbejde. På den måde skubber de deres religion ind i læge/patient eller lærer/elev forholdet. Man burde sådan set også forbyde folk at bære Davidsstjernen eller et kors, når de arbejder i en offentlig institution, selv om jeg ikke mener, at et kors om halsen har samme massive signalværdi.Tørklædet signalerer, uanset den konkrete bærers eget sindelag sharia, det islamiske lov- og retssystem."

Forværrer tvang

- Er det ikke lige så undertrykkende at tvinge tørklædet af kvinderne, som at tvinge det på?

"Det er vigtigt at holde fast i, om kvinderne overhovedet har et frit valg til at tage det af. For størstedelen af de muslimske kvinder verden over er tørklædet ikke et frit valg. En kvinde i Vesten kan ? ofte med rette ? gøre gældende, at hun selv har valgt at bære tørklæde. Men hendes frihed forværrer den tvang, der udøves mod dem af hendes medsøstre, der ikke ønsker at bære symbolet. Selv i Danmark chikaneres og overfaldes kvinder og piger, der ikke går med tørklæde."

- Kan du forstå, at nogle muslimer er bange for at bliver for danske f.eks. omkring seksuallisering?

"Det forstår jeg fuldstændigt. Vi har en række problemer med stigende skilsmissetal, flere forsømte unge, der drikker mere og oftere, stoffer, et stressende arbejdsliv og pornoficeringen af den offentlige rum, men så er det vigtigt at gøre op med myter om, at alle danskere skifter partneren ud med jævne mellemrum og i det hele taget lever promiskuøst. De fleste af os lever helt almindelige og regelrette liv. Men hvis man ikke taler dansk og får alle sine oplysninger gennem satellit-tv fra hjemlandet, så skabes der myter, som ikke passer med den danske virkelighed."

Begrænset råderum

- Mener du, at man kan bruge islam til at frigøre kvinder?

"Der er mange fortolkninger af islam, og man kan altid strides om, hvilken der er rigtig. Jeg henholder mig til de feminister, der har udpeget både tørklædet og islamisme som undertrykkende. Det kommer som sådan ikke det overordnede ved, om det er kultur eller religion, der er undertrykkende. For de kan ikke skilles ad. Det er væsentligt at holde fast i, at alle de steder, hvor islamister er ved magten, er tørklædet et påbud."

- Men når nu Koranen siger, at mænd og kvinder er ligeværdige?

"Ligeværdig er ikke der samme som ligestillet. For mig må indfaldsvinklen være, hvordan kvinderne har det i de muslimske lande. Og der er kvindernes råderum meget begrænsede. Jeg ved godt, at individualismen i Vesten har mange uheldige konsekvenser, som jeg har påpeget nogle af. Men hvis jeg skal vælge mellem det, og så den måde kvinderne i de muslimske lande har det på, så er jeg ikke i tvivl om, hvad jeg helst vil have. Jeg er dybt taknemmelig for, at jeg lever i et land, hvor jeg kan bevæge mig rundt både i overført og bogstavelig forstand ? uden at skulle kontrolleres og holdes under opsyn af mænd."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her