Læsetid: 4 min.

Kvinder erobrer russisk litteratur

Kvinderne har overtaget dominansen efter mændene på det russiske litterære parnas
2. november 2005

MOSKVA - Der er kun en håndfuld kvinder i russisk politik, og ingen af dem har nogen større indflydelse. Til gengæld har de russiske kvinder kæmpet sig frem på andre områder - i tennis og i litteraturen. Sværmen af unge og talentfulde tennispiger som Anna Kurnikova, Jelena Dementjeva, Anastasija Mysjkina og den indtil forleden højest rangerende på verdenstoplisten, Marija Sjarapova, har opnået næsten total dominans - ikke bare på den russiske tennisbane, men også på den internationale. I Rusland er de celebre berømtheder og sexsymboler, som ikke engang de mest kendte popstjerner kan slå.

Men på det seneste har de fået konkurrence af en række forfatterinder, som er havnet på bestsellerlisterne og i de kulørte blade. Russisk og sovjetisk litteratur har altid været næsten totalt domineret af mænd. Klassikerne Pusjkin, Gogol, Lermontov, Tolstoj, Turgenjev, Dostojevskij, Tjekov og Gorkij havde ingen kvindelige modstykker. Og i sovjettiden var det kun få kvinder, som Akhmatova, Tsvetajeva, Akhmadulina og Morrits, der formåede at titte frem gemmen den socialistiske realismes mandehørm.

Mændene har ikke tid

Men nu er det tilsyneladende slut. Mændene, som i det moderne Rusland er under hårdt pres og har enten travlt med fordækt business eller med at drikke vodka, og de dør 10 år tidligere end kvinderne, har overladt parnasset til kvinderne. De russiske bestsellerlister, talkshows og litterære journaler bugner med lovende kvindelige forfattere. Matriarken Bella Akhmadulina topper med netop at have været nomineret til Nobels litteraturpris, men efter hende følger en sværm af succesrige kvindelige forfattere. Senest den unge Anna Starobinets, som har vakt voldsom røre i det litterære univers med novellesamlingen Overgangsalderen og er blevet sammenlignet med både Kafka, Dostojevskij og Shakespeare. Starobinets bliver samtidig rost til skyerne for at være den første, der skriver på det ægte moderne uforurenede, russiske sprog.

Godt nok var det den gamle legendariske knark, Vasilij Aksjonov, som i år fik dette års fornemste russiske litterære pris for sin roman Voltairianere og Voltairianerinder om Voltaires fiktive romance med kejserinde Katarina den Store på en dansk ø, men trods hans store salg i Rusland, bliver også han overgået af kvinderne, hvilket utvivlsomt glæder ham meget.

Kvinderne dominerer alle boghandler i Moskva. Bestsellerlisterne topper med navne som Oksana Robskaja, Tatjana Moskvina, Julija Latynina og den berømte og berygtede krimiforfatter, Aleksandra Marinina, samt digteren Linor Goralik. Og en af de helt store successer er den russisk-israelske forfatterinde Dina Rubina, som til dagbladet Moscow Times forklarer kvindernes litterære boom sådan: "Der er simpelthen tale om en feminin renæssance i russisk litteratur, i hvert fald inden for prosaen."

Forladte kvinder

Hvorfor? Tatjana Nabatnikova, forfatter og oversætter af tysk litteratur, forklarer det sådan: "Der er i virkeligheden tale om en verdensomspændende tendens. En kvindebølge har ramt verden og Rusland. Og den får både ris og ros i de russiske aviser. Når Oksana Robskaja sælger 200.000 af sin seneste bog, Casual, om en rig kvinde på de riges vej, Rubljovskoje, så er det fordi den beskriver et hidtil ukendt liv. En rig, smuk, klog kvinde, som er blevet smidt ud af sin rige banditmand," fortæller Tatjana Nabatnikova i sin smukt indrettede lejlighed i Moskvas bymidte.

Fra denne lejlighed har hun selv smidt tre ægtemænd ud og lever nu alene med sine to døtre og et barnebarn, som også er en pige.

"Der er tale om en mild form for narkotika. Russiske kvinder har længe længtes efter, at litteraturen skulle interessere sig for dem. Mænd har ikke tid til litteratur i dag, så hovedlæseren er en kvinde. Kvinderne skriver om og for kvinder. Og de nyrige såvel som den nye middelklasses kvinder har tid og lyst til at læse om det nye liv i Rusland."

Mændene frygter kvinder

Tatjana Nabatnikova nævner eksemplet Julija Bordovskikh, som er en berømt sportskvinde og pinup-pige, der senere blev tv-stjerne og nu er en af det mest sælgende forfatterinder i Rusland.

"Hun skriver blændende og seriøst om de forladte nyrige kvinder og deres meningsløse liv blandt de andre nyrige. Hun frembringer medfølelse og medynk for de smukke kvinder i deres tomme liv hos rige banditter og forretningsmænd," siger Tatjana Nabatnikova. På spørgsmålet om, hvorfor kvinderne ikke også forsøger at erobre politisk og økonomisk magt i det moderne Rusland, svarer Nabatnikova:

"Mændene lader ikke kvinder få adgang til beslutningsprocessen. Og kvinderne foretrækker at undgå det nødvendige ansvar og mod. I litteraturen er der derimod tale om, at kvinderne nu har tilfredsstillet er stort og profitabelt marked. Der er kun få kvinder, som har format til at kæmpe sig frem i både politik og litteratur."

Nabatnikova kan kun komme i tanke om én kvinde, som har gjort det - digteren og publicisten Marina Kudimova, som i 1990'erne fra at være sortlistet i sovjettiden fik stor indflydelse i demokratibevægelsen og var med til at udforme landets nye forfatning, samtidig med at hun skrev både digte og artikler og var forkvinde for den nye demokratiske forfatterforening.

"Kudimova har haft gigantisk indflydelse på både politik og litteratur, men hendes gigantiske forstand skræmmer alle mændene på vild flugt både som læsere og inden for politik. Mændene er bange for kvinder, der er klogere end dem selv. Kudimova er et eksempel på en forfatterinde, der ikke blot opfylder det nye marked, men som også skaber selve essensen i den nye virkeligheds ånd," siger Nabatnikova, som selv beskedent erkender, at hun som forfatter ikke kommer på bestsellerlisterne, men derimod må leve af at oversætte tyske forfattere, både mænd og kvinder.

Se mere på www.litwomen.ru

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her