Læsetid: 3 min.

Kvinder for Frihed vil ikke tale med hvem som helst

Mens dialogforeninger er blevet moderne, går Kvinder for Frihed en anden vej. Dialog har en grænse, mener de
4. april 2006

Kvinder for Frihed markerede sig første gang, da de inviterede den norsk-pakistanske stand-up-komiker Shabana Rehman til at optræde på Betty Nansen Teateret midt i striden om Muhammed-tegningerne. Den plan gik i vasken, men foreningen arbejder stadig på at få arrangementet op at stå. Siden har Kvinder for Frihed rettet skarp kritik mod Coop for at tillade muslimske kvinder at bære tørklæde. Tørklæde er udtryk for kvindeundertrykkelse, mener de.

Da Arla indrykkede en annonce i arabiske medier med ordene 'tolerance og retfærdighed er fundamentale værdier i islam', fik det flere kvindebevægelser op af stolene. Arla inviterede derfor otte kvindeorganisationer til dialogmøde om sagen, men Kvinder for Frihed satte hælene i:

"Der er ingen grund til dialog, når vi er så langt fra hinanden," forklarede forkvinde for Kvinder for Frihed, Vibeke Manniche.

"Dialog er eneste vej frem," måbede de kvindebevægelser, som deltog i mødet.

I stedet svarer Kvinder for Frihed nu Arla ved at indrykke en annonce i Saudi-Arabiske medier med budskab om kvinderettigheder.

Dialogens grænse

Kvinder for Frihed modsætter sig ligesom andre kvindeorganisationer enhver form for kvindeundertrykkelse, men vil ikke diskutere forståelse for, at muslimske kvinder bærer tørklæde.

"Tørklæde i den muslimske kultur er et udtryk for kvindeundertrykkelse, som vi ikke kan acceptere, og som hverken danske eller muslimske kvinder skal spejle sig i. Det er indiskutabelt," forklarer Vibeke Manniche.

Derfor har DR2's program 'Adam og Asmaa' provokeret foreningen, da værtinden Asmaa Abdul Hamid bærer tørklæde. Men Vibeke Manniche regner ikke med at kunne få en fornuftig snak med Asmaa.

"Nogle gange er man så langt fra hinanden, at dialog vil være spil af tid. Dialog har en grænse, og der er bare nogle ting, vi ikke vil acceptere, og som vi ikke skal acceptere," forklarer Vibeke Manniche.

Kvinder for Frihed blev dannet med udgangspunkt i Muhammed-krisen. Daglig mandlig aggression på tv, og manglende kvindelig røst i debatten, fik aktiveret foreningen.

"Jeg kan sådan set ikke huske, hvem der fik ideen, men det var noget, vi havde talt om i længere tid. Vi har hver især været aktive omkring andre kvindespørgsmål, som prostitution og vold. Med Muhammed-krisen blev det klart for os, at det var på tide at gøre op med 'dem og os-mentaliteten' og vise noget søstersolidaritet over for muslimske kvinder," fortæller Vibeke Manniche.

Modsat effekt

Den uforsonlige tilgang til kvindeundertrykkelse i islam har fået meget opmærksomhed, men det kan have den modsat effekt på muslimske kvinder, advarer integrationskonsulent Fahmy Almajid.

"Det er snart på tide, at vi kommer over debatten om tørklæder, for vi kan ikke bare ændre familiemønstre fra den ene dag til den anden. Når vi kommer med vores forbud og krav, trækker indvandrerfamilier sig ofte tilbage til deres egen kultur, og det er jo den stik modsatte effekt af den ønskede," forklarer Fahmy Almajid, som gerne så at muslimske kvinder smed tørklædet. Det skal bare være deres egen ide at gøre det.

Også forkvinde for Dansk Kvindesamfund Karen Hallberg er skeptisk over for den hårde linje, som kan støde muslimske kvinder væk.

"Vi skal passe på ikke at skabe konfrontationer, som ellers ikke ville være der. Man kan godt frygte, at muslimske kvinder vil blive holdt væk fra kvindeorganisationer mere end nu. Vi har sådan set samme mål, det er bare metoden, vi er lidt uenige om," forklarer Karen Hallberg.

Vibeke Manniche køber ikke kritikken, men mener det handler om at kæmpe for det, man tror på: "Der har været et tabu om det her i mange år, og det skal brydes ned, før vi kan få en sund diskussion. Det er lettere at kæmpe, når man kan se fronten," forklarer hun.

"I mange år har al kritik af islam været forbundet med Dansk Folkeparti eller rascisme, men det ødelægger en sund debat om kønnenes ligestilling."

Forkvinde for Dansk Kvindesamfund erkender, at kvindebevægelsen måske har sovet lidt i timen, men mener ikke, at det refærdiggør Kvinder for Friheds hårde linje.

"Der kan være mange grunde til, at kvinder bærer tørklæde, så problemet er ikke bare ensidigt. Vi går efter det lange seje træk, og det kan godt være, at det har taget lang tid, men noget er der trods alt sket. Hvis muslimske kvinder ikke tør komme til os længere, når vi jo ingen vejne," forklarer Karen Hallberg.

Kvinder for Frihed har siden dannelsen den 5. marts 2006 samlet omkring 200 medlemmer. Vibeke Manniche vil af princip ikke undersøge, hvor mange muslimske medlemmer foreningen har, da formålet er ligestilling mellem kønnene 'uanset alder, race og religion'.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu