Læsetid: 4 min.

Kvinder vil heller ikke have en butler

Børn tager styringen i familierne og bliver urimelige, fordi de får tilbudt underholdning og service i stedet for ægte nærvær med autentiske forældre, mener Jesper Juul, der er aktuel med en lille ny brugsbog
30. september 2006

"Du skal tage ham op i tre minutter eller mere og bagefter fortælle ham, at nu vil du gerne snakke med hans far."

Sådan svarede Jesper Juul for nylig en norsk 30-årig mor, der forklarede ham sine frustrationer over, at hendes to-årige søn krævede hendes totale opmærksomhed, så snart hun trådte ind af døren. Moren havde lige fået sit livs ønskejob og var blevet chef for 40 mennesker, men hjemme i familien var det hendes søn, der var chefen.

Eksemplet er meget typisk for nutidens forældre, der har svært ved at tage lederskabet på sig over for deres børn, forklarer familieterapeuten. Af dårlig samvittighed over at være for meget væk fra børnene ender de voksne med at reducere sig selv til serviceorganer med meget uheldige konsekvenser for både sig selv og deres afkom. Den onde cirkel kan og skal brydes ved at forældre lærer det, som er titlen på Jesper Juuls nye handy brugsbog: Kunsten at sige nej.

Nej'et er et ja til sig selv

"Så snart den norske kvinde sætter sig for at tale med sin mand i sofaen og bekræfter deres forhold, vil hun opdage, at hendes søn er blevet rolig. Det næste, der vil ske, er, at han vil sætte sig op i sofaen og læne sig op af hende. Han er tryg, når han har en mor, der tager lederskabet på sig og forfølger sine prioriteter i stedet for at overlade det til ham. At sige til en mor, at hun skal prioritere sit barn ned, ved jeg godt, at man ikke kan, men når det er nået dertil, hvor det er børnenes lyst, der trækker forældre rundt ved næsen, så er det gået galt," siger Jesper Juul.

Og det er gået galt, kan han høre fra kolleger og samfundsobservatører. Men derfor er der ingen grund til at have en enten nostalgisk holdning - 'vi skal bare have disciplin'; eller en nedladende holdning til forældre, der 'prioriterer deres karriere højest'. Det passer nemlig ikke. Forældre har aldrig gået så meget op i at være gode forældre, men de har glemt, at nej er det kærligste svar i verden, mener Jesper Juul.

"Et ordentligt nej til barnet er et ja til sig selv. Børns ønsker og behov kan komme på tværs af de voksnes værdier, tid og behov for at være voksne, og kunsten at sige nej handler om at tage ansvar for sig selv og for barnet. Gør vi ikke det, bliver forældreskabet en præstationssport, hvor ungerne får for meget af det, de ikke har brug for. Det er farligt for relationen mellem børn og forældre med for mange halvhjertede eller defensive ja'er, fordi der bliver en distance til børnene. De mister den nærhed og fortrolighed, som man altid gør, når den anden part lyver."

Stort behov for rådgivning

"Små børn er født uden erfaring, og når den måde, forældre udtrykker kærlighed på, ikke mætter, så forlanger de mere, og så får vi de unger, vi kalder forkælede. De skal være i centrum hele tiden, fordi de aldrig får den ægte vare og både bliver frustrerede, ensomme og ulidelige at være sammen med. Det er meget sammenligneligt med det, kvinder oplever i parforhold, hvor mænd forsøger at gøre dem tilfredse ved at servicere dem, men man vil jo ikke have en butler. 'Du kan bare sige, hvad du vil have,' siger manden, og det korteste svar er: 'dig'."

Tidligere havde forældre lidt for nemt ved at sige nej, men siden begyndelsen af 90'erne har forældre omvendt næsten hele tiden sagt ja til børnene og tilsidesat deres egne behov med meget uheldige konsekvenser.

"Før i tiden kom faren hjem klokken 18 og spillede far i 10 minutter, indtil moren igen tog over. I dag trækker forældre også i forældreuniformen og spiller rollen som den rigtige forælder, der tager sig af deres børn og siger og gør det rigtige. Den tendens har vi set de sidste fem-seks år, og den er meget usund. Ingen vil kunne leve med en partner eller en chef, der spiller en rolle overfor os. Vi er så meget andet end forældre. Vi er os selv og partnere," understreger Jesper Juul.

Og derfor skal vi heller ikke fortsætte der, hvor pædagogerne slap. Børnene er overstimulerede, når de bliver hentet klokken 16 og skal have lov til at kede sig, for ellers lærer de aldrig sig selv at kende. Hvis de skal lære deres forældre at kende, kræver det, at forældrene hopper ud af rollen og forsøger at være sig selv.

"Det at være forældre er en gensidig udviklingsproces for begge parter. Man kommer til at dumme sig 30 gange, men man gør det så godt man kan og tager den feedback man får alvorligt," siger Jesper Juul, der lige har holdt en temaaften for 700 forældre i Stockholm og skal lave tilsvarende kurser i Danmark.

"Behovet for rådgivning er stort. Når forældre har sluppet sundhedsplejersken, er der ingen tilbud om hjælp for den forældregeneration, der skal skabe forældrerollen indefra samtidig med, at de skal skabe et parforhold, der bygger på ligeværdighed og respekt. Det er ikke let, og hvis det skal lykkes, må man lære kunsten at sige nej," siger Jesper Juul.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her