Læsetid: 5 min.

Hvis kvinder må ride på kameler, må de også køre bil

En af Vollsmoses mest respekterede Koran-kendere hedder Fadumo og er datter af den sheik, der oversatte Koranen til somalisk. Ifølge hende er der intet belæg i islam for, at mænd skal have alle rettighederne og kvinder alle pligterne
4. juli 2007

"Der er traditionen, og der er islam, og det er ikke det samme," siger Fadumo Ibrahim. Muezzinens syngende bøn fra fjernsynet er skruet ned, der står the, juice og dadler foran mig, og jeg er sunket ned i Fadumos dybe lædersofa under skiltene med de arabiske skrifttegn i hendes lejlighed i Vollsmose.

Jeg havde ikke været ret længe i bydelen, da jeg fra flere kanter begyndte at høre om Fadumo. Rygtet sagde, at hun var en af de kvinder, der havde så stor forstand på islam, at alle - også mændene - lyttede til hende med respekt.

Første gang, jeg møder hende, er i hendes butik i Basar Odense, den nye hal med mellemøstlige butikker, som er åbnet for nylig med inspiration fra den århusianske Basar Vest.

Mellem arabiske kjoler og sko, røgelse, parfume, hennafarver og skabeloner til at male hennaen op ad armene, smykker og religiøse skrifter kigger hun skeptisk på den journalistiske besøgende og understreger med det samme, at der ikke må tages billeder af hende - men gerne af butikken.

Det går lidt for langsomt med salget i den nye basar til Fadumos temperament.

"Jeg har masser af bøger og cd'er, som man ellers ikke kan få i Danmark. Men folk er mest vilde med mad," siger hun.

Sheikens datter

Senere inviterer Fadumo mig på besøg i hendes lejlighed i Egeparken og går med til at fortælle om, hvordan hun blev så klog på islam. Det startede i Hargeysa, den by i det nordlige Somalia (nu Somaliland), hvor hun voksede op som datter af en højt respekteret sheik og allerede som otte-årig blev interesseret i religion:

"Min far havde mange bøger stående om livet, filosofi, videnskab, psykologi, alt muligt forklaret ud fra et islamisk perspektiv. Han syntes ikke, jeg var gammel nok til at læse dem, men jeg stjal dem og læste i smug, før jeg satte dem på plads igen," husker Fadumo.

Hendes farfar rejste mellem Yemen og Somalia som handelsmand, men gik fallit og døde, da hendes far var lille.

Faren rejste rundt og lærte om islam, oversatte siden Koranen til somalisk og var indtil sin død i '99 en af landets største autoriteter inden for islam.

Som 12-årig hørte Fadumo en dag sit navn i radioen, hvor det lokale bibliotek havde udnævnt hende til en af deres ti bedste læsere.

"Den lille pige har læst bøger, som er langt fra hendes alder," sagde de. Og som 15-årig begyndte Fadumo, hvis far, sheiken, efterhånden havde opdaget hendes talent for religionen, at undervise voksne i byen i historierne om profeten. Dét var ikke sædvanligt. Men det var der en del ved Fadumo, der ikke var.

"Allerede som barn havde jeg en nabo, som slog sin kone og skældte på hende hver dag, og folk kom og talte med ham, men ellers var der ingen, der stoppede det. Og jeg kan huske, jeg kiggede rundt og tænkte: Hvorfor har Allah, som har alt, ikke givet kvinder de samme rettigheder som mænd? Og jeg tror, jeg var 13, da det gik op for mig, at det havde han også. At det var kulturen og ikke islam, der havde gjort, at man i vores samfund havde taget kvinders rettigheder væk fra dem. At mænd for eksempel giftede sig med flere kvinder uden at have råd til at forsørge dem, det kom i hvert fald ikke fra islam," siger hun.

Eksil

Alt det er lang tid siden. For efter at have fået sin bachelorgrad på universitet i Mogadishu blev Fadumo af den somaliske borgerkrig jaget først til Nairobi, og så til sidst her til Vollsmose, hvor hendes mor og hendes søster også bor, og hvor hun også siden har taget en BA-grad i islamiske studier på et universitet i Frankrig.

Mange andre fra familien bor stadig i Somalia, og Fadumos svoger blev dræbt under Etiopiens invasion sidste år. Selv har hun opgivet håbet om nogensinde at komme tilbage.

I stedet er hun i dag en af Vollsmoses mest aktive beboere og er involveret i alt fra somaliske kvindenetværk over Koran-undervisning for de somaliske piger i moskeen om lørdagen til et projekt med miljø-ambassadører, der skal gøre Vollsmose til et renere sted og lære beboerne om miljøet.

- Jeg har hørt ret mange her i Vollsmose diskutere, at man skal skelne mellem de skikke, der er vokset frem kulturelt, og dem, der kommer fra islam. Er det også det, du taler om?

"Ja, netop. Det sker alt for tit, at kulturen fylder mere end de islamiske holdninger, men vi skulle tage at smide al vores dårlige kultur ud og glemme den," siger Fadumo. "Tag bare Saudi-Arabien, hvor kvinder ikke må køre bil. I profetens tid red kvinder på kameler! Og det sagde profeten aldrig nej til. For hvad i alverden skulle være det farlige i det?"

Ret og pligt

"I islam har alle både rettigheder og pligter," forklarer Fadumo. "Men hvis kvinderne får alle pligterne og mændene får alle rettighederne, halter det. For eksempel er æresdrab uislamisk, for ifølge islam er parret lige gode om deres overtrædelse. Så hvorfor går manden fri, og hvorfor går pigens morder fri? Nogle tror, at dét er islamisk, men det er det ikke, det er en gammeldags kultur. Og hvis noget endeligt fremtræder ulovligt, har vi dommere og retssale til at afgøre den slags - det skal nogle brødre ikke gøre."

- Når du er så religiøs, er det så ikke mærkeligt at leve i et samfund, hvor så mange ikke deler din religion?

"Nej. Det er ikke mærkeligt at bo mellem ikke-muslimer, for respekten for andre er det højeste i islam. Jeg respekterer dem, og de skal respektere mig. Jeg synes, danskerne skal forstå, at selv om vi er uenige og forskellige, behøver vi ikke være fjerne for hinanden."

Så lister vi ud for ikke at vække Fadumos datter, der lige har fået ti i religion til sin studentereksamen. "Jeg burde ikke lade hende sove så længe," siger Fadumo, og det lykkes hende næsten at skjule, hvor stolt hun er.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her