Læsetid: 2 min.

Kvinder nyder cigaren

Engang var de uundværlige rekvisitter for 'store mænd' - i dag ynder stadig flere kvinder at inhalere røg fra de aflange, dækbladsomviklede tobaksruller
2. september 2005

Fra historien kendes mange eksempler på 'store mænd', der aldrig viste sig offentligt uden at have et kæmpe kanonslag fastklemt i kæften, og høj cigarføring er forblevet et særkende for karikaturtegningernes kapitalister i høj hat og deres modstykker i virkeligheden. Også navnkundige statsmænd som Winston Churchill og Otto von Bismarck svor til denne ædle last - ja den tyske Jernkansler anså sågar cigarer for en en af diplomatiets væsenligste rekvisitter. Intet under derfor, at en pulsende havaneser traditionelt har stået som selve ikonet på maskulin magtudstråling.

Men selvfølgelig ryger mænd ikke kun cigarer for at føre sig frem. Det har vi forfatteren Evelyn Waughs ord for: "Den mest frustrerende og katastrofale dag kan forekomme vellykket, når den revideres gennem den vellugtende røg fra aftenens Havana-cigar."

Man husker også cigarrygeren Freuds formaning om ikke at opfatte hans fallossymbol-teori som en alt for universel sandhed: "Nogle gange er en cigar bare en cigar."

I betragtning af det nære forhold mellem mænd og cigarer, og det tvivlsomme ry, forholdet mellem kvinder og cigarer har nydt siden affæren med Bill Clinton og en vis praktikant - er det bemærkelsesværdigt, at stadig flere kvinder, i hvert fald i Storbritannien, nu vælger at gå over til denne røgvare. Tendensen er klar, konstaterer The Independent: Rygende kvinder dropper smøgernes hurtige nikotinskud til fordel for cigarens fornemmere og mere meditative tobaksnydelse.

Kvindelige rollemodeller

Der skulle således i dag være 650.000 kvinder ud af de 5,3 mio. briter, som jævnligt nyder cigaren, og deres markedsandel stiger støt. Vi ser flere og flere kvinder i vores butik - og de fleste køber vel at mærke cigarerne til sig selv, ikke som gave til en mand," bekræfter William Kutscher, ekspedient i James J. Fox & Co. - en af Londons hæderkronede cigarhandlere. "Mange skifter til cigar, fordi de tror, det er mindre usundt, men de fleste gør det, fordi de synes der er mere klasse over en fin cigar."

Han tilføjer: "Vore kvindelige kunder synes bedst om den lange slanke panatellacigar. Dem sælger vi for fire-fem pund sterling stykket. Den sofistikerede kvinde går dog heller ikke af vejen for den cubanske Cohiba til otte pund."

Trendforskere mener, at trenden er drevet frem af en række markante kvindelige 'rollemodeller' såsom popstjernen Madonna, skuespillerinderne Catherine Zeta-Jones og Sadie Frost, supermodellen Kate Moss og senest skal også Victoria Beckham være blevet set pulse lystigt på en ordentlig stinkadoros med mavebælte i selskab med modedesigneren Roberto Cavalli på dennes lystyacht, anfører The Independent.

Også redaktøren af det glittede specialblad Cigar Buyer Magazine er kvinde. Sally Toms hedder hun, og hun hæfter sig ved, at cigarer appellerer til sundheds- og imagebevidste kvinder. "Cigarer har ikke samme dårlige ry som cigaretter. De indeholder heller ikke nær så mange tilsætningsstoffer, men mere rigtig tobak. Og så er de jo glamourøse."

I det britiske kræftens bekæmpelse og lignende organisationer er man ikke spor glade over kvinders tiltagende cigarbegejstring. "At ryge cigarer er mindst lige så skadeligt som at ryge cigaretter. Især tidligere cigaretrygere, som ofte bliver ved med at inhalere. Man udsætter sig for klart øget risiko for cancer i lunger og mundhule," siger Deborah Arnott, leder af folkebevægelsen Action on Smoking and Health.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her