Læsetid: 1 min.

Kvinder sikrer freden i Liberia

I Monrovia har den første rent kvindelige fredsstyrke sluttet sig til FN's fredsbevarende styrker
24. marts 2007

Kasernen er omgivet af pigtråd og sandvolde og ligner enhver anden af de befæstede anlæg i forstæderne til Liberias krigshærgede hovedstad, Monrovia. Men denne kaserne er anderledes, for de, som har deres gang her - fra de væbnede vagposter til køkkenpersonalet - er kvinder, alle som en.

For 103 indiske kvinder har dette værete deres hjem, siden de i januar blev indsat i det vestafrikanske land som verdens første rent kvindelige fredsstyrke, skriver avisen Christian Science Monitor. Iklædt FN's blå kamouflageuniformer, baretter og skudsikre veste afpatruljerer de dagligt udenrigsministeriet og den liberiske hovedstads gader om dagen, ligesom de overvåger fodboldkampe og politiske massemøder om aftenen. Kvindestyrken er også indsatsklar, hvis det nationale politi, som ikke bærer våben, får brug for væbnet forstærkning.

En revolution i FN's historie

Den rent kvindelige styrke er en revolution i FN's historie, hvor fredsbevarende operationer i de senere år er blevet skæmmet af skandaler om voldtægt og sexchikane, især i Congo og Haiti.

Kommandant Seema Dhundia siger, at hendes enheds primære opgave er at bistå Liberias endnu ret rudimentære nationale politi, men hun anerkender, at hendes officerers og soldaters tilstedeværelse også kan bidrage til at højne respekten for kvinder i Liberia og blandt FN-personnel. "At se kvinder i stærke positioner, vil forhåbentlig mindske vold mod kvinder," siger hun.

I 2005 valgte liberianerne Ellen Johnson-Sirleaf til Afrikas første kvindelige præsident. Kvinder står også i spidsen for landets retssystem, indenrigsministerium og politiet. Med FN's første rene kvindestyrke skulle man tro at Liberia ville være en sand bannerfører for kvinders ret og lighed mellem kønnene. Sørgeligt nok er det ikke tilfældet: Voldtægter og seksuel mishandling er stadig epidemisk forekommende. Ifølge tal fra Refugees International er op til 40 procent af liberiske kvinder blevet voldtaget under den 14 år lange borgerkrig, der sluttede i 2003.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her