Læsetid: 3 min.

Kvinderne klarer ærterne i krimierne

Tove Klackenberg og Anne Holt har skrevet hver deres femi-krimi. Det er ikke super duper krimikunst, men udmærket strandlæsning
Tove Klackenberg og Anne Holt har skrevet hver deres femi-krimi. Det er ikke super duper krimikunst, men udmærket strandlæsning
7. juni 2007

Gyldendal har netop smidt to nye krimier på gaden, der begge er skrevet af kvindelige skandinaviske jurister, og hvis mange heltemodige hovedpersoner alle er kvinder. Den ene er af den svenske debutant Tove Klackenberg, den anden af gode gamle norske Anne Holt.

Klackenbergs I den bedste mening er et retsalsdrama, som vi kender det fra L.A. Law eller Erle Stanley Gardners Perry Mason-serie: En kommunal socialarbejder finder to små børn myrdet i deres unge forældres tøjskab, uhyggeligt mumificeret i plasticfolie fuld af moderens fingeraftryk. Forældreparret er svensk trailer trash, socialt skibbrudne stakler, der igennem længere tid har haft massive problemer med omsorgssvigt i forhold til deres afkom, og de havner selvsagt lynsnart på anklagebænken.

Her står de over for anklageren og bogens primære hovedperson, Svea Lundström Duval. Hun er smuk, intelligent og lettere plaget af bekymringer om egen livsstil og opvækst. Med andre ord en lige lovlig skiveskåret skandinavisk, men absolut benhård krimiheltinde.

De to forældre får tildelt hver sin forsvarer. Det ualmindeligt dumme svin af en mandlig advokat, der skal forsvare den tilsvarende usympatiske fader, forsøger målbevidst at placere det fulde ansvar hos moderen, der selv hjælper godt til ved at nægte at udtale sig.

Hun har dog fået tilskikket en brav forsvarsadvokat, nemlig den stålsatte Monika Larsson, krimiens sekundære hovedperson - en finurlig figur, der lever afsondret i skoven med et farverigt hold husdyr som eneste selskab.

Alt peger i retning af forældreparret. Eller i hvert fald i retning af moderen. Myndighederne har længe haft de sociale tabere i kikkerten. Og de tager jo sjældent fejl. Eller hvad?

Vores to gennemslagskraftige heltinder aner ugler i mosen og tager sagen i egen hånd.

Temaet er terror

Hvor Klackenbergs krimi foregår på leverpostejsfarvet kommuneplan, tager Anne Holt i Madam President livtag med international sikkerhedspolitik på højeste niveau. Temaet er terror.

Anne Holt har fiflet med historien og væltet George Bush den Anden af pinden ved valget i 2004 for til gengæld at indsætte demokraten Helen Lardahl Bentley som USA's første kvindelige præsident.

Helen er en topsej bad-ass, hamrende intelligent og med nerver af stål. Vi fornemmer dog hurtigt, at hun trods alt har et enkelt lig eller to i lasten. Men nærmere kommer vi det ikke før sidst i romanen. Anne Holt holder kortene tæt ind til kroppen.

Under et officielt statsbesøg i Norge forsvinder Madam President pludseligt og aldeles sporløst fra sit hotel midt i Oslo. Videooptagelser af ind- og udgange viser ingen aktivitet, så hvordan pokker er hun dog kommet ud af rummet? Det er det gode gamle locked room-motiv, Anne Holt har hentet frem fra den støvede kasse med klassiske krimitricks, og løsningen viser sig da også at være en af genrens gamle travere.

Er præsidenten mon selv stukket af, eller er hun blevet bortført? Alt tyder på det sidste.

Det amerikanske antiterror-departement Homeland Security har nemlig igennem længere tid fået meldinger om et storstilet angreb på amerikansk jord.

Så måske skal bortførelsen af præsidenten vække kaos, før angrebet for alvor sættes ind. Mænd i massevis koloniserer nu Oslo. Alt, hvad der kan krybe og gå fra Norges egen politistyrke, indkaldes, men naturligvis flyver amerikanerne også et uhyrligt antal cowboys ind fra de forskellige afdelinger af Homeland Security.

Og hurtigt opstår der selvfølgelig et for den politiske thriller generisk problem, nemlig faretruende samarbejdsvanskeligheder mellem alle de mange mænd fra forskellige lande og forskellige afdelinger.

Men heldigvis sidder der et par kloge kvindfolk i en lejlighed et sted i byen. Og det er såmænd ingen ringere end Hanne Wilhelmsen og Inger Johanne Vik, gamle kendisser fra Holts forfatterskab.

Hanne sidder lænket til en kørestol efter at være blevet gennemhullet i et modbydeligt skuddrama og har nu forladt politiet. Men alligevel er det hende, der på afstand af gerningsstedet er i stand til at løse gåden om det lukkede rum - nøjagtig som litteraturhistoriens første detektiv, Edgar Allan Poes lille lumske franskmand Auguste Dupin, der med imponerende træfsikkerhed altid opklarede forbrydelserne hjemme i sin lænestol.

Inden længe er kvinderne dog dybt viklet ind i det hæsblæsende drama og må da også i sidste ende finde skydevåbnene frem fra gemmerne.

Ideelle på stranden

Ingen af de to bøger er super duper krimikunst. I den bedste mening er lige lovlig tyndbenet og forudsigelig, og Madam President er på et enkelt, desværre afgørende punkt helt og aldeles utroværdig.

Men snup dem alligevel roligt med i sommerhuset, for de har bestemt andre kvaliteter. Klackenbergs skildring af Undersverige er subtil og rørende, mens Holsts bud på en international krisesituation er absolut interessant. Alle de mange heltemodige kvindfolk er altså ret rå.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu