Læsetid: 3 min.

Lad os få Botero til Danmark

25. oktober 2006

Den colombianske maler og billedhugger Fernando Botero har hidtil været kendt for sine store skulpturer af endog meget yppige damer. Endog så kendt at hans skulpturer har været udstillet i København, hvor de for nogle år siden udgjorde et overraskende og lystigt islæt, når de pludselig dukkede frem i bybilledet. Så vidt jeg ved, fik byen imidlertid aldrig taget sig sammen til at købe et eller flere af mesterværkerne, der ellers kunne have lyst godt op i bybilledet.

Senest har Botero ladet sig inspirere af sin dybe vrede mod Bush-administrationens brug af tortur i sin selvudnævnte 'kamp mod terroren.' Han har brugt 14 måneder til at frembringe ca. 40 tegninger og næsten lige så mange oliemalerier, der gengiver de sadistiske mishandlinger af irakiske fanger som i 2003 fandt sted i Abu Ghraib fængslet. Gengivelsen er ikke alene sket ud fra de fotografier, som de amerikanske soldater har taget, men også ud fra de artikler, bøger og forhørsrapporter som senere er blevet offentliggjort. Så det er mennesker, som har været udsat for tortur, han gengiver i sin velkendte frodige stil. Men som ifølge Spiegel virker langt mere chokerende end de fotografier, der er blevet offentliggjort af torturen.

Få Botero til Danmark

Indtil for ganske nyligt har intet museum i USA turdet vise Boteros billeder. Ganske vist havde 10 museer planlagt at vise en Botero-udstilling bestående af ca. 100 af hans billeder. Men da han ville udvide udstillingen med serien om Abu Ghraib-torturen, var ikke et eneste af museerne længere interesseret. Uden begrundelse naturligvis - men desværre hr. Botero !

I dag vises udstillingen på et galleri i New York - ligesom nogle af billederne har været vist på et tysk museum og i Athen og Rom. Men ville det ikke være en god ide, hvis et dansk kunstmuseum mandede sig op til at vise billederne. Ganske vist kan det komme det formastelige kunstmuseum dyrt at stå, idet den kunstneriske frihed for den nuværende regering nok mere kommer til at bestå i at man vil gøre alt for at billederne ikke bliver vist.

Men som en af de endog meget villige deltager er Danmark som bekendt med i USA's krig i Irak og har dermed påtaget sig et medansvar for, hvad der er sket i nedkæmpningen af de irakiske 'terrorister'.

Dansk medansvar

Jeg kan ganske vist allerede nu høre hylet fra tilhængerne af den nuværende regering, om at Anders Fogh Rasmussen så sandelig har taget afstand fra anvendelsen af torturen i Abu Ghraib. Det svarer lidt til den tyske Wehrmachts benægtelse af skyld under Anden Verdenskrig: Ganske vist havde man nok set på og havde måske hjulpet lidt til hist og her, men var da så sandelig ikke ansvarlig for de uhyrligheder der blev foretaget i de besatte områder - det var alene SS, der var ansvarlig for dem.

Gennem sin totale opbakning til Bush-administrationens påbegyndelse af krigen mod Irak og senere aktive deltagelse i de nu fejlslagne forsøg på at nedkæmpe de såkaldte terrorister - der efterhånden synes at udgøre en betragtelig del af befolkningen - har Danmark imidlertid påtaget sig et medansvar også for de den tortur som er blevet afsløret i Abu Ghraib. Hvad kunne der dog ikke ske, hvis en kunstudstilling gav den almindelige dansker mulighed for at spekulere over en sådan sammenhæng ?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her