Læsetid: 3 min.

Lad os få nordisk bold

29. juli 2003

Herfølge Boldklub er på mange måder et parameter for tilstanden i dansk elitefodbold. I år 2000 knoklede holdet fra landsbyen uden for Køge sig under John ’Faxe’ Jensens lederskab til det danske mesterskab og afslørede dermed, at Danmark ikke havde noget ordentligt tophold. Og søndag eftermiddag fightede holdet sig til et beskedent 0-2 nederlag på Brøndby Stadion og afslørede dermed, at Superligaen ikke har tilstrækkelig med kvalitet i bredden. For uanset hvor mange pæne ord man kan hæfte på sliderne fra lillebyen, kan man ikke påstå, at de lever op til de krav, man med rette kan stille til et hold, der er hjemmehørende i landets bedste fodboldrække. Deres spillestil er simpel, og deres kondition lader meget tilbage at ønske, hvilket især blev tydeligt i løbet af 2. halvleg, hvor Herfølge-spillerne simpelthen blev trætte og måtte se de friskere Brøndby-folk spæne forbi sig.
Formålet med denne leder er imidlertid ikke at kritisere spillerne fra Herfølge. De kæmper med de våben, som de nu engang råder over og det er fair nok. Formålet er at påpege den udvikling i dansk elitefodbold, som Herfølges tilstedeværelse i Superligaen er symptomatisk for.
Denne udvikling bliver tydelig, hvis man betragter dansk klubfodbolds resultater i de internationale klubturneringer i det seneste tiår. De har mildt sagt ikke været prangende. Ganske vist har FCK og Brøndby kunnet lave fine resultater i enkeltstående opgør, men kontinuiteten har manglet. Og sidste år gik det helt galt, da FCK blev slået ud i første runde af UEFA Cup’en af svenske Djurgården, samtidig med at Brøndby blev sendt ud af ikke just skræmmende
Levski Sofia fra Bulgarien.

En af hovedårsagerne til udviklingen er den manglende modstand, topholdene møder i den hjemlige liga. Og netop set i denne optik bliver Brøndbys opgør med Herfølge interessant, fordi det indkapsler selve kernen i problematikken. Brøndby bliver jo ikke et bedre fodboldhold af at bruge 70 minutter på at kværne Herfølges forsvarsmur ned. Og det unge mandskab fra Vestegnen – en trup, der lyser af talent, og som under Michael Laudrups ledelse har potentialet til at blive en af de fineste hold, vi har oplevet på hjemlig grund – vil heller ikke udvikle sig særligt meget i møder med middelmådige mandskaber som AB, AGF og Viborg. Tværtimod. De vil blive trukket ud i kampe mod hold, der vil forsøge at hive tempoet ud af spillet, forsvare sig med mange mand bag bolden og satse på kontraangreb. Og dermed går Laudrups unge himmelstormere glip af den kontante modstand fra boldspillende mandskaber, der ville kunne udvikle dem selv yderligere.
Det samme problem støder ligaens andet tophold, FCK, også tit på. Og derfor er der god grund til at lytte, når topfodboldens egne folk bringer forslag på bane til udvikling af eliteklubbernes vilkår.
Et sådant forslag fremsatte Brøndbys formand, Per Bjerregaard, i weekendens udgave af Information, hvor han argumenterede for, at der skal dannes en skandinavisk turnering mellem de bedste klubhold. Tanken er på alle måder rigtig, fordi den vil give eliteklubberne i Sverige, Norge og Danmark en mulighed for at presse hinanden, således at de også bliver i stand til at opnå resultater i UEFA Cup’en og i – tør man tænke det? – Champions League.

Tanken om en topprofessionel klubturnering med deltagelse af Skandinaviens bedste hold vækker dog en forudsigelig afsmag i munden på sportens glade amatører, der har parkeret deres fodboldopfattelse i et frønnet klubhus fra 1948, hvor formanden solgte bajere ud af en afkølet kasse og weekendens kampbold blev sponsoreret af den lokale brugsuddeler.
Og dem er der en del af i DBU. De har i forvejen svært ved at forstå, hvorfor man ikke kan udvide SASligaen til 16 hold, således at Brøndby, FCK og dansk fodbolds øvrige eliteklubber kan blive besværet med endnu flere kampe mod lavkvalitetsmodstandere. Og da Bjerregaard har gjort sin støtte til en skandinavisk liga betinget af DBU’s godkendelse, har dens virkeliggørelse lange udsigter.
Mens vi venter, kan vi nyde den sidste sæson, hvor dansk klubfodbold kan stille med fire repræsentanter i den europæiske turneringer. Til næste år bliver
antallet reduceret til tre.
På grund af svigtende resultater.

-ø-

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her