Læsetid: 4 min.

'Lad os håbe, at nedrivningen bare var en dum embedsmandsbeslutning'

En almindelig ekspeditionssag, en embedsmandsbommert eller en politisk beslutning om at indtage Christiania hus for hus? Nedrivningen af 'Cigarkassen' får oppositionen op af stolene
16. maj 2007

Nedrivningen af en bunke afsvedne brædder truer nu håbet om en aftale om Fristaden. Slots-og Ejendomsstyrelsen kalder det en almindelig ekspeditionssag,mens mange christianitter tolker aktionen som den endelige afvisning af dialog.

"Vi er nogle, der har prøvet at holde dialogen varm - jeg mener, krigen foregår jo i vores have. Men politisk sender de nu et klart signal om, at snakken er lukket. Det gør det meget svært for os at sige til folk, at de skal droppe barrikaderne og vente på en løsning," siger en tydeligt frustreret Anders 'Snesol' Thorsen, christianit og tidligere medlem af den nu nedlagte forhandlingsgruppe.

Og også fra oppositionen lyder der kritik af beslutningen om at rydde brandtomten. Enhedslistens Line Barfod vil nu stille spørgsmål til finansministeren om baggrunden for beslutningen.

"Vi vil have fastlagt, om det alene var en administrativ beslutning at rive Cigarkassen ned, eller om den var politisk," siger Enhedslistensretspolitiske ordfører og fortsætter:

"Og så vil vi have svar på, hvorvidt aktionen var begyndelsen på en proces, hvor man vil tage Christiania hus for hus uden at afvente resultatet af de mange retssager, der kører. Det ville være meget problematisk for en regering, der taler om at have tillid til retsstaten, og for København, der derved kan se frem til brændende gader," siger Line Barfoed og slutter: "Men vi håber bestemt, nedrivningen bare var en meget dum beslutning fra en embedsmand."

Ingen information

Mandag morgen fjernede politibeskyttede nedrivningsarbejdere resterne af det nedbrændte hus 'Cigarkassen'. Slots- og Ejendomsstyrelsen henholder sig til, at der var påbegyndt et byggeri, og at de er blevet pålagt at forhindre byggeri på Volden i henhold til den såkaldte Christanialov.

Fristadens advokat, Knud Foldschack, mener, at en række sager ved fogedretten først skal afgøre, om Slots- og Ejendomsstyrelsen må sætte folk på gaden, hvis de ikke har brugsret til husene. Derudover verserer stadig en sag ved Landsretten, hvor christianitterne kræver kollektiv hævd på fristaden. Dommen falder mandag den 21. maj.

Anders Snesol fortæller, at der ingen information var blevet givet op til aktionen. "Folk tænkte: Går det for alvor løs nu? Hvor stopper det? Tager de også nabohuset? Den manglende information gav frit slag for alle mulige rygter, og det var en af grundene til, at reaktionen blev så voldsom," siger Anders Snesol.

Slots- og Ejendomsstyrelsen bekræfter over for Information, at de ikke havde varslet Christiania op til mandagens aktion, og at det sidste brev, der blev sendt angående Cigarkassen, var i oktober 2006.

Ren administration

Christianitterne vidste altså intet om, at politiet og nedrivningsfolkene rykkede ind. Det gjorde finansminister Thor Pedersen til gengæld. Han oplyste i går, at han var informeret om den politiindsats, som Slots- og Ejendomsstyrelsen havde beordret, men afviste, at fjernelsen var andet end en administrativ ekspeditionssag.

"Indgrebet kunne også have været foretaget for en måned siden eller i forgårs. Det har man ikke valgt, og så blev det altså i går", sagde Thor Pedersen til politiken.dk.

Hos Slots- og Ejendomsstyrelsen bekræfter man kommunikationen.

"Finansministeren blev orienteret i sidste uge. Men beslutningen om fjernelsen - og tidspunktet for den - er ikke en politisk, men en administrativ afgørelse," forsikrerspecialkonsulent Jacob Holst Andersen fra Slots- og Ejendomsstyrelsen.

Så slapper I af

Christine Antorini (S) mener, at det er fint, at Enhedslisten stiller spørgsmål om forløbet og graden af politisk indblanding. Hun er dog selv overbevist om, at beslutningen blot bunder i det, som hun betegner som "en total mangel på fingerspidsfornemmelse" i embedsværket.

"Vi er så tæt på at lande en aftale om Christiania, og så går det udover min fatteevne, at man i Slots- og Ejendomsstyrelsen får den fikse ide, at det er tid til at fjerne et skur," siger Christine Antorini.

Hun understreger, at sagen om Cigarkassen intet har at gøre med forhandlingerne om en holdbar løsning for området. Hun har derfor kun et budskab i den nuværende situation:

"Så slapper I af - og det gælder både ballademagerne og Slots-og ejendomsstyrelsen."

Socialdemokraterne var ikke informeret om beslutningen om at rydde Cigarkassen, og heller ikke hos det andet oppositionsparti bag Christiania-forliget, Det Radikale Venstre, havde man hørt om aktionen.

"Vi kendte ikke detaljerne om hvor og hvornår og hvordan, " siger partiets Christiania-ordfører, Morten Helveg Petersen. Han oplyser, at den såkaldte følgegruppe har bedt om et møde for at få klarlagt detaljerne omkring beslutningen.

- Mener du, at I skulle have været taget med på råd?

"Som sagt har vi bedt om et møde," lyder det fra Morten Helveg Petersen.

Det andet spor

Christian Wedell-Neergaard (K) støtter principielt beslutningen om nedrivningen, og han kan ikke se noget problem i, at Slots-og Ejendomsstyrelsen ikke informerede beboerne.

"Da Christiania ikke tilsluttede sig aftalen, blev de informeret om, at man så ville følge det såkaldte 'andet spor', der er en reel gennemførelse af Christiania-loven," siger Wedell-Nergaard.

- Men har du forståelse for, at christianitterne tolker nedrivningen, som om I ikke længere vil snakke?

"Vi holder en kattelem åben. Hvis de vil tilslutte sig aftalen, vil vi tage pænt imod dem. Vi bør løse det her i fællesskab," siger Wedell-Nergaard.

Christianshavns Lokalråd og foreningen Christianias Naboer opfordrede i går overborgmester Ritt Bjerregaard (S) til at gå ind i sagen for at få dæmpet uroen.

Situationen er meget kritisk, skriver de og appellerer til overborgmesteren om at tage et "medansvar for at nedtrappe konflikterne."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu