Læsetid: 3 min.

Lad os tale om sex

Sexologen Li Yinhe afdækker kinesernes sexliv
8. april 2006

"Lad os kalde det en stille revolution," siger Li Yinhe om kinesernes ændrede seksualvaner. "Den er ikke særlig åben. Og der er ingen parader og slogans. Men kinesernes væremåde har ændret sig hurtigt," fortæller sexologen fra Kinas akademi for samfundsvidenskab. "For 20 år siden var seksualitet tabu i Kina. Nu er situationen bedre."

Frihed i soveværelset er et nyt koncept i Kina, hvor kommunisterne i årtier dikterede de fleste aspekter af folks liv. Men som Li siger, det er gået hurtigt. Ifølge hendes egen research har 70 procent af beijingerne nu sex før ægteskab - sammenlignet med kun 15,5 procent i 1989. "Den stigning kan ses som et tegn på en revolution."

I storbyerne har teenagere gennemsnitligt sex første gang, når de er 17 år, hvorimod de, der i dag er i 30'erne, havde deres debut, da de var 24.

Samtidig viser en undersøgelse, at en tredjedel af unge i byerne mener, at ægteskabelige sidespring bør tolereres.

Engangsknald, sidespring og prostitution er blevet en normal del af livet i storbyerne, siger Li, der var Kinas første kvindelig sexolog.

Kulturrevolutionen - "hvor kineserne var asketiske og undertrykte" i deres seksualliv - lader til at være meget længe siden. "Før eksisterede ordet 'sexet' ikke i Kina," siger Li. "Nu er det ved at nærme sig vestlige tilstande."

Men for Li Yinhe, der de sidste 10 år har studeret kinesernes sexliv, betyder de nye statistikker ikke, at befolkningens viden om sex er tilstrækkelig. "Der er stadig mange misforståelser," mener hun. Og ifølge hende er der fortsat mange, som "ignorerer deres ret til sex" og mere ser det som en ægteskabelig pligt end fornøjelse. "Kineserne forsømmer også ofte deres partners behov for tilfredsstillelse," siger hun. "Der er nogle tal, som chokerer mig. Ifølge en undersøgelse har 26 procent af kinesiske kvinder aldrig fået en orgasme."

Li lægger skylden for den tilstand på dårlig seksualundervisning i skolerne. Samtidig, forklarer hun, er kvinder i Kina for blufærdige til at opsøge venner eller en psykolog for at tale om seksuelle problemer. "Selv om sex er kommet mere ud i det åbne, mener størstedelen fortsat, at det ikke er noget, man taler om."

Det, kineserne dog ved om emnet, siger Li, kommer i stort omfang fra dvd'ere med vestlige film og tv-serier. Og internettet. Uden tilstrækkelig seksualundervisning surfer de unge i cyberspace for at finde alt fra information om sex til porno, som er forbudt i Kina. Nogle kinesiske sociologer finder, at etbarnspolitikken fra 1979 var med til at gøde grunden for et mere liberalt syn på sex. Den smadrede det traditionelle konfucianske syn på sex som udelukkende at have formering som formål.

Men en gruppe, som stadig lider under konfucianismens - og kommunistpartiets - dogmer, er Kinas homoseksuelle. "Der er et konfuciansk ordsprog," fortæller Li, "som foreskriver, at 'der er tre slags ulydigheder over for forældre, og den groveste er ikke at få børn'."

"Det største pres mod homoseksuelle er familiens ønske om, at de skal blive gift og få børn," siger Li.

Hun har siden 2001 gjort sig bemærket som fortaler for, at homoseksuelle ægteskaber gøres lovlige. "Ægteskab er en menneskeret," mener hun. Hun har lobbyet regeringen for at få den til at anerkende den rettighed og har pirret politikerne ved at sige, at "det kan være med til at lette befolkningspresset i Kina."

Hun forsøgte sig sidst under den årlige parlamentssamling i marts, men stadig er reaktionen negativ. "Jeg vil foreslå det hvert år. Chancen er lille. Men jeg tror, at når en yngre generation kommer til magten, vil det blive godkendt."

Det er trods alt blevet lettere for homoseksuelle i Kina som følge af det generelt mere afslappede forhold til sex, mener Li. I 2001 stoppede myndighederne for eksempel med at betegne homoseksualitet som en mental sygdom. "Men lederne ved stadig ikke, hvordan de skal håndtere homoseksualitet," mener Li, der peger på myndighedernes lukning af Beijings første kulturfestival for bøsser og lesbiske i slutningen af sidste år og censurens blokering af den amerikanske bøssefilm Brokeback Mountain som tegn på deres ambivalente forhold til homoseksualitet.

Den stille kinesiske seksuelle revolution har stadig mange opgør foran sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her