Læsetid: 2 min.

'Lad os vove mere frihed'

Kansler Angela Merkel sagde tak til Gerhard Schröder i sin første tale til Forbundsdagen
1. december 2005

BERLIN - Angela Merkel var på hjemmebane, da hun holdt sin første tale som kansler i Forbundsdagen. Hendes konservativ-socialdemokratiske koalition råder over et stort flertal af mandater i salen - og de klappede ivrigt af hendes oversigt over de næste års arbejde.

"Hvem skulle have troet, at SPD og Unionen (CDU-CSU) har så meget til fælles, at de kan lave et tykt regeringsprogram sammen?" smilede hun og citerede endog de konservatives gamle ærkefjende Willy Brandt (SPD), der i sin første tale som kansler i 1969 havde foreslået at "vove mere demokrati".

"I ørene på den anden side af Muren, lød det som musik," sagde Merkel, som ønskede at modernisere sætningen til "Lad os vove mere frihed."

Hun sagde personligt tak til forgængeren Gerhard Schröder (SPD), der efter hendes mening havde vist stort mod med sine arbejdsmarkedsreformer.

Livet lettere

For at fremme friheden og skabe vækst vil regeringen gøre livet lettere for de mindre virksomheder, der beskæftiger omkring 70 procent af arbejdsstyrken og udgør landets økonomiske vækstlag.

I dag bruger virksomhederne alt for mange kræfter på at opfylde det offentliges bureaukratiske krav, sagde Merkel. Hun lovede dog samtidig, at regeringen i den kommende tid vil udarbejde en 'small companies act', der renser ud i bureaukratiet:

"Vi vil styrke de mindre virksomheders vækstkræfter." Desuden vil regeringen satse på udbygning af infrastruktur, uddannelse og familier. På den måde kan Tyskland atter blive "ideernes land".

Talen var ikke fri for patos - bl.a. da hun knyttede situationen i dagens Tyskland sammen med de såkaldte Gründerjahre, årene efter Forbundsrepublikkens fødsel i 1949, da landet hurtigt udviklede sig fra ruinhob til moderne industristat.

"Hvorfor skulle det, der lykkedes for os i de første Gründerjahre, ikke lykkes i dag, i de næste Gründerjahre?" spurgte hun.

Også humor viste den nye kansler. Da hun omtalte nyordningen af det europæiske sukkermarked som et eksempel på regeringens hurtige resultater, lød der protester fra den hidtidige forbrugerminister Renate Künast (De Grønne).

"Frau Künast, det går også uden Dem," bemærkede Merkel - og blev honoreret med larmende latter fra regeringspartierne.

"Lad os overraskes af det, vi kan. Lad os bevise, at vi sammen kan bringe vort land frem. Med mod og menneskelighed. Så er jeg sikker på, at Tyskland klarer den," sluttede Angela Merkel.

I indledningen til talen afviste Merkel at komme med indrømmelser for at få det tyske gidsel Susanne Osthoff fri. Osthoff blev taget til fange i Irak fredag. Som betingelse for hendes frigivelse forlanger bortførerne, at Tyskland afbryder sit samarbejde med det irakiske styre. Det krav afviste Angela Merkel at gå ind på:

"Denne regering lader sig ikke afpresse," slog hun fast og lovede at gøre alt for, at hun og den irakiske chauffør kommer fri.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her