Læsetid: 3 min.

Læger: Pinligt velfærdscirkus

Lægernes organisationer kalder regeringens seneste initiativ til kvalitetsreformen for pinlig. Socialminister Eva Kjer Hansens idé om, at alle danskere skal kunne bestille tid til lægen over nettet, er allerede vedtaget. 'Forrygende inkompetence,' siger formanden for Overlæge-foreningen. Også Lægeforeningen, de praktiserende læger og Dansk Sygeplejeråd deler tæv ud til ministeren
5. januar 2007

Anders Fogh Rasmussens storstilede kvalitetsreform har fået den værst tænkelige start. I går præsenterede socialminister Eva Kjer Hansen regeringens andet udspil til reformen, hvis overordnede tema handler om at øge kvaliteten i den offentlige service uden at ansætte flere medarbejdere. Problemet med socialministerens udspil er dog, at et af hovedpunkterne i hendes oplæg allerede er vedtaget. På gårsdagens pressemøde forklarede socialministeren, at det i fremtiden skal være muligt at bestille tid og få fornyet recepter over internettet. Men allerede for et år siden indgik amterne og de praktiserende læger en aftale om, at alle læger fra 2009 skal tilbyde deres patienter tidsbestilling og receptfornyelse over nettet.

"Jeg er helt målløs, for det er jo en idé, som vi selv er kommet med for flere år siden. Måske jeg skal sende et eksemplar af overenskomsten til socialminister Eva Kjer Hansen (V)," siger formanden for de Praktiserende Lægers Organisation, Michael Dupont, til Ritzau.

Men han står ikke alene med kritikken af Eva Kjer Hansen. Formanden for Overlægeforeningens bestyrelse, Erik Kristensen, kalder udspillet for "pinligt".

"Det virker højst ejendommeligt, at regeringen spiller ud med et forslag, som allerede er vedtaget. Jeg forstår det slet ikke. Det afslører en forrygende inkompetence i Socialministeriet, og det afslører desuden, at ministerierne ikke arbejder sammen i forhold til kvalitetsreformen. Det er pinligt, og der skal ikke være mange af disse fejl, før man mister tilliden til regeringens reformarbejde," siger Erik Kristensen.

Banalt udgangspunkt

Eva Kjer Hansens udspil er en optakt til næste uges temamøde om kvalitetsreformen. Mødet er det andet i en række på fem, hvor flere fremtrædende folk i sundhedssektoren er inviteret indenfor. I det hele taget undrer formanden for Overlægeforeningen sig over, at regeringen starter et så banalt sted som ved bestilling af recepter og tidsbestilling til lægen.

"For det første skal regeringen slet ikke blande sig i ting, der handler om vores overenskomst, sådan som ministeren har gjort. For det andet burde man gribe en kvalitetsreform langt mere overordnet an. Man kunne jo starte med de fysiske rammer. Vores hospitaler lever jo slet ikke op til moderne vilkår. Hvorfor skal døende fortsat ligge på tomands-stuer? Hvorfor skal syge patienter ligge på firemands-stuer og dermed blive frataget deres privatliv, når de har allermest brug for omsorg," siger Erik Kristensen og peger på, at der er brug for at kigge på tre parametre, hvis man skal lave en kvalitetsreform: Effektivitet, kvalitet og menneskelighed.

"Det sidste parameter har regeringen ikke talt meget om," påpeger han.

Ikke imponeret

Formanden for Lægeforeningen, Jens Winther Jensen, er heller ikke imponeret af regeringens kvalitetsarbejde indtil videre. Lægeforeningen præsenterede i november måned sidste år oplægget 'Patienten i kvalitetscirklen' i forbindelse med regeringens første temamøde om kvalitetsreformen. Til Lægeforeningens store irritation brugte statsministeren ikke et eneste af forslagene i regeringens arbejde.

"Hvis regeringen virkelig ønsker fornyelse, er den nødt til at lytte til de parter, der deltager i processen. Der var rigeligt med idéer og nye tanker i de oplæg, der blev leveret til det første debatmøde, der blev holdt på Skejby Sygehus," siger Jens Winther Jensen.

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, mener, at socialministerens udspil er et tegn på, at regeringens ministre burde "tale bedre sammen" i fremtiden, hvis kvalitetsreformen skal have opbakning blandt de faglige organisationer. Desuden har hun ikke megen fidus til ministerens udspil.

"Vi skal sikre en lettere adgang til sundhedsvæsenet, men man bør ikke udelukkende tænke på teknologien i snæver forstand, sådan som socialministeren lægger op til. Her kan vi ikke få øje på det kvalitetsmæssige løft i forhold til patienterne," siger Grete Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her