Læsetid: 2 min.

Læger råber op i sidste øjeblik

Kræftforskere, børnelæger og arbejdssikkerhedsfolk er gået sammen for i sidste øjeblik at råbe op: De vil have en skrap kontrol med kemikalier. En skrap REACH-lovgivning vil kunne halvere antallet af nye tilfælde af astma og kroniske hudsygdomme i arbejdskraften, viser ny undersøgelse
17. november 2005

BRUXELLES - Man kan spare langt flere penge ved at undgå farlige kemikalier på arbejdspladserne end hidtil antaget. Det vurderer en ny undersøgelse fra universitetet i den britiske by Sheffield, der har set på, hvad den planlagte kemi-kontrol i EU vil betyde i antallet af syge og i cent og euro.

"Flere EU-undersøgelser viser, at erhvervssygdomme koster, hvad der svarer til mellem tre og fem procent af bruttonationalproduktet," lyder konklusionen på undersøgelsen, der særligt ser på hud- og åndedrætssygdomme.

Halvdelen af nye tilfælde af hudsygdomme, halvdelen af nye tilfælde af astma og ti procent af andre arbejdsrelaterede åndedrætssygdomme vil kunne undgås, vurderer de engelske forskere, der simpelthen har gennemgået alt, hvad der kunne findes af forskning, og lagt det op mod EU's lovudkast om kontrol af kemikalier.

Fælles appel

Men arbejdssikkerhedsfolkene i Sheffield er kun nogle få, der råber op om sundhedsmulighederne ved REACH. Allerede sidste sommer begyndte Artac, den franske sammenslutning af kræftforskere, at samle støtte til en appel. I Paris-appellen kræver stribevis af læger og sundhedsorganisationer en stram lovgivning.

"Den kemiske forurening udgør en alvorlig trussel for vores børn og for menneskets overlevelse," hedder det i afsnit to af opråbet.

I spidsen for Paris-appellen står formanden for kræftlægerne, Dominique Belpomme.

"Den lovgivning, som er på dagsordenen nu, er 'ambition light', hvis man sammenligner med for fire år siden. Industrien er blevet hørt," sagde professor Belpomme under et foredrag i Bruxelles forleden.

Siden da er EU's planlagte kemikalielovgivning REACH blevet ændret endnu en gang. Målt i Belpommes ord vil det kompromis, der er sat til afstemning i Europa-Parlamentet i dag formentlig være 'REACH ultralight'.

Lægerne bag opråbet kræver, at princippet om at "forureneren betaler," som er forankret i EU's traktat, bliver anvendt også når det gælder kontrollen med kemikalierne.

Antallet af kræfttilfælde, ufrugtbarhed og deforme kønsorganer er stigende, vi ved, at kemikalier i miljøet er medskyldige, og de fleste af kemikalierne er ikke registreret og slet ikke undersøgt, hedder det blandt andet i Paris-erklæringen, som Artac offentliggjorde på sin webside.

Opbakningen til en grundig kontrol kommer også fra Tyskland.

"Læger har behov for fuldstændig oplysning om sundhedsfarlige kemiske stoffer og blandinger, som deres patienter håndterer. Ellers har de ingen chance for hverken at behandle eller forebygge miljøsygdomme," siger Peter Ohnesorge, som er direktør i det Europæiske Akademi for Miljømedicin i Würzburg i Tyskland.

Også Ohnesorge bruger økonomiske argumenter:

"Sundhedssystemerne i Europa er ved at blive så dyre, at der ikke er råd til at betale dem mere. REACH vil kunne spare betydelige summer," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu