Læsetid: 1 min.

'Vi skal lære at vente på håndværkere'

Private og kommuner må indrette sig mere efter byggebranchens ønsker, mener fagfolk
9. september 2005

Ligesom forbrugerne affinder sig med at vente tre måneder på at få en fabriksny bil, så må de lære, at håndværkere også har en lang leveringstid. Det vil løse en del af de akutte problemer med mangel på f.eks. elektrikere, murere og bygningsmalere.

"Mange kunder er blevet forvænt med, at når man bestiller en håndværker, så står han der ugen efter. Nu må kunderne til at vænne sig til, at der kan gå nogle måneder," siger Jakob Brandt, der er byggeøkonom i Håndværksrådet, som repræsenterer små og mellemstore virksomheder inden for byggeriet.

Han anser de nuværende problemer med håndværker-mangel som lokale og mener, at "det generelt set er helt acceptabelt, som det går lige nu med udbud og efterspørgsel på håndværkere."

Økonom Bo Sandberg fra BAT-Kartellet, som repræsenterer otte forbund inden for byggeriet, afviser også "sommerens overophedede snak om flaskehalse inden for byggeriet." Ledigheden i branchen var ellers nede på 4,2 pct. i juli, hvilket var det laveste siden 2001.

"Der er heldigvis godt gang i byggeriet. Men beskæftigelsen topper altid om sommeren, og der er altså ikke nogen dramatisk fremgang," siger Bo Sandberg.

I forhold til at undgå flaskehalse siger Sandberg:

"De nye storkommuner kunne gøre byggebranchen en stor tjeneste ved at få lavet langt mere vedligeholdelse og nybyggeri om vinteren. Det vil udjævne nogle af de store sæsonudsving i beskæftigelsen," siger Sandberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her