Læsetid: 2 min.

Lærerforeningen: Vi er ofre for Foghs symbolpolitik

19. juni 2007

Mens LO og AC roser trepartsaftalen mellem regeringen, fagbevægelsen og de offentlige arbejdsgivere, er der store frustrationer i Danmarks Lærerforening over, at FTF har været med til at give statsminister Anders Fogh Rasmussen en politisk sejr.

"Jeg anbefalede fra starten, at vi ikke skulle være gået med i forhandlingerne. Trepartsforhandlingerne har i høj grad været et partipolitisk spil. Det er symbolpolitik, som handler om at afmontere oppositionen," siger Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening - en af de toneangivende organisationer i FTF.

Også FTF-formand Bente Sorgenfrey beklager, at organisationen måtte trække sig i sidste runde, fordi regeringen ikke ville imødekomme kravet om en uges efteruddannelse.

"Fogh ringede jo til mig og beklagede, at vi ikke var med i aftalen med den begrundelse, at der er tale om overenskomststof. Men det er noget sludder, for alt indholdet i trepartsaftalen kunne jo være med i overenskomsterne," siger hun.

På linje med Anders Bondo Christensen mener Bente Sorgenfrey også, at regeringen af strategiske årsager har prioriteret en aftale med LO for at drive en kile ind mellem fagbevægelsen og deres traditionelle samarbejdspartnere hos Socialdemokraterne.

"Det er klart, at en partipolitisk hovedorganisation som vores ikke er så interessant at lave aftaler med," siger hun.

Nye forhandlinger

I en anden stor FTF-organisation, Dansk Sygeplejeråd, beklager formand Connie Kruckow, at LO og AC ikke bakkede mere op om FTF. Men ellers vælger hun at kigge fremad.

"Jeg er helt cool omkring det her. Det er ikke os som organisation, der har et problem, men regeringen," siger hun.

I dag kommer regeringen med det første udspil til den kommende kvalitetsreform. I morgen er der så møde i den såkaldte kvalitetsgruppe, hvor både Bente Sorgenfrey og Connie Kruckow er repræsenteret. Her vil forhandlingerne ifølge sygeplejeformanden fortsætte.

"Trepartsforhandlingerne var bare endnu et element i kvalitetsreformen. Nu håber jeg, at regeringens fokus denne gang er på bedre velfærd og ikke taktiskt i forhold til Socialdemokraterne," siger Connie Kruckow.

Med i kvalitetsgruppen er FTF-forbundet BUPL. Her forventer formand Henning Pedersen også, at de strandede forhandlinger genoptages.

"Da trepartsaftalen blev præsenteret, sagde Fogh jo, at vores medlemmer også skal have gavn af kvalitetsreformen. Når han så ikke kan levere varen via forhandlinger med fagbevægelsen, må han jo levere den på en anden måde," siger han.

Den optimisme deles dog ikke af Anders Bondo Christensen.

"Jeg tror ikke, at vi får noget ud af det. Vi risikerer bare at komme til at legitimere alt, hvad der kommer i næste runde af kvalitetsreformen," siger han.

Modsat den hårde kritik fra FTF-forbundene er der helt nye toner fra den hidtil mest kritiske fagforeningsboss, 3F-formand Poul Erik Skov Christensen. Fra starten af trepartsforhandlingerne advarede han i skarpe vendinger LO mod at blive misbrugt i et borgerligt spin og langede ud efter LO-formand Hans Jensen. Nu har han kun positive ord til overs:

"Jeg vil gerne rose LO's formand for et solidt stykke fagligt arbejde. Forliget indeholder en række gode ting, der vil gavne vores medlemmer. Så har jeg ikke længere nogen betænkelighed ved at sige ja," lyder de rosende ord fra Poul Erik Skov Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her