Læsetid: 3 min.

Læs om vin, sherry og portvin

To glimrende bøger om hed- og bordvine
12. november 2005

I gamle dage var sherry i Danmark en sød og brunlig, lidt klistret drik, som passede fint til vaniljekranse og andet sødt bagværk. I 1970'erne blev der solgt masser af den slags sherry i Danmark, og der var en voldsom konkurrence for at sælge den sydspanske sherry så billigt som muligt. Det var samtidig starten på en kæmpe tilbagegang for sherry, og først i de seneste år er sherry kommet til ære og værdighed igen. Men det er en helt anden sherry, der nu er på vej til kultstatus på de fineste restauranter i hele Europa. Det er den tørre udgave af sherry, som spanierne selv drikker. Og det er især den helt lyse og meget tørre Fino, der bliver drukket i Andalusien og på tapas-barerne fra Sevilla i syd til Bilbao i nord.

Men hvad er sherry egentlig? Alle typer af sherry starter som en helt lys og tør hvidvin på 12-13 procent alkohol. De bedste af hvidvinene udvælges til sherryproduktionen. Vinen tilsættes så vinsprit, og hældes på fade, som ikke fyldes helt op. Resten af vinen bliver nu tilsat yderligere vinsprit, så man kommer op på det alkoholniveau, der kendetegner alle hedvine, ca. 18 procent. Det og meget andet får man en god forklaring på i den kyndige vinkender Flemming Hvelplunds nye bog om portvin, sherry og andre hedvine. Det er en meget flot introduktion til sherry og portvin. Men der er også en fin gennemgang af masser af andre lækre hedvine fra hele verden. Derudover er der et lille madafsnit med forskellig bud på, hvordan hedvinene kan indgå i gastronomien.

Fin introduktion

Bogen er klart bedst i sherry- og portvinsafsnittene, hvor der er fine introduktioner til typer, produktion og historie. Det betyder ikke, at de øvrige afsnit er dårlige, men de har lidt for meget karakter af, at bogen ville være for kort, hvis det kun var en bog om portvin og sherry. Det optimale ville efter min mening dog have været en bog alene om sherry, og dermed meget mere plads til at komme ned i detaljerne. Det ville også have givet plads til et mere uddybende afsnit om sherry og mad. Men på sine egne betingelser er det en flot og fin lille introduktion til hedvine fra hele verden.

Gammel kending

Den anden bog i denne uges vinspalte er en gammel kending, som udkom på danske første gang i 1977. Det er Hugh Johnsons årlige vinbog om de bedste vine fra hele verden. En fin lille opslagsbog, som efterhånden har vokset sig op til at fylde 296 sider med omtale af 6.000 forskellige vine fra 40 lande. Her kan man eksempelvis også læse et lille afsnit om sherry, hvor Hugh Johnson understeger, at sherry i dag er verdens mest fordelagtige vinkøb. Det er jeg enig med ham i. For 100 til 150 kroner kan man i dag købe de flotteste tørre sherrytyper, som er fantastiske til røget laks og masser af supper på en kold efterårsdag.

Hugh Johnsons bog er en guldgrube af hurtige og korte informationer om vin, druer, årgange og en gennemgang af høsten i de største og vigtigste vinområder i verden. Bogen har også en kort indledning om mad og vin, som er skrevet af Politikens kompetente vinanmelder Jørgen Mønster. Her får man gode tips til, hvad man skal vælge til juleand, gedeost og chokoladedesserter. Her er masser af vininformation til 99 kr.

Hugh Johnson: Vin 2006. 296 sider. 99 kr, ISBN:87-567-7328-2. Politikens Forlag

Flemming Hvelplund: Portvin, Sherry og andre hedvine. 151 sider. 249 kr. ISBN: 87-567-7413-3. Politikens Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her