Læsetid: 3 min.

Lammende slag mod Siciliens mafia

Italiensk politi har foretaget masse-anholdelser af formodede mafiamedlemmer og for anden gang på tre måneder 'hugget hovedet' af Cosa Nostras øverste ledelse
22. juni 2006

ROM - En truende mafiakrig blev efter alt at dømme afværget, da italiensk politi tirsdag på Sicilien anholdt 45 formodede bandemedlemmer, deriblandt tre mænd - en berygtet gangsterboss, en læge og en byggeentreprenør - som menes at have overtaget ledelsen af Cosa Nostra, efter at capo di capi Bernardo Provenzano blev arresteret i april.

Piero Grasso, den statslige antimafia-anklager, sagde efter anholdelserne: "Vi kan bekræfte, at mafiaen i den nuværende fase er tvunget helt i knæ."

Tirsdagens masseanholdelse havde været planlagt længe, men blev angiveligt fremskyndet, da politiet efter aflytninger konkluderede, at en ny mafiakrig var på nippet til at bryde ud efter 13 års relativ fred mellem Cosa Nostras rivaliserende fraktioner på øen.

En serie attentater

Ifølge Grasso er en af de anholdte Nino Rotolo, en notorisk 'vaneforbryder'. Rotolo skal have planlagt "en serie attentater" for at udrydde Lo Piccolo-familien og overtage positionen som ubestridt boss i Palermo-området fra Salvatore Lo Piccolo, som blev set som den anden mulige efterfølger til Provenzano, klanens legendariske leder.

Ingen tør dog håbe på, at den sicilianske mafia har fået et dødsstød. Dens greb om Sicilien er for fast og dens rolle for rodfæstet til, at den lader sig overvinde af pågribelsen af nogle få af dens topledere. Men skal man tro Grasso, har Cosa Nostra ikke desto mindre lidt et alvorligt tilbageslag ved at blive "halshugget" hele to gange på kun tre måneder. "Mafiaen vil umiddelbart få meget svært ved at reorganisere sig effektivt," hævder den italienske statsanklager.

De tre mænd fra organisationens øverste ledelse var Rotolo, Antonio Cina - personlig læge for Provenzano - samt byggeentreprenøren Francesco Bonura. Anholdelserne kom som kulmination på flere års tålmodigt politiarbejde og en målrettet indsats, der kun har få fortilfælde i den italienske stats ofte noget tvivlsomme bekæmpelse af mafiaens organiserede kriminalitet. Jagten på Provenzano, der ikke var set tilsvarende siden 1963, havde været undervejs i 10 år og begyndte først at tage fart sidste år, efterhånden som flere af hans 'buddrenge' blev anholdt på vej til at aflevere pizzini - de nedskrevne ordrer, hvorved Provenzano kommunikerede med sine undergivne. Et afgørende gennembrud kom, da dna-prøver af Provenzano blev tilvejebragt fra et hospital i Marseille, hvortil han i hemmelighed havde ladet sig indlægge for at undergå en prostata-operation.

'Han er færdig'

Presset tog til og nåede i marts et sådant omfang, at Provenzano-familiens advokat følte det nødvendigt at stå frem og erklære, at Provenzano "havde været død i mange år". Påstanden blev mødt med chok og vantro, for der havde ikke verseret rygter om, at gansterbossen skulle være ved dårligt helbred. Den dag, da han virkelig gik i nettet, var samme dag, som Berlusconi tabte valget, og advokatens ord blev nu tolket således, at gangsteren længe havde været "færdig". I den forfaldne rønne ud for Corleone, hvor Provenzano havde gemt sig i måneder, hvis ikke år, fandt politiet talrige beskeder fra personer i gangsterens netværk. Mange var i kodesprog, men Grasso hævder, at politiet har knækket koden, og at det var oplysninger herfra, der førte frem til tirsdagens razziaer.

Grasso og hans hold opsnappede, at triumviratet, der stod for mafiaens ledelse, holdt møder i en garage i Palermo, hvor de sad på plastikstole omkring et bord uden telefoner eller andet elektronisk udstyr hos sig (skønt politiet havde held til at installere et spionkamera). Spartanske omgivelser, som ikke røbede noget om de millionvis af euro, mafiaen indkasserede i form af afpresningspenge og returkommissioner.

Ud over de tre mænd på toppen af Cosa Nostra, oplyser Grasso, at italiensk politi har arresteret "regenterne" i 13 familier i seks distrikter.

Blandt andre afpresningsnumre og skræmmemanøvrer afslørede politiet mafiaens forsøg på at true kinesiske butiks- og restaurantejere omkring Palermos jernbanestation til at betale beskyttelsespenge ved at hælde superlim ind i nøglehullerne til deres butiksdøre - en traditionel advarsel.

"Dette er en god dag for Italien," siger den italienske indenrigsminister, Giuliano Amato, i en kommentar til anholdelserne. "Kampen imod mafiaen har fortsat høj prioritet for vort land."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her