Læsetid: 3 min.

Lasket og lækker

14. september 2002

Vi kan ikke længere nøjes med en god gammeldags 33 cl. cola. Nu render alle børn rundt og slukker tørsten i litervis af sodavand. Man nyder ikke en lille skål med franske kartofler, man spiser en hel økonomipose med chips foran fjernsynet.
Susanne Volqvartz, direktør i Hjerteforeningen

I højsædet for alle de bønder, der skaffer os smør på bordet, Axelborg, i København sad i denne uge ca. hundrede mennesker til en EU-konference om fedme. Med alvorstunge miner berettede den ene normalvægtige ekspert efter den anden om fedme-epidemi, tykke børn på vej til at få sukkersyge, og store matroner med forhøjet blodtryk samt forøget risiko for brystkræft. En af de få, der så lidt glad ud, var den trinde, midaldrende mand med de lidt kiksede briller og fodformede sko, som gik rundt og rakte mikrofonen til de spørgelystne æggehoveder.
Hvorfor nu være så fedme-forskrækket? Er runde mennesker ikke tit glade mennesker? Lad os da slappe af og nyde livet. Hvad er mere lækkert end at sidde i biografen og nyde en spand popcorn, skylle det ned med en mega-cola og så lige slutte af med en Bounty? Det tager jo også den brede smag fra den dobbelte Big Mac burger og den økonomipose lørdagsguf, som blev sat til livs før filmen.
Lad os da få dellerne ud over bæltestedet og indrette samfundet på det. Hvor der er en vilje, er der også en vej. Vi kan hente god inspiration fra USA. Flysæderne bliver bredere, ja selv på baseball-holdet The Yankees’ arena i New York har man forstået at følge med i bagdelenes vokseværk og har gjort sæderne bredere. Tøjkæderne er også med på moden. Big is Beautiful kalder Hennes & Mauritz deres succesrige koncept for tøj til smukke, hårdtpumpede kunder.
Og al den diskrimination af disse flotte, store mennesker, må vi da også kunne gøre noget ved. Bare fordi de har lidt flere sygedage end andre mennesker, skal de da ikke blive hængende mellem dørkarmene hos arbejdsgiverne. De fede mennesker skal ind over alt. Lad os da lige som den amerikanske organisation for fedme-accept (www.naafa.org) arbejde på, at film kun kan være politisk korrekte, hvis de ud over sorte også har velnærede skuespiller på rollelisten.

Hvorfor skal det hele være så fittness-puritansk? Hvad er mere underholdende og vidensskabende end at sidde bag en computer eller et tv? Lad os da bruge mere end de 20 år af livet, som det er tilfældet for et nutidsmenneske. Hvorfor gå ud i trafikken, når man nu kan blive kørt sikkert til skole?
Og har nogen tænkt på, hvor lækkert det ville være, hvis der kom sodavandsautomater i alle folkeskoler ligesom på universiteterne? Og hvor tænker regeringen dog klogt, når den lader millionerne rulle til ekstra timer i dansk og matematik, men ikke til flere, svedige idrætstimer. Venstre og De Konservative tænker også stort, når de giver ventelisterne kniven med et milliard-tilskud frem for at kaste en masse
ekstra moneter i den kommende folkesundhedskampagne.
Ja, selv i amterne har de fattet det fornuftige i ikke at pine folk. De kloge amtspolitikere skærer idrætstimerne væk på gymnasierne.
Og forældre kan også være fornuftige. Nogle har fundet ud af, hvor lækkert det er, at lade ungerne bruge lørdag morgen på alene at spise choco-kugler med mælk og se fjernsyn i timevis. Hvorfor gå en tur i skoven, når der er tegnefilm i flimmerkassen oven i købet med sjove reklamer for sodavand, slik og choco-kugler som sideanretning? Og hvad er mere lækkert på en hverdag end at få fred til tilberede lasagnen, mens ungerne klistrer til fjernsynet med en skål chips?
Fødevareindustrien er dog den fedeste. McDonald’s, Nestlé, Coca Cola ja selv DSB med sin Harry Box sørger for, at vi kan få mad, der ser godt ud, smager godt og er billigt. Hvorfor fatter de her bønnestager til ernæringseksperter ikke, at industrien har fuldstændig ret, når den understreger, hvor vigtigt det frie valg er? Og industrien tænker jo på os. Har McDonald’s måske ikke lige afskaffet transfedt-syren i sit sortiment?

Lad os da følge i de dybe fodspor, som vores altid fremsynede amerikanske venner efterlader. Det skulle jo nødigt gå sådan, at de før os når til, at ni ud af ti er overvægtige. Livet er fedt!

hai

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu