Læsetid: 5 min.

En latinsk Bono

Han er endnu ikke så kendt på disse breddegrader, men resten af verden er ikke i tvivl. Colombianeren Juanes er superstjerne. Han har solgt mere end fem millioner plader, og har været på de fleste af verdens landes hitlister - inklusive Norge og Tyskland. I morgen giver han koncert i København
30. marts 2006

MIAMI - Juanes er helt rolig, og han taler lavt og langsomt. Amerikansk med meget stærk spansk accent.

"Musikken for mig udtrykker alt det, som ord og politik ikke kan. Det lyder måske lidt banalt, men sådan er det. Sådan er det i hele Sydamerika. Vi elsker musik," forklarer den colombianske singer/songwriter og forsøger forgæves at komme nærmere en forklaring af sit forhold til musik.

"Musikken er selve ånden. Det er sjælen i samfundet. Det betyder alt."

Juanes sidder i et lille spartansk indrettet backstage-lokale, der normalt bruges som ambulant skadestue for ishockeyholdet Florida Panthers.

Man kan ikke mærke det på ham, men uden for rummet hersker kaos. Alt sammen på grund af ham. I et stort backstageområde, der minder lidt om en lagerhal, løber sceneteknikere, familiemedlemmer, journalister, roadies og groupies forvildet rundt mellem hinanden. Om lidt over en time går det løs. Da går Juanes på scenen inde i ishockey-arenaen, der for fjerde gang i træk er spændt til bristepunktet med 18.000 fans. Juanes er stjernen. Lige uden for døren til skadestuen kan man høre en kraftig amerikansk journalist råbe ad sikkerhedsvagten:

"Vi sidder 50 journalister og venter på en pressekonference, og så sidder han og giver solointerview til en skandinavisk avis."

Juanes smiler lidt forlegen.

"Pyt med det. Jeg har god tid."

Sandheden

Juanes er en af Latinamerikas største singer/songwritere. Med sine politiske tekster om borgerkrig og korruption, og sit sociale engagement er den 33-årige columbianskfødte musiker en slags Sydamerikas svar på Bono.

Han har solgt næsten seks millioner plader alene med tre album og er med de sidste to også slået igennem i det meste af Europa. Sidste år blev han udråbt til at være blandt verdens 100 mest betydningsfulde mennesker i Time Magazine, og for nylig blev han såmænd også udråbt til at være blandt de smukkeste i verden af People Magazine.

Så jo tak, det kører for Juanes, og selv om det betyder, at hans liv er fyldt med tourbusser og mennesker, han ikke kender, piver han ikke.

"Der er mange mennesker, og så er jeg glad," siger han og begynder at fortælle om sit liv med musik.

"Jeg blev forelsket i musik allerede som barn. Jeg var vel ikke mere end syv, da jeg begyndte at spille guitar, og med det samme fornemmede jeg det. Jeg kunne udtrykke så meget mere i musikken end med mine normale ord. Og samtidig følte jeg, at jeg forbandt mig til universet på en helt anden måde. Sådan har jeg det også i dag, når jeg får et instrument i hånden. Det er en religion for mig. Det er terapi. En måde at sætte ord på de mørke og lyse sider i mig selv. Det er sandheden".

- Er det vigtigt at fortælle sandheden?

"Det er altid vigtigt at forholde sig til livet, sådan som det ser ud. Det er vigtigt at forholde sig til kærligheden, men det er også vigtigt at forholde sig til den anden side som svigt, døden og sorg. Det er det, der skaber balancen i livet. Alt mellem fødsel og død er en del af livet. Det er der, musikken kommer fra. Det er det, der er miraklet."

Sådan taler Juanes. Ikke kun fordi hans hovedsprog ikke er engelsk, men også fordi, tingene virkelig betyder noget for ham. Han insisterer på at lægge vægt på sine ord, og han insisterer på at sætte handling bag dem.

Musikken forbinder

"Jeg har oplevet meget tragiske ting, og det har fået mig til at tænke meget over mit liv. Det har uden tvivl også gjort mig mere alvorlig og givet mig et bestemt syn på livet. Det betyder også, at jeg går ind i tingene med en større alvor. Derfor insisterer jeg på at synge om sandheden, og derfor insisterer jeg på at sætte handling bag mine ord. Mit land, Colombia, er et land, der lider. Og vi må videre. At lave en lykkelig plade om blomster og kærlighed får os ikke videre," siger han, og giver sig til at fortælle om situationen i Colombia, hvor 4.000 mennesker bliver slået ihjel hvert år på grund af borgerkrigen i landet. De fleste civile. 3.000 bliver kidnappet, og konflikten synes at fortsætte i det uendelige. Borgerkrigen er et tilbagevendende element i Juanes' tekster. Som han synger på nummeret "Sueños" (Drømme):

Jeg drømmer om, at alle gidsler, der holdes fanget midt i junglen, en dag vil blive sat fri.

At mit blødende folk vil leve i fred, og at denne meningsløse krig vil stoppe.

"Det er et meget følsomt område for mig," siger han.

Juanes er en superstjerne i de latinamerikanske lande og i USA. Med de seneste to album er han så også slået igennem i Europa, hvor han har ligget stabilt i toppen af hitlisterne i lande som Tyskland, Norge og Schweiz. Men den internationale succes har ikke fået ham til at skifte modersmålet ud. Han synger stadig på spansk.

"Det er det sprog, jeg drømmer på, og det sprog jeg kan. Det ville være lidt underligt for mig at skulle synge på engelsk," siger Juanes og griner.

"Desuden tror jeg også godt, folk forstår musikken, selv om de måske ikke forstår teksten helt. Jeg har oplevet at stå steder, hvor publikum helt åbentlyst har fået galt fat i teksten. Men det gør ikke så meget. Jeg kan mærke energien fra publikum alligevel. Musikken forbinder."

Juanes slår ud med armene: "Det er virkelig sjovt for mig at spille på den europæiske scene, og jeg er så glad for, at folk også kan lide min musik derovre. Det er en fantastisk oplevelse. Også i lande som Danmark, hvor publikummet ikke er så stort endnu. Det er noget helt specielt at være tilbage igen på de mindre klubscener. Det giver en anden oplevelse af musikken."

Få minutter efter står Juanes på alt andet end en klubscene. Miamis ishockey-arena er en hed affære, og de 18.000 fans - herunder rigtig mange kvinder - skriger. Alle sammen.

Juanes og bandet behøver blot at slå en tone an, før publikum synger selv. Væk er den rolige og beskedne mand fra backstagelokalet. På scenen står en rockstjerne.

I morgen vil han stå i Vega. Også her er alt udsolgt.

- Juanes med. band. Store Vega, fredag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her