Læsetid: 3 min.

LEDER

28. november 2000

Præsident (?) Bush

Hvis de amerikanske domstole lader søndagens officielle afstemningsresultat i Florida stå, vil en mørk sky komme til at hænge over republikaneren George W. Bush’ Hvide Hus. Demokratiske politikere og 50 mio. vælgere vil sent glemme, at hundreder af håndtalte stemmer for vicepræsident Al Gore blev ignoreret af Floridas valgchef Katherine Harris, og at 10.000 stemmesedler fra afro-amerikanske kvarterer i Miami-Dade amt ikke blev genstand for en manuel optælling. Rundt omkring i verden vil man vide, at ikke alene vandt Gore 300.000 flere stemmer end Bush i de 50 delstater; han sejrede formentlig også Florida. Det er mildest talt et elendigt udgangspunkt for en ny amerikansk præsident. Trods risikoen for at blive kaldt en ’dårlig taber’ må Gores beslutning i går om at bestride valgresultatets gyldighed ved en distriktsdomstol i Florida hilses velkommen. Delstatens lovgivning giver ham denne mulighed, og vicepræsidenten vil langt fra være chanceløs. I lokale valg i Florida er det før sket, at en dommer udnævnte en repræsentant til at overvåge håndtælling af stemmer i en storkreds med det resultat, at den officielle taber blev erklæret sejrherre. Dette her drejer sig selvfølgelig om et præsidentvalg, og bevisbyrden skal nok veje særdeles tungt for, at en distriktsdomstol omstøder den folkevalgte republikaner Katherine Harris’ attestering af stemmerne i søndags. Alligevel er det et forsøg værd.

Lad os repetere hvorfor. Gore-lejren havde fra begyndelsen anmodet om en håndtælling af 654.000 stemmer i Floridas mest folkerige amt Miami-Dade. De fremførte to begrundelser. Dels viste stikprøver fra forskellige valgsteder en diskrepans mellem maskintalte og håndtalte stemmer, og dels havde maskinerne under omtællingen ikke registreret et ’hul’ for en præsidentkandidat i 10.000 stemmesedler fra bykvarterer i det nordlige Miami med overvejende sorte vælgere. Disse uregelmæssigheder turde være nok til at berettige en manuel omtælling, men republikanerne stred imod og fik på forsætlig vis forsinket hele processen. Først i begyndelsen af sidste uge skiftede et medlem af den tre mand store valgstyrelse i Miami-Dade mening. Et flertal vedtog at påbegynde en manuel omtælling. Da Floridas højesteret nogle dage senere udsatte tidsfristen for indberetning af håndtalte valgresultater fra 14. til 26. november, havde man optalt 22 procent af stemmerne i amtet. Det gav en nettogevinst til Gore på 157 stemmer. Endnu var 10.000 umærkede stemmesedler ikke blevet optalt. Demokraterne forventede mindst 5-600 ekstra stemmer herfra. Som rapporteret her i bladet var valgstyrelsens beslutning sidste onsdag om at indstille håndtællingen derfor et lammende slag for Gore. Den officielle begrundelse var, at man ikke kunne nå at blive færdig inden deadline søndag eftermiddag. Siden er det kommet frem, at valgstyrelsens medlemmer kom under betydelig psykologisk pres fra professionelle republikanske ballademagere i amtsgården. Denne obstruktion opleves som en stor uretfærdighed af demokraterne. Deres mindstekrav er indberegning af de 157 stemmer og en håndtælling af de 10.000 umærkede stemmesedler.

I Broward amt gik den manuelle omtælling mere eller mindre gnidningsløst. Her talte man stemmesedler med tydelige aftryk sat af vælgerne i den perforerede papirlap på hulkortet. Det gav Gore 567 ekstra stemmer. Resultatet blev indleveret til tiden søndag og indsnævrede Bush’ føring fra 930 til 363, men samtidig var det lykkedes Bush’ advokater at presse amter med republikanske valgstyrelser i nordlige Florida til at revidere deres brevstemmer fra militæret i udlandet. Stort set valgte de at se bort fra kravet om et poststempel på valgdagen 7. november. Det tjente Bush 174 nye stemmer på, hvilket Harris accepterede, skønt tidsfristen for brevstemmer var overskredet for længst. Heraf det officielle resultat på 537 i republikanerens favør. Demokraterne vil af politiske grunde ikke gøre indsigelse mod dette træk, fordi der er tale om de væbnede styrker i udlandet. Hvad med omstridte Palm Beach amt? Her afviste valgstyrelsens tre demokrater at tælle hulkort med aftryk. Trods det vandt Gore 220 nye stemmer. De fleste af dem blev indberettet i tide, men valgchef Harris afviste at inkludere et delresultat, selv om amtet kun overskred deadline med to timer og havde håndtalt i 34 timer i træk. Det opleves som en partisk beslutning og vækker stor harme i det demokratiske parti. Gores advokater bad i går distriktsdomstolen om at inkludere de 155 stemmer og håndtælle stemmesedler med et aftryk. Hvis de får medhold, vinder demokraten. Man forstår, hvorfor hele partiet nu står bag Gore. Republikanerne har overspillet deres kort.

burch

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her