Læsetid: 4 min.

Leder

30. marts 2000

A/S Storsvindlerne
Vi kender dem alle sammen fra Anders And: Du køber en byggegrund i Florida, som så viser sig at ligge på bunden af en sump fyldt med alligatorer. Og de findes - bondefangerne altså. Ikke bare i Disney-litteraturen, men også i virkeligheden. Selv indenfor det storkøbenhavnske område. Én af slagsen fik f.eks. en sjællandsk kommune til ændre lokalplaner og give byggetilladelser til et stort anlagt byggeprojekt, holdt en stor offentlig reception på Langelinie og ansatte 15-20 mand, som Lønmodtagernes Garantifond i sidste ende måtte betale for. Manden ejede ikke en krone. Men han havde et godt snakketøj.
Det havde også den falske FE-agent, som i øjeblikket sidder varetægtsfængslet i København. Han nåede at føre indtil flere kærester bag lyset, lænse deres konti og købe et antal Mercedes'er på sit glatte ansigt.
Begge bliver nu straffet, fordi deres evner udi bondefangeri for viderekommende slap op.

Andre straffes ikke. For skal man overtale folk til at aflevere tusindvis af kroner frivilligt - og slippe godt fra det - så skal bondesnuheden sættes i system. Eksempler på sådanne systemer er pyramidespil eller snebold-arrangementer, som de hedder i den officielle litteratur. De findes overalt i verden. Albanien gik rabundus for tre år siden, da hundredetusinder af småsparere mistede et beløb, der svarede til halvdelen af landets BNP, på pyramidespil.
I systemerne er der kælet for den mindste detalje i den manipulation, som kunderne udsættes for. Det gælder også de danske arrangementer: Målgruppen her er personer, der lige netop er så myndige, at de kan optage et lån uden at spørge deres mor og far - eller værge.
Først lokkes de til at mødes med pyramidebagmændene med løfter om en jobsamtale i et firma, der sælger rejser. Derefter fragtes de til et isoleret hotel i det vestsjællandske eller på Fyn, hvor de under en marathonlignende mødeseance konstant påvirkes af rådgivere og rygklappere. I mellem de mange informationer skrues der så højt op for technomusikken, at de ikke kan tale sammen med de øvrige om, hvorvidt de skulle være blevet brikker i et pyramidespil. Til sidst anspores de - under stående ovationer - til at underskrive en kontrakt, hvori de lover at gå i banken næsten morgen med en rådgiver for at skaffe medlemsgebyret på 23.800 kroner.
Der er tale om usmagelig, kold og kynisk manipulation.
Og så er kynismen sat i masseproduktion. Hver weekend fragtes op mod 60 nye rekrutter til hvervemøder under falske påskud om jobsamtale. Der når at løbe mange kunder gennem kasseapparatet hos Firmaet Succes, mens politikerne tænker.
Ingen ved nøjagtig, hvor mange danskere der er involveret i pyramidespil. Bagmandspolitiet mener, at det største danske pyramidespil har omkring 1.200 medlemmer. Til de renlivede pyramidespil skal lægges en lang række andre tvivlsomme arrangementer, som man møder via små notitser på opslagstavler hos Netto eller hos din Spar Købmand: "Vi arbejder i fritiden, men tjener en fuldtidsindkomst!" "Du får vores vejviser til total økonomisk frihed stillet til din rådighed. Følger du, den kan du ikke undgå at få succes."
Også på Internettet skal man - selvfølgelig - være på vagt. Den internationale forbrugermyndighed, IMSN, finder hvert år i forbindelse med Internet Sweep Day et stort antal hjemmesider, der lover hurtig rigdom, uden man behøver at røre en finger.

I dag vedtager Folketinget formentlig sit forbud mod pyramidespil. Det er afgjort et skridt i den rigtige retning. Men lad os bare sige det med det samme: Det kommer næppe til at virke - alene! Det første sted, pyramidehajer i resten af verden plejer at søge tilflugt, er i junglen af såkaldte Multilevel Marketing (MLM) arrangementer.
Det danske firma Succes har allerede bebudet her i avisen, at det går den vej. Arrangementerne er pyramidisk opbyggede salgsnet. I modsætning til pyramidespillene tjener man ikke kun penge på at hverve nye medlemmer, men også ved at sælge et produkt. Produktet vil imidlertid ofte være et skalkeskjul. MLM-arrangementer er ifølge den danske lov fortsat lovlige. Samtidig er de ikke reguleret andetsteds - heller ikke i EU-retten. Erfaringer fra USA viser, at en lang række af de 'hæderlige' MLM-virksomheder i lighed med pyramidespillene tjener mere ved intern forretningsaktivitet - ved at sælge (for) kostbare kurser og startkits til deres medlemmer - end på at sælge produkter. En ny rapport lavet for EU-Kommissionen af Institut for Europæisk Erhvervs og Forbrugerret foreslår, at også den slags arrangementer bør kriminaliseres.
Som et minimum bør der vedtages lovkrav til MLM-virksomhederne. I Storbritannien er MLM-systemer kun tilladte, hvis de opfylder visse minimumskrav. Mulighederne er talrige. EU-rapporten foreslår bl.a., at antallet af niveauer i pyramiden begrænses ved lov for at øge gennemsigtigheden af systemet, eller at sælgernes løn alene må relatere sig til salg til kunder uden for pyramiden.
Og så er det på tide, at ministeren sender et klart signal ned gennem sit embedssystem om, at han mener det alvorligt, når han siger, at pyramidespil skal stoppes. Rapporterne er adskillige om politianmeldelser mod pyramidehajerne - uden politiet rører en finger. Alene mod det største er der indgivet 45 anmeldelser. Når loven træder i kraft på mandag, bør klapjagten sættes i gang. jek

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her