Læsetid: 3 min.

LEDER

1. august 2000

Dot.com - on!
INTERNETTET smitter af på bøger. Det har den seneste tids aviser givet eksempler på.
For nylig lagde Stephen King, spændingskongen blandt amerikanske forfattere, første kapitel af sin nye bog, Riding the Bullit, ud på Nettet i stedet for at udgive en almindelig bog som normalt. Det var gratis at læse det. Men ville man læse flere kapitler, måtte man betale pr. kapitel.
Fordelen for køberen er, at man ikke behøver betale for hele bogen, hvis den ikke er 'spændende nok', og man mister interessen undervejs.
For forfatteren betyder det en øget ansporing til at lade hvert kapitel slutte med en cliffhanger altså på et sted, hvor læseren må have det næste kapitel med for fortsat at kunne sove uroligt om natten. Eller anstrenge sig for gøre hvert kapitel så interessant som muligt. Ikke noget med at tage en slapper.
Det andet eksempel er en bog, Robert Kaplans The Nothing That Is, der var så tyk, at forlæggeren foreslog, at kun 78 sider af den blev udgivet som almindelig bog, hvorefter resten kunne gøres tilgængeligt på Nettet. Det fortalte USA-korrespondenten, Carsten Bengtsson, om her i bladet i går på videnskabssiden. Der er tale om et filosofisk-videnskabeligt værk om tallet 0.
Fordelen for forlæggeren er, at den økonomiske risiko ved udgivelsen minimeres. Fordelen for forfatteren er, at hun eller han ikke får hele manuskriptet retur, fordi det er for dyrt at udgive, men måske endda får en økonomisk gevinst. Forfatteren tvinges nemlig til at lave en udadvendt, måske populærvidenskabelig version, som nok vil være lettere at sælge end den tykke bog.
Systemet er i familie med lange avisartikler, hvor man laver en forside-version, som henviser til artiklen inde i bladet.

EKSEMPLERNE er udtryk for, at teknologien kan få indflydelse helt ind i hjertet af bøgerne: På indholdet - selvom det nok gibber i en og anden traditionalist.
Der eksperimenteres med IT og bøger - også ud over netboghandel, som længe har været almindelig trafik, og e-bøger, som er en gammel nyhed, selvom vi ikke har set så mange af dem - endnu. Men hvor er de danske forlæggere i denne udvikling?
Kender de deres besøgelsestid, eller slumrer de?

GYLDENDAL skrev en kronik herom i Politiken søndag. Læseren vil indvende, at et forlag ikke kan skrive en kronik, men i dette tilfælde skrev direktøren, Stig Andersen, og bestyrelsesformand Jørn Lund, kronikken sammen, og så kan man godt sige, at det var Gyldendal.
De er blevet drillet med at tilhøre en uddøende art, kaldet one foot in the grave-publishers. Og de er blevet spurgt, hvad de egentlig skal lave, når branchen er udfaset.
Deres gesjæft er blevet sammenlignet med Damernes Magasin i tv-serien Matador, en butik, der gik bag af dansen, fordi den ikke forstod at forny sig.
Man kan læse kronikken som en hensigtserklæring fra ledelsen:
"Der er én position, man som traditionel forlægger ikke kan indtage til hele dette område, selvom man måske i stille stunder kunne have lyst til det. Man kan ikke være imod".
Der henvises til varemærket, tranen, der bærer en sten i sin klo: Hvis den falder i søvn rammer stenen dens egen fod. "Vi er parat. Gyldendal.dot.com - on!", slutter kronikken energisk.

ÅNDEN ER med andre ord redebon hos flagskibsforlagets kaptajner i den flydende verden, som IT er, men hvor slaget om markedspositionerne i bogspace dårligt nok er begyndt.
Indtil nu kan Gyldendal imidlertid notere sig for en 1-0 sejr over kritikere, der for ikke så mange år siden mente, at en bogudgave af Encyklopædien ville være overhalet af cd-rom, før værket var færdigudsendt. Det har vist sig ikke at være tilfældet.
Bedst kan området sammenlignes med det vilde vesten, da det endnu var jomfrueligt.
Mange følte sig kaldet til at kaste sig ud i eventyret i deres buldrende prærievogne. En hel del gik til grunde i pionerårene. Andre fandt et godt sted, hegnede det ind, opdyrkede det.
Foreløbig ses ikke de helt store vindere i bogspace. Det skulle da lige være store netboghandeler som amazon.com, der på kort tid har tæsket omsætningen i vejret, men som lige nu er i likviditetskrise med nedad raslende børskurser til følge.
En vurdering lyder, at Amazon ikke holder året ud, en anden, at der ingen fare er på færde, så længe omsætningen holdes. Så måske er det ganske fornuftigt at klappe tranen, studere det nye landkort og holde den flyveklar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her