Læsetid: 3 min.

LEDER

20. juli 2000

Wap lige hesten
SJÆLDENT ER et 'barn' kommet til verden under så stor mistro som den nye mobiltelefon, kaldet WAP, som p.t. markedsføres i den store stil. Det nye ved apparatet er, at man kan gå på nettet via mobiltelefonen. Men ikke det almindelige Internet; der arbejdes p.t. på særlige WAP-portaler og -servicer for snart sagt alt fra bankforretninger til sexinspirationer. Man kan sidde i toget og få hede længsler, mens man betaler sine regninger eller bestille fly- og biografbilletter. Man kan finde ud af, hvad for en bus man skal med til en bestemt destination - eller stå på diskoteket og orientere sig om natbusserne. Mange nyttige oplysninger, som også det almindelige net giver adgang til. Og selvfølgelig kan man bestille en pizza via mobilen. Ifølge dagbladet Aktuelts IT-skribent Ole Grünbaum er dette det egentlige formål med al ny netteknologi, idet udviklerne af skidtet er nørder, der arbejder 15-16 timer i døgnet og lever af pizzaer.
Med næste generation vil man kunne læse en bog på sin mobiltelefon - eller se tv.
I et videre perspektiv kan man se for sig, at WAP giver mulighed for, at man - i hvert fald i nogle erhverv - kan bære sin arbejdsplads med sig rundt, hvor man end går hen med.

ET AF DE mange dræbende stød mod apparatet, som det lanceres nu, kommer fra den danske IT-ekspert, Jakob Nielsen, der har gjort karriere i Californien. Han siger (Berlingske Tidende i går), at WAP er smidt på markedet alt for tidligt i forhold til det, det kan på nuværende tidspunkt (senere - om et år eller så - bliver det bedre). Skærmene er alt for små, det, der eksponeres er noget gnidderværk, og det vil være bedre med små, håndholdte computere, hvor skærmen er større. Han advarer direkte mod at købe WAP'erne.
Den samme advarsel kommer fra analyseformaet Netplan, der har afprøvet telefonerne og tjenesterne. Det går bl.a. også for langsomt, når man bruger dem. Og salgsdirektøren for Jubii.dk har sagt til Politiken, (29.5.), at WAP er "en fis i en hornlygte". Whappehar?

MODSTANDEN mod WAP er så stor, at det ligner en gedigen fiasko. Man får helt lyst til at forsvare den bette pjevser. Edb, Dankort, mobiltelefon... det har altsammen været svære fødsler under stor skepsis, og dog endte det med almindelig accept ude i samfundet.
Men så vidt skal man næppe gå. Alt tyder på, at konkurrencen om at komme først med det nye, har nået et slags mætningspunkt med WAP. I forvejen har brugerne svært ved at nå at læse manualerne - et problem, der er vedholdende - førend nyt, mere moderne grej, afløser det gamle. I forvejen bristede IT-boblen for nylig på aktiemarkedet til stor lidelse og smerte for mange investorer.
Den nyudkomne WAP synes hovedsageligt at kunne bruges som praleobjekt af folk, der har brug for dette, men endog praleværdien må være begrænset med de anmeldelser, den har fået.
Og så hjælper end ikke anbefalinger fra alle mobiltelefoners moder, madame Monique Moullé Zetterström fra Mobilix, et datterselskab under France Telecom. Hun kan snakke og snakke, men markedet vil regulere sig selv.

ET SIDEASPEKT er, at mobiltelefoni er under mistanke for at give gener som hovedpine eller endog kræft, (hvilket straks har fået aktierne til at falde). En undersøgelse fra Australien med hvide mus tyder på øget risiko for kræft, en tilsvarende amerikansk viser ingen forandringer, og endnu én tyder på helbredende virkninger! En undersøgelse på mennesker, viser, at man bliver kvikkere i hjer-
nen af at være mobilbruger, mens en test på små ormelarver peger på, at de vokser fem procent
hurtigere.
Bortset fra, at det kunne være morsomt at se små ormelarver eller mus tale i mobilitelefoner - det sker formentlig allerede hos Disney - er der med andre ord endnu ingen håndfaste beviser.
Hvad der alt i alt sker, er, at vi wapper af sted derudad, og selvfølgelig er det praktisk og sjovt, at man kan sidde i en bil og finde ud af, hvor man rent geografisk er. Det er noget sværere at finde ud af, hvem vi er, og hvor vi egentlig skal hen på den bredbåndede, elektroniske motorvej.
Som Carsten Jensen (nej, ikke den Carsten Jensen) forleden skrev i Aktuelt om de påståede og/eller konstaterede patologiske gener: "Mit personlige bud er, at der må være tale om tilbagevendende mindre hjerneblødninger, forårsaget af lydtapetet af intet-
sigende bavl fra den selvskabte mobiltelefonistiske terror".
Hvilket nu er så reaktionært igen, men ikke desto mindre ganske snertende udtrykt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her