Læsetid: 1 min.

Ledere appellerer om fred i Mellemøsten

135 tidligere præsidenter, regeringschefer og toppolitikere appellerer om hurtig handling for at stoppe den arabisk-israelske konflikt, der befinder sig i den værste krise i mange år
5. oktober 2006

I et åbent brev opfordrer 135 af verdens tidligere ledere til hurtig international handling for at afslutte den arabisk-israelske konflikt. De 135 tidligere præsidenter, premierministre, udenrigsministre og religiøse ledere advarer om, at Mellemøsten befinder sig i "den værste krise i årevis". Deres erklæring fremsættes samtidig med, at USA's udenrigsminister, Condoleezza Rice, er på rundrejse i Mellemøsten.

I en erklæring udsendt af den respekterede internationale tænketank Den Internationale Krisegruppe (ICG), opfordrer de tidligere politiske ledere til, at der indkaldes til en international konference, som skal skitsere rammerne for en omfattende fredsaftale.

Blandt underskriverne af brevet er USA's tidligere præsident Jimmy Carter, det tidligere Sovjetunionens præsident Mikhail Gorbatjov, USA's tidligere forsvarsminister Robert McNamara, nobelprismodtagerne Dalai Lama og ærkebiskop Desmond Tutu fra Sydafrika samt forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

I erklæringen opfordres der også til støtte af en national enhedsregering i de palæstinensiske territorier, hvor interne kampe er taget til i styrke. Samtidig bliver der opfordret til, at bistanden til de palæstinensiske områder genoptages og at forhandlingerne mellem Israel og de palæstinensiske ledere kommer i gang igen.

"Alle har tabt på denne konflikt. Undtagen ekstremisterne rundt om i verden, der har fremgang på grund af den vrede, som konflikten bliver ved med at fremprovokere," hedder det i brevet. Fredsforhandlingerne mellem Israel og palæstinenserne brød sammen i 2000, umiddelbart før den palæstinensiske opstand brød ud. Hamas' valgsejr i januar har yderligere lagt håbet om fred i ruiner. Det samme har Israels krig mod Hizbollah i Libanon i kølvandet på bortførelsen af israelske soldater. Erklæringen blev offentliggjort samtidig med, at Condoleezza Rice besøger Mellemøsten i et forsøg på at bakke op om palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her