Læsetid: 2 min.

Ledige akademikere som avisbude

18. august 2006

q Akademikere har godt af at få lidt sværte under neglene og stå tidligt op om morgenen for at dele aviser ud. Sådan lyder svadaen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og regeringspartiet Venstre til de akademiske fagforeninger og a-kasser. Ledige akademikere bør stille op som avisbude, mener Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg, der støttes af arbejdsgiverne.

De kalder det grotesk, at avisernes distributionsselskaber må hente bude i Polen og de baltiske lande for at få delt de nye gratisaviser ud til danskerne. Jens Vibjerg mener ligefrem, at budbranchen er alle tiders chance for langtidsledige akademikere som et springbræt til et job, der mere matcher, den uddannelse, de har. Forslaget får en kølig modtagelse hos formanden for Dansk Magisterforening, Ingrid Stage, der kalder det "totalt spild" at sende højtuddannede mennesker ud med aviser. Den holdning får arbejdsgiverne til at fare i flint. Reglerne for arbejdsløse akademikere er ikke anderledes end for andre ledige. Hvis der er ledige job, skal de tage dem, fastslår chefkonsulent i DA, Jørgen Bang-Petersen.

"Ingrid Stages udtalelse er fuldstændig uacceptabel. Vi står i en situation, hvor virksomhederne i stigende omfang ikke kan få de medarbejdere, de har brug for. Ledige har pligt til at gøre alt for at finde sig et job, og de skal påtage sig alle job, som de er i stand til at varetage. Det gælder også højtuddannede," siger han til Ritzau.

DA kræver, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) øjeblikkelig griber ind og får afklaret, om de akademiske a-kasser deler Magisterformandens synspunkt om, at nogle job ikke er "fine nok" til højtuddannede.

"Beskæftigelsesministeren bør nu få undersøgt, hvor mange af de 5.000 ledige magistre, der har søgt jobbet som avisbud," siger Jørgen Bang-Petersen. Ligesom Jens Vibjerg mener han ikke, at en tjans som avisbud forringer højtuddannedes muligheder for at få et job, der matcher deres uddannelse. Tidligere kunne højtuddannede nøjes med at søge "passende beskæftigelse" i den første del af ledighedsperioden. Men den sætning er strøget, så akademikere i dag er underlagt præcis de samme rådighedsforpligtelser som alle andre ledige.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her