Læsetid: 2 min.

Ledige indvandrere giver cheferne skylden

Otte ud af 10 arbejdsløse flygtninge og indvandrere mener, at arbejdsgiverne foretrækker etniske danskere. DA og minister melder hus forbi
24. april 2006

Folk med fremmedklingende efternavne bliver hurtigt valgt fra, når chefer bladrer jobansøgninger igennem. Arbejdsgiverne vil langt hellere have Anders end Ali.

Det er oplevelsen blandt 330 arbejdssøgende flygtninge og indvandrere, som Catinét Research har spurgt for Ugebrevet A4. 82 procent af dem mener, at arbejdsgiverne foretrækker at ansætte etniske danskere, og 75 procent mener, at arbejdsgiverne har modvilje mod at ansætte personer med fremmedklingende efternavne.

Udover arbejdsgiverne er det især tonen i indvandrerdebatten og sagsbehandlerne i det offentlige, som nydanskerne giver skylden for deres ledighed. Kun cirka halvdelen af dem mener, at ledige nydanskere taler for dårligt dansk og er for ringe uddannede. Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Henrik Bach Mortensen vil på arbejdsgivernes vegne ikke have beskyldninger om fremmedfjendskhed siddende på sig. Til Ugebrevet A4 siger han:

"Du kan ikke finde arbejdsgivere, der har interesse i at optræde økonomisk irrationelt ved ikke at ansætte personer, der er motiverede og har de rigtige kvalifikationer."

Han gør opmærksom på, at arbejdsløsheden blandt indvandrere i Danmark er faldet fra 21 til otte procent de seneste ti år.

"Hvis man havde spurgt de 86.000 indvandrere fra ikke-vestlige lande, der allerede er kommet i beskæftigelse, tror jeg, at der var blvet tegnet et helt andet billede," siger Bach Mortensen.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) er også overrasket over kritikken af arbejdsgiverne. Til ugebrevet siger han:

"Jeg vil ikke synge med på melodien om, at det er alle andre end indvandrernes skyld. Man skal nu engang kunne dansk og have realistiske forventninger til sit job, hvis man har været uden for arbejdsmarkedet længe," siger han.

Hjort har i regeringens velfærdsudspil bebudet en 'håndholdt' indsats for at få flere nydanskere i arbejde.

"Det fører altså ikke langt at diskutere, hvem der har skylden. Den har vi alle: virksomheder, politikere og indvandrere. Men her må vi glæde os over, at vi nu har erkendt, at det her problem skal vi løse," siger Hjort Frederiksen.

74 procent af flygtninge og indvandrere mener, at arbejdsgivere skal tvinges til at ansætte personer med anden etnisk baggrund gennem en kvoteordning. Den idé møder dog modstand hos både DA og Landsorganisationen i Danmark (LO).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her