Læsetid: 3 min.

Ledigheden er ved at blive faretruende lav

Køen af arbejdsløse bliver snart så kort, at vi risikerer overophedning, advarer økonomer på baggrund af nye tal. I Beskæftigelsesministeriet er man også bekymret, viser internt papir
1. november 2005

Ledigheden falder og falder, og erhvervslivet er superoptimister, viser nye tal. Men midt i jublen over højkonjunkturen kommer økonomer med en advarsel: Uden politiske reformer på arbejdsmarkedet kan hele festen ende i en lavkonjunktur. I et ikke offentliggjort notat fra Beskæftigelsesministeriet blinker der også advarselslamper.

Med 151.600 på dagpenge i september var ledigheden tæt på at nå det laveste niveau i 30 år. Og køen af ledige ser ud til at blive endnu kortere. I går oplyste Danmarks Stati-stik i sine konjunkturbaromtre, at industrien, byggeriet og serviceerhvervene forventer højtryk de næste tre måneder i form af bl.a. stigende beskæftigelse.

Cheføkonom i Nordea Helge Pedersen glæder sig over faldet i ledigheden. Men han er bange for, at de nuværende flaskehalse på arbejdsmarkedet i form af mangel på eksempelvis murere, malere og slagtere, vil blive øget.

"Vi tror, at ledigheden i foråret 2006 vil være så lav, at flaskehalse ikke bare vil være nogle få branchers problem, men et generelt problem. Det kan blive begyndelsen på stigende lønninger og flere virksomheder, som må sige nej til ordrer. Hvis politikerne ikke griber ind i tide, kan udviklingen føre os ned i en lavkonjunktur," siger Helge Pedersen.

Minister-bekymring

For tiden forhandler folketingsmedlemmer med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) om et såkaldt serviceeftersyn af forliget 'Flere i arbejde' fra 2002. I den forbindelse har Beskæftigelsesministeriet udarbejdet et notat om, hvor meget ledigheden kan bringes ned.

Ifølge notatet, som Information er kommet i besiddelse af, mener ministeriets embedsmænd, at det danske arbejdsmarked er blevet betydeligt mere smidigt, siden der i 1986 sidst for alvor opstod flaskehalse. Hvor langt ned ledigheden præcis kan komme, uden at det bliver et problem for erhvervsliv og samfundsøkonomi, tør embedsmændene imidlertid ikke svare på.

I mange år var det en tommelfingerregel, at hvis ledigheden blev lavere end fem procent, så kunne det give samfundsøkonomisk bagslag. I september var ledigheden på 5,5 pct.. Cheføkonom Pedersen fra Nordea siger:

"Noget tyder på, at dalende arbejdsløshed ikke i samme grad som tidligere udløser stigende lønninger. Men når vi ned på fire til 4,5 procent i ledighed, så lur mig, om vi ikke også vil se stigende udgifter hos arbejdsgiverne."

Pedersen fra Nordea opfordrer nu kraftigt politikerne til at øge udbuddet af arbejdskraft. Det samme gør andre fagfæller, f.eks. cheføkonom i Dansk Handel og Service Jan Poulsen, som til Ritzau siger:

"Det er positivt, at der er godt gang i dansk økonomi, men advarselslamperne lyser. Regeringen må tage ini-tiativer nu, der kan få arbejdsstyrken til at vokse, og arbejdsmarkedet kan sikres tilstrækkelig med velkvalificeret arbejdskraft."

Politikere træder vande

Af notatet fra Beskæftigelsesministeriet fremgår, at man godt er klar over behovet for politiske beslutninger. I notatet står: "Som situationen er nu, stiller forventnin-gerne om et fortsat faldende ledighedsniveau krav til et effektivt udbud af arbejdskraft og til beskæftigelsespolititikken."

Hjort Frederiksen mener, at udbuddet skal øges ved at stille flere krav til de ledige. Han vil f.eks. have dem til at stille op til rådighedssamtaler hver tredje måned i deres arbejdsløshedskasse. Men Socialdemokraterne, som er med i forligskredsen om 'Flere i arbejde', er ikke lune på den idé. Arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov (S) siger:

"Den bedste måde at undgå flaskehalse på er ikke ved at skærpe kravene til de ledige. Det bedste er at opkvalificere de ledige, så de kan matche erhvervslivets krav. Og specifikt i byggeriet kan man jo f.eks. ansætte flere voksenlærlinge."

Adelskov venter, at der nok skal komme et forlig i hus om 'Flere i arbejde'. Ellers kan det også hurtigt blive et stort problem for arbejdsmarkedet, mener chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Jørgen Bang-Petersen. Han siger:

"Hele det politiske system svigter, hvis ikke det tager situationen med et stigende antal flaskehalse alvorligt. Vi skal f.eks. have flere ældre og indvandrere i job."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her